Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec

Zaradi posebnih razmer je dostop do članka odprt za vse obiskovalce strani.

Dobro je vedeti | jun. '20

NE ODLAŠAJTE S PREGLEDOM

Starejša bralka piše, da zaradi varnostnih ukrepov in strahu pred okužbo najraje ne bi šla na pregled k specialistu. Napotnico za nevrologa je dobila zaradi vrtoglavice, slabosti in motenj ravnotežja. V zadnjem mesecu je imela takšen napad samo enkrat za nekaj ur. Zdravi se zaradi višjega krvnega tlaka, a se počuti negotovo za hojo zunaj doma.

 Vem, da je takšnih dilem v današnjem času veliko. Ampak še vedno so tu druge bolezni in so lahko celo nevarnejše za zdravje kot covid-19. Zato moramo biti pozorni ob pojavu novih ali poslabšanju starih znakov bolezni. Osebni zdravniki so tisti, ki ocenijo, ali bolnik potrebuje pregled pri specialistih in kako je ta nujen. Zato jim moramo zaupati. Dopuščam možnost, da so (pre)nekatere napotitve k specialistom nepotrebne. Kako si drugače razlagati dejstvo, da veliko ljudi brez opravičila in kljub dolgim čakalnim dobam v zdravstvu enostavno ne pride na pregled. To se dogaja ves čas, tudi pred koronavirusom. Le-ta ne sme biti vzrok, da potrebnih pregledov ne opravimo. Tudi v bralkinem primeru menim, da mora na pregled. Težave, ki jih ima, so lahko tudi napoved možganske kapi.

Da bomo čim varnejši pred okužbo, moramo tako pacienti kot zdravstveni delavci dosledno upoštevati zaščitne ukrepe: varno razdaljo, razkuževanje rok, nošenje mask in pravila gibanja. Res ni potrebno niti dovoljeno prihajati že ob odprtju ambulant, ampak samo ob uri pregleda. Prav tako ne prekrivajte morebitne okužbe dihal v želji, da opravite pregled. Zdi se neverjetno, vendar nekateri vzamejo zdravila za glavobol in vročino, da so »zdravi« za predviden pregled.

Pregled pri neznanem zdravniku je predvsem za starejše in tiste, ki niso vajeni pregledov, še vedno stres. Zato še bolj kot prej priporočam, da si zapišete vprašanja, imena zdravil, ki jih jemljete, in težave, ki jih čutite. Če slabo slišite, to povejte, saj zakrit obraz in večja razdalja ovirata komunikacijo med zdravnikom in bolnikom. In ne odlašajte. Vsaka dodatna bolezen med drugim tudi povečuje tveganje za težji potek morebitnega novega zagona bolezni covid-19.

Čaka nas obdobje, ko bodo govorile predvsem oči. Naj povedo, da si medsebojno zaupamo, da smo strpni in verjamemo, da je najhujše mimo. Ko bo na voljo varno cepivo, pa ne iščite vzrokov, zakaj se ne bi cepili.

 Tatjana Erjavec odgovarja tudi po telefonu. Pokličite jo v ponedeljek, 8. junija, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media