Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk

Dobro je vedeti | jul. '20

PRITOŽBA NAD RAVNANJEM ZDRAVNICE

Bralka je zelo razočarana zaradi obnašanja njene osebne zdravnice. Ko je bilo najhujše obdobje epidemije že za nami, jo je večkrat poklicala, da ji svetuje glede zdravil, a ni imela nikoli časa zanjo. Sprašuje, kam se lahko pritoži nad njenim ravnanjem.

Številni zdravniki so v zadnjih treh mesecih delali pod hudo obremenitvijo, a to še ne opravičuje obnašanja, ki ste ga opisali. Gre namreč za kršitev osnovnega bontona, temeljnih poklicnih standardov in tudi zakona.

Svetujem, da najprej pisno obvestite svojo osebno zdravnico, da z njenim obnašanjem niste zadovoljni. Če z njenim pojasnilom ne boste zadovoljni, vas je dolžna seznaniti s pravico in postopkom vložitve zahteve za prvo obravnavo kršitve pacientovih pravic (tako imenovana prva zahteva).  

Vsak izvajalec zdravstvene dejavnosti, tudi vaša osebna zdravnica, je dolžan imeti na vidnem mestu v čakalnici objavljeno ime pristojne osebe, njeno telefonsko številko in delovno mesto, kjer se lahko prva zahteva vloži ustno, podatke o načinu vložitve in času sprejema zahteve. Ker je vaša osebna zdravnica zasebnica, je dolžna pristojno osebo določiti izmed oseb z znanji s področja, ki ga opravlja, in pri njej ni zaposlena. Prva obravnava kršitve vaših pravic se sicer lahko opravi tudi neposredno pred njo, a le, če se s tem strinjate.

Prvo zahtevo zaradi domnevno neustreznega odnosa zdravnice morate vložiti najpozneje v 15 dneh od domnevne kršitve (torej od tedaj, ko zdravnica z vami »ni utegnila« govoriti po telefonu). Zahteva naj vsebuje vaše osebno ime, naslov prebivališča in kontaktne podatke, opis domnevne kršitve vaših pravic, čas in kraj kršitve, morebitne posledice in predlog za rešitev spora.

Osebna zdravnica (oziroma druga oseba, ki bo zahtevo obravnavala) lahko vašemu zahtevku v celoti ugodi, lahko pa vas povabi tudi na ustno obravnavo. Na taki obravnavi lahko z osebno zdravnico na primer dosežete dogovor o njenem opravičilu. Če do dogovora ne pride, vas mora pristojna oseba poučiti o nadaljnjih pravnih sredstvih – o možnosti vložitve zahteve pri Komisiji Republike Slovenije za varstvo pacientovih pravic.

Vaši osebni zdravnici se lahko v primeru, če ne bi ravnala v skladu z zgoraj zapisanimi pravili, izreče globa za prekršek v višini med 400 in 2.100 evri. 

               


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media