Na pokojninska vprašanja odgovarja Milena Paulini

Na pokojninska vprašanja odgovarja:
Milena Paulini

Zaradi posebnih razmer je dostop do članka odprt za vse obiskovalce strani.

Dobro je vedeti | jun. '20

POGOJI ZA PRIDOBITEV VDOVSKE POKOJNINE ZA VDOVO

Bralka navaja, da sta po smrti moža aprila 2013 uživali družinsko pokojnino hčerki. Ker je oktobra 2017 ostala brez zaposlitve, je tudi ona uveljavila vdovsko pokojnino in jo zdaj uživa skupaj s hčerko, ki se šola, druga pa se je že zaposlila. Zanima jo, kdaj bo znova pridobila vdovsko pokojnino, če je rojena 15. junija 1966, saj bo hčerka jeseni zaključila šolanje in jo bo verjetno izgubila.

Vdovsko pokojnino lahko uveljavi vdova umrlega zavarovanca oziroma uživalca pravic, če je do njegove smrti dopolnila starost 58 let ali je bila do njegove smrti popolnoma nezmožna za delo ali je to postala v enem letu po njegovi smrti. Prav tako lahko uveljavi vdovsko pokojnino tudi, če ji je po njegovi smrti ostal otrok ali več otrok, ki imajo pravico do družinske pokojnine po očetu, vdova pa ima do njih dolžnost preživljanja. Če vdova do smrti zavarovanca ali uživalca pravic še ni dopolnila 58 let starosti, dopolnila pa je 53 let starosti, torej nastopila čakalno dobo, pridobi pravico do vdovske pokojnine, ko dopolni starost 58 let. Enaki pogoji starosti za pridobitev pravice do vdovske pokojnine veljajo tudi, če je vdovi ostal otrok ali več otrok, ki imajo pravico do družinske pokojnine.

Zakon postopoma zvišuje starostno mejo za pridobitev vdovske pokojnine po 6 mesecev na leto, in sicer s 53 let in 6 mesecev starosti, ki je veljala za leto 2013, na 58 let starosti. Postopnemu zvišanju starosti za pridobitev vdovske pokojnine je prilagojena tudi starost, ki upravičencu omogoča nastop t. i. čakalne dobe, in se po 6 mesecev na leto zvišuje z 48 let in 6 mesecev starosti na 53 let starosti. Bralka, ki od leta 2017 naprej skupaj s hčerko uživa družinsko oziroma vdovsko pokojnino, je že v letu 2015 nastopila čakalno dobo z dopolnitvijo starosti 49 let in 6 mesecev. Vdovsko pokojnino bo lahko ponovno pridobila z dopolnitvijo starosti 54 let in 6 mesecev, če bo družinsko pokojnino zaradi prenehanja hčerkinega šolanja izgubila pred dopolnitvijo navedene starosti.

ZNIŽANJE STAROSTNE MEJE ZARADI SLUŽENJA OBVEZNEGA VOJAŠKEGA ROKA

Bralec navaja, da se bo lahko starostno upokojil šele pri starosti 64 let in 9 mesecev, do tega datuma pa bo dopolnil 39 let in 1 mesec pokojninske dobe brez dokupa. Starost 65 let se mu namreč zniža za 3 mesece zaradi beneficirane dobe. Zanima ga, ali bi mu čas služenja vojaškega roka v trajanju 14 mesecev in 15 dni spremenil datum upokojitve, ker tega v vlogi za izračun datuma upokojitve ni navedel.

Zavarovanec pridobi pravico do starostne pokojnine pri starosti 65 let, če dopolni najmanj 15 let zavarovalne dobe. Če pa dopolni 40 let pokojninske dobe brez dokupa, lahko uveljavi pravico do starostne pokojnine pri starosti 60 let.

Zakon med drugimi znižanji starostne meje za pridobitev pravice do starostne pokojnine za moškega določa tudi znižanje starostne meje zaradi služenja obveznega vojaškega roka za dve tretjini njegovega dejanskega trajanja. Če je zavarovanec dopolnil 40 let pokojninske dobe brez dokupa pred dopolnitvijo starosti 60 let, se mu ta starostna meja zaradi obveznega služenja vojaškega roka lahko zniža največ do dopolnjenega 58. leta starosti. Zavarovancu, ki ni dopolnil 40 let pokojninske dobe brez dokupa, dopolnil pa je 38 let pokojninske dobe brez dokupa, se starostna meja 65 let zaradi služenja obveznega vojaškega roka zniža, vendar največ do dopolnjenega 63. leta starosti. Če ima zavarovanec tudi zavarovalno dobo s povečanjem, se mu starost 65 let zniža najprej za trajanje zavarovalne dobe s povečanjem in šele nato zaradi služenja vojaškega roka, vendar le do spodnje starostne meje 63 let.

Bralec, ki bo imel pogoj 38 let pokojninske dobe brez dokupa izpolnjen že pred starostjo 65 let, bo lahko poleg že upoštevanega znižanja starosti zaradi zavarovalne dobe s povečanjem uveljavljal tudi znižanje starostne meje zaradi služenja obveznega vojaškega roka. Zahtevana starost 65 let, znižana na 64 let in 9 mesecev zaradi upoštevanja zavarovalne dobe s povečanjem, se mu bo tako na njegovo izrecno zahtevo še dodatno znižala za 9 mesecev in 20 dni. To je dve tretjini dejanskega trajanja obveznega služenja vojaškega roka, ki je po njegovih navedbah znašalo 14 mesecev in 15 dni. Pogoje za starostno pokojnino bo z uveljavljenjem znižanja starostne meje zaradi vojaškega roka izpolnil z dopolnitvijo starosti 63 let, 11 mesecev in 10 dni, saj bo do te starosti še vedno izpolnjeval pogoj 38 let pokojninske dobe brez dokupa.

TELEFONSKO SVETOVANJE

Pokličete jo lahko v v četrtek, 18. junija, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media