NOVICE OD VSEPOVSOD

jun. '20

S klikom do angleščine

Znanje tujega jezika nam odpira nove svetove. Lahko se pogovarjamo s turisti, pomagamo vnukom pri učenju tujega jezika, med učenjem navezujemo stike z novimi »sošolci«. Učenje jezika v poznejših letih pa ima še eno prednost: ohranja kognitivne zmožnosti. Poleg učenja v jezikovnih šolah, na univerzi za tretje življenjsko obdobje in v centrih dnevnih aktivnosti je dobrodošlo tudi učenje na daljavo.

Na Filozofski fakulteti v sodelovanju s Fakulteto za računalništvo in informatiko ter Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani študentke in študentje pripravljajo projekt Angleščina korak za korakom: učbenik za starejše odrasle za učenje angleščine na daljavo. Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Manca Kozlovič, vodja projekta in študentka Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, je ob vodenju delavnic začetne angleščine v Centru dnevnih aktivnosti za starejše občane Koper ugotavljala, da gradiva niso prilagojena starejšim. »Pretežka so, nepregledna in prilagojena otrokom.« Zato je začela gradiva pripravljati sama, sčasoma pa je dobila zamisel za interaktivni učbenik, ki bo dostopen izvajalcem in udeležencem tečajev. Svoje izkušnje so dodale še kolegice, ki so že vodile tečaje angleščine za starejše. K pripravi učbenika so povabili tudi starejše, tako da sooblikujejo vsebino, ki se prilagaja njihovim željam in potrebam. Navdušeni so nad tem, da bodo imeli tudi zvočne posnetke, s katerimi bodo izboljšali izgovarjavo in branje v angleščini. Digitalno gradivo omogoča hitro in enostavno učenje brezplačno in kar od doma. Spletna stran bo na voljo v začetku poletja.

Fotografska razstava ob stoletnici nogometa

Nogomet je najbolj priljubljena športna igra na svetu in v Sloveniji ga igrajo že več kot stoletje. Leta 1920 je nastala prva krovna nogometna organizacija – Ljubljanska nogometna podzveza, iz katere se je po drugi svetovni vojni razvila današnja Nogometna zveza Slovenije. Ta je ob stoletnici pripravila fotografsko razstavo na Jakopičevem sprehajališču v ljubljanskem parku Tivoli. Kar 80 fotografij ponazarja, kako se je razvijal slovenski nogomet: od skromnih začetkov, prvih mednarodnih tekem, ki so jih slovenski nogometaši igrali prav v Tivoliju, vojnega in povojnega obdobja do danes, ko ves svet pozna enega najboljših vratarjev na svetu Jana Oblaka, enega najbolj cenjenih nogometnih sodnikov Damirja Skomino ali predsednika Evropske nogometne zveze (UEFA) Aleksandra Čeferina. Razstava je na ogled do 15. avgusta.

Le zdravi v gore, da bo varno 

V hribih ne pozabite na priporočila, ki na splošno veljajo za varnejše obiskovanje gora, ter na odgovoren odnos do narave. Smeti ne puščajte na poteh, pri planinskih kočah ali na izhodiščih, ampak jih odnesite domov in tam odložite v ustrezne zabojnike. Velja pa upoštevati še priporočila Planinske zveze Slovenije za zaščito pred okužbo s covidom-19:

- Na planinski izlet se odpravite le popolnoma zdravi. Če kašljate, kihate, imate izcedek iz nosu ali se slabo počutite, ostanite doma.

- Upoštevajte varnostno razdaljo 1,5 metra. Če tega ni mogoče zagotoviti, uporabite zaščitno masko za nos in usta.

- Poleg osnovne planinske opreme imejte v nahrbtniku manjšo stekleničko razkužila za roke in zaščitno masko za nos in usta, lahko tudi ruto.

- Izogibajte se rokovanju, objemanju, pitju iz steklenice drugega ...

- Izberite cilje, ki ste jim kos in niso na meji vaših fizičnih in psihičnih zmožnosti.

- V gore se podajte skupaj z vodnikom Planinske zveze Slovenije ali gorskim vodnikom. Predhodno preverite njihovo usposobljenost in pristojnosti.

- Izogibajte se izletov in krajev z veliko ljudi, pa tudi velikih skupin, v katerih je težje obdržati priporočeno varnostno razdaljo.

Ob obisku planinskih koč si razkužite roke ob prihodu, po uporabi sanitarij in prijemanju površin, ki se jih obiskovalci množično dotikajo. Ob vstopanju in v stavbi uporabite zaščitno masko ali šal oziroma ruto, da prekrijete nos in usta. Za mizo in v sobah niso potrebne. Ohranjajte zadostno medosebno razdaljo in upoštevajte navodila osebja. Nočitev v koči rezervirajte vsaj tri dni pred prihodom in uporabite svojo spalno rjuho za večkratno uporabo. Če so z vami otroci, jim ne dovolite uporabljati otroških igral, če so ob kočah.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media