Potrpežljivost in hvaležnost

maj '20

Pa naj je včasih bilo res hudo, / nič mi ni žal, saj je moralo biti, / včasih je prav, da stemni se nebo, / da se navadimo sonce ljubiti. (Janez Menart)

Svet se je v kratkem času zelo spremenil, veliko stvari ni več samoumevnih. Koronavirus nam je vzel svobodo gibanja in druženja. Ostati doma je bilo prve dni dobrodošlo, saj smo v vsakdanjem hitrem tempu življenja pogrešali več časa za družino, toda daljši ko sta izolacija in osamitev, več je težav in stisk.  

Razmere se počasi umirjajo, vendar svet ne bo več takšen, kot je bil pred epidemijo. Ustavitev proizvodnje, potovanj in javnega življenja je vplivala tudi na okolje, nebo nad mesti se je razjasnilo, izboljšal se je zrak, voda je postala čistejša. Vse to kaže, da bomo morali narediti več za ohranitev planeta. Naša civilizacija, ki temelji na brezobzirnosti, pohlepu in izkoriščanju narave in ljudi, nas žene na rob propada. Pandemija je razkrila, da tudi najrazvitejše države niso pripravljene na takšne ekstremne okoliščine. Spet se je pokazal pomen dobre javne mreže od zdravstva do drugih pomembnih služb in moč solidarnosti ter medsebojne pomoči.

Vse to je priložnost tudi za spremembe. Naš vsakdanjik bo od zdaj drugačen. Manj se bomo družili, bomo pa teh druženj bolj veseli, manj časa (in denarja) bomo zapravljali v nakupovalnih središčih, več bomo delali od doma, manj bomo potovali v daljne dežele in bolj raziskovali bližnjo okolico, več bomo kupovali od lokalnih ponudnikov in sami bomo pridelali več hrane. 

V preteklih tednih smo ugotovili, da veliko preveč časa in denarja namenjamo za nepotrebne stvari. Še maske smo si izdelali sami. Hrane v trgovini ni zmanjkalo, le kvas se je v prvih tednih bolj težko dobil, zato sem se tudi jaz odločila za peko kruha z drožmi, tako kot so ga pekli včasih. To pa zahteva več časa in potrpljenja, vendar ko nam uspe, je trud bogato poplačan – zelo okusen kruh, ki je tudi bolj zdrav. Kulinarična dediščina nas uči povezanosti z naravo, a tudi potrpežljivosti in hvaležnosti. Če človek pol sveta obteče, najboljši kruh doma se peče, pravi pregovor. In res je tako.

Ostanite zdravi. Prišel bo čas tudi za druženje. Se vidimo jeseni na našem srečanju.

Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media