Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec

Dobro je vedeti | maj '20

NAPAD PROTINA

Bralec sprašuje, ali je mogoč zagon protina tudi brez povišane vrednosti sečne kisline. Zaradi še vedno prisotnih bolečin vsak večer vzame tableto Brufena. Ali je zaradi tega bolj dovzeten za bolezen COVID 19? Podobno vprašanje je postavila tudi bralka, ki jemlje zdravila za zdravljenje povišanega krvnega tlaka. 

Prva misel ob nenadnih bolečinah palca z znaki vnetja je presnovna bolezen protin (giht, putika). Kristali sečne kisline se nalagajo v sklepu in okolnem tkivu in povzročijo vnetje, najpogosteje palca na nogi. Predvsem v akutni fazi bolezni je sečna kislina v krvi lahko normalna. Zato jo je treba določati večkrat, v različnih časovnih obdobjih. Sprožilni dejavnik pri akutnem napadu je običajno prehranski prekršek, lahko tudi hud stres, okužba, stradanje ali nekatera zdravila (za odvajanje vode, aspirin). Zanesljivo diagnozo postavimo s prikazom uratnih kristalov v sklepni tekočini. Vse druge pogostejše bolezni, ki bi potekale s podobnimi spremembami na palcu, sva z bralcem ob pogovoru z veliko verjetnostjo izključila. Zato je kljub normalnim laboratorijskim izvidom diagnoza protina še najverjetnejša.

Pri akutnem napadu protina sta osnovna lajšanje bolečin in umiritev vnetja. Običajno so potrebni visoki odmerki nesteroidnih antirevmatikov, včasih tudi kortikosteroidi. Nesteroidnih antirevmatikov je veliko. Mednje spada tudi zdravilo Brufen. Obstaja nekaj študij, ki kažejo, da vsi nesteroidni antirevmatiki olajšajo vstop novega koronavirusa v celice in zavrejo tvorbo protiteles, tako kot pri drugih virusnih okužbah. Ni pa zanesljivih dokazov, da ne vplivajo na neugoden potek bolezni COVID-19. Zato za znižanje temperature ali zdravljenje bolečin v času sedanje pandemije priporočamo paracetamol. Pri akutnem zagonu protina in nekaterih drugih revmatoloških boleznih le-ta ni dovolj učinkovit. Nesteroidni antirevmatiki so potrebni, vendar jih predpišemo v najmanjšem mogočem odmerku. Ko je bolečina manjša, preidemo na paracetamol. 

Ob pojavu bolezni COVID-19 so se pojavila ugibanja, ali lahko zdravila, ki znižujejo krvni tlak, zaradi načina delovanja povečajo virulenco virusa, na drugi strani pa morda ugodno vplivajo na pljučne zaplete. Za zdaj ni dokazov, da bi ta zdravila vplivala na tveganje pojava bolezni ali spremenila potek bolezni COVID-19. Nedvomno pa je dokazana njihova korist pri zdravljenju srčno-žilnih boleznih. Zato se tudi v času pandemije priporoča jemanje zdravil tako, kot so bila predpisana. 

Tatjana Erjavec odgovarja tudi po telefonu. Pokličite jo v ponedeljek, 11. maja, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53. 


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media