Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk

Dobro je vedeti | maj '20

OPERATIVNI POSEGI IN ZOBOZDRAVSTVENE STORITVE

Bralka je stara nekaj čez 70 let in ni več najboljšega zdravja. Konec aprila so ji določili termin za operacijo kolka, vendar je slišala, da bodo zaradi epidemije COVID-19 prenehali izvajati vse operacije, ki niso nujne. Ali to drži? Prav tako jo zanima, ali zobozdravniki še delajo.

Hvala za aktualno vprašanje. Pred kratkim je začel veljati Odlok Vlade RS o začasnih ukrepih na področju zdravstvene dejavnosti zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19, ki omejuje opravljanje nekaterih zdravstvenih storitev.

Kar zadeva operativne posege, velja, da so zdaj odpovedani vsi taki posegi, razen če gre za zdravstvene storitve, ki so označene s stopnjo »nujno« in »zelo hitro«, izjema velja tudi za onkološke storitve in za obravnavo nosečnic. Če torej vaš operativni poseg ni označen s stopnjo »nujno« ali »zelo hitro«, boste morali na operativni poseg žal počakati.

Odpovedani so tudi postopki rehabilitacije in druge nenujne oblike zdravljenja, med katere spadajo tudi nenujni reševalni prevozi, kar pomeni, da se izvajajo le nujni reševalni prevozi, prevozi na dializo in z dialize ter prevozi onkoloških bolnikov.

Prekinilo se je tudi izvajanje preventivnih zdravstvenih storitev – izjema velja za preventivne zdravstvene storitve, katerih opustitev bi lahko imela negativne posledice za zdravje pacienta, za nujne predhodne preventivne preglede delavcev pred zaposlitvijo in nujne preglede operativnih gasilcev.

Vse te preventivne zdravstvene storitve se lahko izvajajo le pod pogojem, da so pri njihovem izvajanju upoštevana vsa priporočila za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki jih je izdal NIJZ.

Kar zadeva zobozdravstvene storitve, odlok določa, da se prekinja izvajanje vseh zobozdravstvenih storitev, razen če gre za nujne zobozdravstvene storitve ali storitve, katerih opustitev bi vodila v trajne okvare splošnega in ustnega zdravja.

Nujne zobozdravstvene storitve so sicer organizirane v zdravstvenih domovih Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj, Novo mesto, Koper, Nova Gorica, Murska Sobota in Slovenj Gradec.                      


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media