DRUŽENJE MAJ

Druženje | maj '20

BOHINJSKA BISTRICA

Društvo upokojencev Bohinjska Bistrica je v začetku marca s slavnostnim občnim zborom počastilo 70. obletnico delovanja. Od leta 1950 do leta 1984 je delovalo le Društvo upokojencev Bohinj, potem pa se je razdelilo na DU Bohinjska Bistrica, ki povezuje vasi, raztresene po hribih in gorah bohinjske doline, ter DU Stara Fužina, v katerem sta Stara Fužina in Studor.

V društvu, ki ima 754 članov, skrbijo za številne dejavnosti. Največ zanimanja je za športne oziroma rekreativne dejavnosti. Priljubljeni so pohodništvo, kolesarjenje, balinanje, šah, pikado, zimski športi, strelstvo pa tudi telovadba, vodna rekreacija, izleti ter tečaj računalništva. Imajo tudi fotografski krožek in nadvse aktivno folklorno skupino, v kateri pa je le en moški, sicer pa same dame. Še mlada, vendar zelo delovna je komisija za socialno in humanitarno dejavnost. Imajo pa tudi zgledno urejeno spletno stran.

Društvo upokojencev Bohinjska Bistrica je bilo pred časom vključeno v projekt Starejši za starejše, vendar se v njem niso našli, zato so v sodelovanju z drugimi občinskimi društvi in občinsko upravo našli svojo pot. Njihove poverjenice so lani anketirale vse prebivalce, stare od 70 do 75 let, letos pa pridejo na vrsto starejši od 75 let. Za organiziranje pomoči se povežejo z organizacijo Rdečega križa. Ponosni so tudi na projekt Prostofer, ki so ga začeli poskusno izvajati pred tremi leti in tako ponudili brezplačni prevoz občanom. Zdaj je občina s pomočjo evropskih sredstev kupila električni avtomobil. Povezali so se z Zavodom Zlata mreža, ki skrbi za organizacijo, vozniki pa so člani različnih društev, iz društva upokojencev jih je kar devet. (Besedilo: Slavica Bučan, fotografija: Matjaž Vrhovec)

 

ŠKOCJAN

Društvo upokojencev Škocjan, ki ima 400 članov, letos praznuje 30. obletnico delovanja. Praznovali so jo prvega marca na zboru članov. Goste, med katerimi so bili predstavniki občine in sosednjih društev (Prečna, Šmarjeta, Bela Cerkev, Šentjernej, Gabrje), in 180 članov društva je pozdravil predsednik Toni Mojstrovič. V kulturnem programu so poleg Starih prijateljev iz Dobrave sodelovali še pevska skupina Klasje ter šestošolci domače šole Ema Kapler, Janez Strašek in Neja Jerman pod mentorstvom Marinke Cerinšek, povezovalke programa. Da pomembnejši mejniki v življenju društva ne bodo tonili v pozabo, so pripravili razstavo in oblikovali še zgibanko.

Na slovesnosti so najzaslužnejšim članom podelili zahvale in priznanja. Pisno zahvalo je prejela Jožica Čelesnik, ki je društvo kot prva predsednica vodila 12 let. Za večletno poverjeniško delo so priznanja prejele Tončka Povše, Fani Kirn, Hermina Pungeršič, Mimica Kocjan in Milka Biruš. Fanika Mojstrovič je prejela priznanje Pokrajinske zveze društva upokojencev Dolenjske in Bele krajine za 12 let poverjeništva in prostovoljstva v projektu Starejši za starejše in za druge aktivnosti. Priznanje ji je izročil predsednik PZDU Dušan Kraševec, ki je ob tej priložnosti društvu podelil priznanje za njegovo 30-letno delovanje. Minka Jerman pa je za tridesetletno aktivno in predano delo prejela naziv častna članica društva. (Besedilo: Tanja Hočevar, fotografija: Janko Škoporc)

 

BELTINCI

Na letnem zboru članov društva upokojencev so podelili priznanja Zveze društev upokojencev Slovenije. Za dolgoletno in požrtvovalno delo v programu Starejši za starejše so priznanja prejele prostovoljke: Matilda Zver, Angela Vöröš, Bernarda Poredoš, Marija Rajbar, Milena Makovec, Rozalija Zadravec, Marija Žižek, Marija Horvat, Eva Šebjan, Jožica Jerebic, Marija Matjašec. Nagrajenkam sta čestitala predsednica Društva upokojencev Beltinci Miroslava Šömen in župan Marko Virag.
(Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

NOVA GORICA

Tudi Društvo upokojencev Nova Gorica je v času epidemije koronavirusa zaprlo pisarno, ni pa opustilo vseh dejavnosti. Med drugim prostovoljke projekta Starejši za starejše vzdržujejo stik s svojimi varovanci, a le po telefonu. Odzvale so se tudi na poziv občinskega štaba civilne zaščite, da potrebuje šivilje za šivanje mask, pridružile so se jim še druge članice ter celo nečlanice društva. Zavzeto so se lotile dela in sešile več kot 10.000 zaščitnih mask. (Besedilo in fotografija: N. Š.)

 

LENDAVA

Člani Društva upokojencev Lendava so na občnem zboru ugodno ocenili delo preteklega obdobja, si zastavili obsežen program dela in izvolili novo vodstvo. Novi predsednik je postal Aleksander Varga, podpredsednik pa Boris Ostrc. Dosedanji predsednik Aleksander Marič, ki je društvo vodil 12 let, je prejel naziv častni član društva.

Srečanje je popestril mešani pevski zbor DU Lendava »Nimam časa«. Predsednica Pomurske pokrajinske zveze društev upokojencev Murska Sobota Vijoleta Bertalanič je društvu predala malo plaketo Zveze društev upokojencev Slovenije kot priznanje in zahvalo za desetletno delo. Pisno priznanje pomurske pokrajinske zveze sta prejela Dušan Peric in Štefan Hozjan. Pisno priznanje Zveze društev upokojencev Slovenija so prejeli Branko Lovrak, Marija Feher in Justina Ivanuša, malo plaketo zveze pa je dobila Katarina Šomen. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

 

CERKVENJAK

Člani Društva upokojencev Cerkvenjak so lani jeseni začeli telovaditi pod vodstvom fizioterapevta. Redne vadbe pod naslovom Razgibajmo telo se je do uvedbe karantene zaradi koronavirusa udeleževalo od 12 do 15 članov, ki so tako skrbeli za zdravo telo, vitalnost in dobro razpoloženje. Prav tako so v društvu poskrbeli, da so člani pridobili znanje s področja računalništva. Na vitomarški osnovni šoli so jim prijazno odstopili računalniško delavnico, kjer so najprej spoznavali osnove uporabe računalnika in pametnega telefona, nato pa so znanje še nadgradili. (Besedilo in fotografija: Feliks Fekonja)

                                                                                 

ČESTITAMO NAROČNIKOM

Ko življenje nemalokrat pred tabo postavi grenke preizkušnje, te definira tvoja odločitev, ali se boš pobral in šel naprej ali pa se boš predal. Najlepši zgled vztrajnosti in predanosti družini je svojim domačim Marija Rajk, ki je aprila praznovala 90 let. Vsak dan si prizadeva delati dobro v življenju in ne pusti, da ji negativna čustva pokvarijo dan. Živi ljubezen, ljubezen do otrok in vnukov – in trenutno najpomembnejše – ljubezen do pravnuka Anžeta.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media