Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec

Dobro je vedeti | apr. '20

SUH IN DRAŽEČ KAŠELJ

80-letna gospa je bila zaradi kašlja pri svoji zdravnici. Opravili so laboratorijske preiskave (tudi na koronavirus) in slikanje pljuč. Ugotovili so, da gre za virusno vnetje in ji priporočali zdravljenje z analginom in lekadolom. Po enem tednu še vedno kašlja. Zanima jo, kako naj ublaži suh in dražeč kašelj, ki jo moti predvsem ponoči. Vročine nima, bolečin v mišicah ali glavobola ni. Ne jemlje nobenih drugih zdravil in nima kroničnih bolezni.

Enotedenski kašelj pri okužbah dihalnih poti ni nič nenavadnega. Prav letošnje okužbe so potekale z dolgotrajnim kašljem. Navadno po tednu dni suh kašelj preide v »mokrega« z izkašljevanjem. Pomembno je, da pijemo dovolj tople tekočine, navadno čaj. Zakaj je bila gospa zdravljena z obema zdraviloma, ne morem soditi. Res je, da ima analgin več protivnetnega delovanja. Po enem tednu zdravljenja lahko jemanje le-tega ukine. Tudi lekadola ob odsotnosti vročine ali bolečin ne potrebuje več. Pripravkov za boljše izkašljevanje ali pomiritev kašlja je na trgu veliko. Sama prisegam na trpotčev sirup in inhalacije s toplimi prevretki mešanic domačega čaja. Pri suhem, dražečem, predvsem pa nočnem kašlju sem nekaterim z dobrim uspehom zvečer predpisala pholcodin. Priznam pa tudi, da se pri starejših ljudeh bolj zgodaj odločam za antibiotike. Z leti dela dobiš občutek, kdaj jih predpisati tudi ob neupoštevanju z dokazi podprte medicine.

Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.

Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.

Če niste naročnik, se lahko naročite tu.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media