Primere iz psihološke svetovalnice predstavlja Zdenka Peloz

svetovalka TA in spec. psihoterapevtka:
Zdenka Peloz

Zaradi posebnih razmer je dostop do članka odprt za vse obiskovalce strani.

Dobro je vedeti | jun. '20

KAKO REČI NE

Po pomoč je prišel šestdesetletni moški. Po upokojitvi je večino časa doma in njegova žena pričakuje, da bo ves čas na voljo in bo naredil to in ono, tudi znanci in prijatelji se obračajo nanj, ker je vešč dela z orodjem in zna marsikaj postoriti. Ne razumejo, da bi rad delal, ko bo njemu do tega. Zato je večinoma tiho, dokler se v njem ne nabere preveč vsega, potem pa besedno izbruhne in v stiski prizadene druge. Rad bi se naučil postavljati meje drugim na ustrezen način, da jih ne bi prizadel.

Meje povedo svetu okrog nas, do kam segamo: kdo smo, s čim smo zadovoljni in s čim ne, kaj smo pripravljeni storiti in za kaj smo pripravljeni prevzeti odgovornost. Meje omogočajo, da upoštevamo sebe v odnosih z drugimi in dajejo ljudem pomembne informacije o tem, kako naj se povezujejo z nami.

V ozadju meja so tudi vzroki, ki izvirajo iz našega otroštva in se vežejo na način vzgoje, posledično pa tudi iz kasnejšega občutka lastne vrednosti in naše samopodobe. Ali so vam takrat, ko ste odraščali, dopovedovali, da so potrebe drugih pomembnejše od vaših? So vas učili, da se morate za vsako ceno izogibati sporom? So vam pogosto govorili, da ste odgovorni za občutke ali vedenje drugih? So vas učili, da morate ubogati, in vas poniževali, prizadeli ali kaznovali, če niste ubogali?

Kako pa se naučiti reči ne, če smo vse življenje ravnali ustrežljivo zato, da bi nas drugi ljudje imeli radi in imeli o nas dobro mnenje? Težko, pa vendar lahko – z vztrajnostjo in vnašanjem sprememb v način komunikacije, ki ga je gospod do takrat imel z okoljem, predvsem pa s spreminjanjem njegovih osnovnih prepričanj, da ga bodo drugi spoštovali in mu bili naklonjeni le, če jim bo vedno na voljo. Ravno obratno, ljudje nas bodo bolj cenili, če bomo kdaj znali mirno in odločno reči ne, kot pa če bomo celo življenje izbirali, da bomo vsakomur predpražniki. Na ta način od drugih ne dobimo spoštovanja.

Z veščino postavljanja meja se naučimo spoštovati sebe in osebnost drugega, primerno besedno in nebesedno komunicirati, ravnati odgovorno, biti obzirni do drugih, pa vendar odločni. Predvsem je pomembno vedeti, da je postavljanje meja spretnost, ki se jo lahko naučimo.


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media