NOVICE OD VSEPOVSOD

maj '20

Gimnazijci razveselili stanovalce doma upokojencev

Dijakinje in dijaki 1. b razreda Gimnazije Kranj so se odločili, da popestrijo težke in samotne trenutke, ki jih preživljajo starejši, obenem pa jim obudijo upanje in optimizem, da boljši časi prihajajo. Pred velikonočnimi prazniki so ustvarjali voščilnice z risbo, pesmijo ali spodbudnim sporočilom. Predsednica razreda Sara Smajič iz Šenčurja jih je natisnila in odnesla stanovalcem v Dom upokojencev Kranj. Ob tem je povedala: »Trenutki s starejšimi so bili prelepi, njihov pozitivni pogled na svet pa me je prepričal, da bomo iz te krize izšli bolj povezani.« »Zavedamo se, kako zelo smo odvisni drug od drugega in kako pomembno je, da v času stiske nihče ni sam in pozabljen,« je zaključila gimnazijka, ki je ponosna na svoj razred, ki se je izkazal s svojim socialnim čutom in solidarnostjo.

(Besedilo: Stanislav Jesenovec, fotografija: arhiv razreda)

 

Nedostopne spletne vsebine za invalide in starejše

V Nacionalnem svetu invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS), ki vključuje več kot 110.000 invalidov, opozarjajo, da se je v času samoizolacije pokazalo, kako ni ustrezno poskrbljeno za dostop do spletnih informacij in storitev za uporabnike z invalidnostmi in starejše, ki potrebujejo določene prilagoditve.

Marsikateri so v tem času izolirani od socialnih stikov pa tudi informacij, ki bi jih nujno potrebovali za pravilno ravnanje in spopadanje s krizo, so pa na voljo le prek digitalnih virov. Dosledno tolmačenje v znakovni jezik vseh vladnih informacij ob epidemiji je pohvalno, a v svetu opozarjajo, da večina spletnih strani ne izpolnjuje ustreznih standardov o spletni dostopnosti. Niso prilagojene slepim in slabovidnim, saj so informacije prikazane z animacijami in grafikami, ob katerih za slepe in slabovidne ni podane ustrezne alternative ali razlage. Gluhi in naglušni ne morejo spremljati brezplačnih spletnih tečajev, predavanj, branj pravljic in vadb prek spleta, ker ni vključenega znakovnega jezika, za kognitivno ovirane uporabnike in tudi starejše ljudi pa so mnoge spletne strani preveč nasičene z vsebinami, nimajo pravih kontrastov, ki zagotavljajo vidnost, pomembni pa so tudi ne prehitro drseči elementi. Za osebe s poškodbo glave so zelo moteči tudi oglasi, ki prekrijejo spletne članke in kjer je slabo viden zaslonski gumb za njihovo odstranitev, opozarjajo v krovni invalidski organizaciji. Nacionalni svet opozarja, da bi morala država nemudoma zagotoviti dostopnost spletnih strani državnih organov, organov lokalnih skupnosti in oseb javnega prava ter v ta namen zagotoviti tudi vsa potrebna sredstva, k čemur jih zavezuje Zakon o dostopnosti spletnih strani in mobilnih aplikacij RS.

Padli na izpitu iz medgeneracijske solidarnosti

Pri Združenju za dostojno starost Srebrna nit so ob dnevu Evropske medgeneracijske solidarnosti opozorili na dogajanje v Sloveniji na področju skrbi za starejše. Poudarili so nekaj dejstev, ki kažejo na to, kako močno je epidemija koronavirusa zaznamovala tudi medgeneracijsko solidarnost. Veliko starejših, ki so v zadnjih tednih potrebovali pomoč mlajših ali prijateljev, zaradi prepovedi prehajanja med občinami te pomoči ni dobilo. Zaradi neprimerne obravnave v trgovinah, kjer so bili starejši omejeni pri nakupovanju na le tri ure in so jih pri vstopu celo legitimirali, smo bili priča nedopustni diskriminaciji starejših, trdijo pri Srebrni niti. Še hujšo stisko so doživljali starejši v domovih, ki so že dva meseca brez osebnih stikov s svojimi najbližjimi, med stanovalci so bili številni okuženi, kar nekaj je bilo celo smrtnih primerov. Pokazala se je huda diskriminacija pri obravnavi starejših v primerjavi z drugimi državljani, saj pristojni obolelih stanovalcev niso premeščali v bolnišnice, ki so imele dovolj kapacitet, temveč so jih pustili v domovih, čeprav zakon in pravilnik o nalezljivih boleznih zapovedujeta izolacijo v zdravstveni ustanovi. Pri Srebrni niti pričakujejo, da bodo stanovalcem domov starejših čim prej omogočili obiske »v živo«, vsem zaposlenim, ki predano delajo v domovih za starejše, pa naj vlada zagotovi vse pripadajoče krizne dodatke iz proračuna, obenem pa naj z inšpekcijami ter strokovnimi nadzori preveri, kako so domovi začeli izvajati storitve, ki so jih zaradi epidemije morali opustiti, in v kolikšni meri so dvignili cene storitev v marcu oziroma aprilu.

Med cvetoče poljane nekoliko drugače

Arboretum Volčji Potok je spet odprt za obiskovalce – ki pa se morajo držati pravil za čim manjšo možnost okužbe s koronavirusom. Hodijo lahko le po označenih poteh in v nakazani smeri, upoštevajo varnostno razdaljo, ne smejo posedati na klopcah niti uporabljati otroškega igrišča. V parku so zaprti vsi notranji prostori, kot so rastlinjaki, razstavišča in galerije, kavarna in prodajalna spominkov. Odprta so stranišča pri vhodu in v pristavi, ki jih bodo razkužili najmanj dvakrat dnevno. Upravljavci parka spodbujajo obiskovalce, naj dnevne vstopnice kupijo na spletu in jih prinesejo natisnjene na papirju ali shranjene na pametnem telefonu. Tiste pa, ki bodo vstopnice želeli kupiti pred vhodom, pa prosijo, da pri čakanju na nakup upoštevajo predpisano varnostno razdaljo najmanj 1,5 metra.

Za javnost pa še niso odprli Mozirskega gaja, vendar obiskovalcem omogočajo, da si lahko cvetoče gredice ogledajo virtualno. Sprehod skozi park, obdan s cvetlicami in dopolnjen s petjem ptic ter žuborenjem vode, so posneli in objavili na spletu: http://mojapot.net/aktualno/ostalo/virtualno-po-mozirskem-gaju.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media