Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk

Zaradi posebnih razmer je dostop do članka odprt za vse obiskovalce strani.

Dobro je vedeti | jun. '20

SAMOIZOLACIJA

Bralkinemu možu je zdravnica zaradi suma, da je zbolel za boleznijo covid-19, odredila izolacijo. Zanima jo, kaj to pravzaprav pomeni. Ali mora biti mož popolnoma sam v stanovanju? Koliko časa taka izolacija traja? Ali se mora javljati svoji zdravnici? Katere ukrepe mora pri tem upoštevati?

Izolacija je ukrep, ki ga osebni zdravnik odredi bodisi osebi, ki je zbolela za covidom-19, bodisi osebi, ki ima akutno okužbo dihal, a še nima potrjene okužbe s to boleznijo.

Izolacija se odredi za najmanj 14 dni, lahko pa tudi za več, če je potek bolezni težji ali daljši. Če bolnik bolezen preživlja v blagi obliki (ko ne potrebuje hospitalizacije), se zaključi v 14 dneh od začetka simptomov oziroma pri bolniku z vročino v 14 dneh, odkar nima več vročine.

Oseba v izolaciji ne sme zapuščati doma in mora omejiti stike z drugimi osebami. To pa še ne pomeni, da mora biti doma sama. V vašem primeru izolacija torej pomeni, da lahko še naprej z možem živita v skupnem gospodinjstvu, vendar pa morata vzdrževati medsebojno razdaljo vsaj 1,5 metra. Če je potreben tesnejši stik, pa si mora mož obvezno namestiti masko.

Mož naj se ne zadržuje v istih prostorih kot vi. Če večino dnevnega časa na primer preživljate v dnevni sobi, naj se mož umakne v drug ustrezen prostor, prav tako naj spi v ločenem prostoru, če je to le mogoče. Mož naj ne odhaja od doma, naj ne hodi v trgovino, v banko, na pošto, prav tako naj ne sprejema obiskov.

V primeru poslabšanja bolezni (če se pojavi hujši kašelj ali težko dihanje), naj se mož po telefonu posvetuje s svojo osebno zdravnico, kako ukrepati. Če ta ni dosegljiva, naj pokliče najbližjo dežurno ambulanto ali številko 112, kjer bo prejel nadaljnja navodila. Obvezno naj omeni, da ima akutno okužbo dihal (sum na bolezen covid-19).

Priporočam, da se mož tudi po zaključku izolacije po telefonu posvetuje s svojo osebno zdravnico, da mu da nadaljnja navodila. Po prenehanju izolacije naj še posebej pazi na pravilno higieno kašlja, prav tako naj si pogosto umiva roke.  

                                                         


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media