Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec

Zaradi posebnih razmer je dostop do članka odprt za vse obiskovalce strani.

Dobro je vedeti | apr. '20

SUH IN DRAŽEČ KAŠELJ

80-letna gospa je bila zaradi kašlja pri svoji zdravnici. Opravili so laboratorijske preiskave (tudi na koronavirus) in slikanje pljuč. Ugotovili so, da gre za virusno vnetje in ji priporočali zdravljenje z analginom in lekadolom. Po enem tednu še vedno kašlja. Zanima jo, kako naj ublaži suh in dražeč kašelj, ki jo moti predvsem ponoči. Vročine nima, bolečin v mišicah ali glavobola ni. Ne jemlje nobenih drugih zdravil in nima kroničnih bolezni.

Enotedenski kašelj pri okužbah dihalnih poti ni nič nenavadnega. Prav letošnje okužbe so potekale z dolgotrajnim kašljem. Navadno po tednu dni suh kašelj preide v »mokrega« z izkašljevanjem. Pomembno je, da pijemo dovolj tople tekočine, navadno čaj. Zakaj je bila gospa zdravljena z obema zdraviloma, ne morem soditi. Res je, da ima analgin več protivnetnega delovanja. Po enem tednu zdravljenja lahko jemanje le-tega ukine. Tudi lekadola ob odsotnosti vročine ali bolečin ne potrebuje več. Pripravkov za boljše izkašljevanje ali pomiritev kašlja je na trgu veliko. Sama prisegam na trpotčev sirup in inhalacije s toplimi prevretki mešanic domačega čaja. Pri suhem, dražečem, predvsem pa nočnem kašlju sem nekaterim z dobrim uspehom zvečer predpisala pholcodin. Priznam pa tudi, da se pri starejših ljudeh bolj zgodaj odločam za antibiotike. Z leti dela dobiš občutek, kdaj jih predpisati tudi ob neupoštevanju z dokazi podprte medicine.

Kašelj ni samo znak okužbe dihalnih poti. Kronični kašelj (več kot 3 tedne) je lahko tudi znak drugih bolezni dihal. Predvsem pri kadilcih je pomembno, da razen kroničnega bronhitisa izključimo še karcinom pljuč ali grla. V spomladanskih mesecih je kašelj lahko posledica alergije (preobčutljivosti) na cvetni prah ali pelode. Pridruženi znaki so navadno nahod ali solzenje. Tudi povečanje želodčne kisline in draženje požiralnika povzroča suh, nadležen kašelj. Pridruženi so lahko pekoča bolečina za prsnico in težave z želodcem.

Ne nazadnje je kar veliko zdravil, katerih neželeni učinek je suh kašelj. Predvsem pri nekaterih skupinah zdravil za zniževanje krvnega tlaka moramo biti na to pozorni. Pomembno se mi zdi, da vemo, da kašelj pri teh zdravilih nastane tudi po več letih, ko smo jih jemali brez težav. Tudi pri srčnem popuščanju je predvsem nočni kašelj eden izmed prvih simptomov.

Prepričana sem, da sta pri naši bralki okužba in kašelj že minila. Srčno upam, da se bo umirila tudi epidemija. Čuvajte se in bodite zdravi.

Tatjana Erjavec odgovarja tudi po telefonu. Pokličite jo v ponedeljek, 6. aprila, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53. 


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media