Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk

Dobro je vedeti | apr. '20

PRAVICA DO POGREBNINE IN POSMRTNINE

Bralki je pred kratkim umrl mož in poskrbela je za njegov pogreb. Znanka ji je omenila, da ima v določenih primerih pravico do pridobitve pogrebnine. Zanima jo, ali to drži, kateri pogoji morajo biti za to izpolnjeni, koliko znaša in ali ji morda pripada tudi pravica do posmrtnine.

To pod določenimi pogoji drži. Če vam umre družinski član, lahko zaprosite za pogrebnino (prav tako pa tudi za posmrtnino). Zato morajo biti izpolnjeni določeni (splošni in posebni) pogoji, in sicer morate biti državljanka Republike Slovenije s stalnim prebivališčem v Sloveniji ali pa tujka, ki ima dovoljenje za stalno prebivanje v Sloveniji in stalno prebivališče v Sloveniji.

Relativno novo je, da lahko pravico do pogrebnine (kot tudi do posmrtnine) poleg ožjih družinskih članov (zakonec, zunajzakonski partner, otroci in pastorki) uveljavljajo tudi bratje in sestre, nečaki in nečakinje ter vnuki pokojne osebe, če so upravičeni do denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka.

Poseben pogoj, ki mora biti izpolnjen za dodelitev pogrebnine, je ta, da lahko to pravico uveljavlja le družinski član umrle osebe, ki je poskrbel za pogreb, prav tako pa mora biti na dan smrti upravičen do prejemanja socialne pomoči ali varstvenega dodatka ali pa njegov dohodek, če je samski, ne presega 617 evrov oziroma skupni lastni dohodek družinskih članov ne presega 925 evrov, pri čemer se premoženje ne ugotavlja.

Pravica do pogrebnine se lahko uveljavlja pri katerem koli centru za socialno delo (CSD), in sicer v roku enega leta od smrti osebe, z vlogo za izredno denarno socialno pomoč kot pomoč pri kritju stroškov pogreba oziroma za enkratno izredno denarno socialno pomoč pri smrti družinskega člana.

Vlogi morate priložiti dokazilo o smrti, če ta podatek še ni vpisan v matični register, in pa račun oziroma predračun za stroške pogreba. Višina pogrebnine trenutno znaša približno 804 evre. Ta znesek se vam običajno izplača na osebni transakcijski račun.

Pogoji za posmrtnino, ki je namenjena finančni pomoči svojcem umrlega, so podobni, le da dohodek vlagatelja ali skupni lastni dohodek družinskih članov (premoženje se ne ugotavlja) tu ne sme presegati zakonsko določenega cenzusa.


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media