Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Zaradi posebnih razmer je dostop do članka odprt za vse obiskovalce strani.

Dobro je vedeti | jun. '20

SPREMEMBE PRI DENARNEM NADOMESTILU

Bralec pravi, da bo kar nekaj zaposlenih v podjetju, ki ga je koronavirus zelo prizadel, najbrž dobilo odpoved zaradi pomanjkanja dela, saj menda delodajalec ne izpolnjuje pogojev, da bi uveljavljal državne subvencije. Zanima ga, ali je res, da so se pogoji za denarno nadomestilo na zavodu za zaposlovanje letos zaostrili.

Pogoje in kriterije za uveljavitev denarnega nadomestila določa Zakon o urejanju trga dela. Zakon je bil konec lanskega leta res spremenjen, toda nekatere spremembe so začele veljati s trimesečnim zamikom, in sicer 27. marca 2020, nekatere pa šele bodo. Med spremembami so tudi te, po katerih povprašuje bralec.

Iz 60. člena zakona v povezavi s prehodno določbo tako izhaja, da se brezposelni osebi prizna denarno nadomestilo v trajanju dveh mesecev za zavarovalno dobo od 6 do 9 mesecev; treh mesecev za zavarovalno dobo od devet mesecev do pet let; šestih mesecev za zavarovalno dobo od pet do 15 let; devetih mesecev za zavarovalno dobo od 15 do 25 let; 12 mesecev za zavarovalno dobo nad 25 let; 19 mesecev za zavarovance, starejše od 53 let, in za zavarovalno dobo več kot 25 let; 25 mesecev za zavarovance, starejše od 58 let, in za zavarovalno dobo več kot 28 let.

Spremembe se nanašajo torej le na zadnji dve kategoriji. Pred spremembo je za 19 mesecev denarnega nadomestila ob 25 letih zavarovalne dobe zadostovala starost 50 let, za 25-mesečno nadomestilo pa sta bila pogoja 55 let starosti in 25 let zavarovalne dobe.

Poleg ustreznega načina prenehanja zavarovanja, ki ne sme biti zaradi krivde ali volje zavarovanca (odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga je seveda ustrezen način), mora zavarovanec za priznanje denarnega nadomestila imeti tudi zadostno gostoto predhodnega zavarovanja za primer brezposelnosti.

Z dnem uveljavitve novele Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, ki naj bi bila sprejeta letos, se bo pogoj gostote zaostril z 9 na 10 mesecev zavarovanja v zadnjih 24 mesecih. Do takšne spremembe bo prišlo, četudi omenjena novela letos ne bi bila sprejeta, 1. januarja 2021. Za mlajše od 30 let pa bo za priznanje 2-mesečnega nadomestila še vedno zadostovalo najmanj 6 mesecev zavarovanja v zadnjih 24 mesecih.

SVETOVALNI TELEFON:

Dušan Bavec odgovarja tudi po telefonu. Pokličite ga v sredo, 10. junija, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media