Poletni kotiček na prostem

Prosti čas | jul. '20

Zelenje, zaščita pred soncem in udoben kotiček za sedenje

Ljudje smo prilagodljivi in se lahko znajdemo v vsaki situaciji, poskušamo najti v njej najboljše, kar lahko. Prav nič ni narobe, če to poletje dopustovanje ne kot običajno, morda bo še bolj zanimivo. Obenem pa si poskušajmo popestriti življenje v poletnih dneh in večerih doma. Tudi če nimamo hiše in vrta, imamo verjetno vsaj balkon, morda celo teraso, na kateri si že lahko ustvarimo prijeten kotiček za preživljanje prostih trenutkov na prostem. Ob večerih, ko pade mrak in ni več tako vroče, pa to lahko postane prostor, kjer radi posedimo. Morda v družbi s prijatelji ali družino, lahko pa tudi v dvoje ali sami s knjigo ali glasbo.

Površina na prostem lahko pomeni podaljšek dnevne sobe, torej povezavo z naravo in svežim zrakom, ne glede na to, kako velik je zunanji prostor. Kako nepremišljeno in neodgovorno je zapiranje balkonov in lož v večstanovanjskih stavbah, običajno zato, da bi pridobili tri ali štiri metre zaprte stanovanjske površine, ki postane poleti vroča kot savna. A mnogim starejšim stanovalcem, ki morda ne morejo veliko iz stanovanja, bi prišel prav odprt balkon, kjer bi se lahko nadihali zraka in posedeli podnevi ali zvečer na prostem.

Pa si znamo vzeti nekaj časa zase in brez slabe vesti sesti na vrt namesto pred televizor? Ob vsej tehnologiji, ki je na voljo, si lahko prebiranje novic ali gledanje želenega programa prestavimo. Pred televizorjem zamudimo večerno ptičje petje, spuščanje mraka, morda kresnice in kakšnega ježa, ki se odpravi na večerni pohod.

Vrt

Čarobnost poletnega večera lahko ustvarimo brez velikih stroškov. Foto: Shutterstock

Na vrtu je veliko možnosti, kam postavimo mizo in stole. To je lahko posebej tlakovan prostor pod streho ali pa kje na prostem, po želji pa jih lahko premikamo tudi po trati. Mizo in stole, ležalnik z udobnimi blazinami pa kakšno manjšo mizo premikamo skupaj s soncem. Enkrat iščemo sonce, drugič hladno senco.

Če pripravljamo družabno srečanje na vrtu, si lahko pomagamo z zložljivimi klopmi, prinesemo dodatne stole iz stanovanja, morda si opremo izposodimo. Tudi zvečer, ne le ko je sonce, nam bosta razprt sončnik in platnena streha dajala prijetnejši občutek. Svetloba se bo manj razpršila v okolje, imeli bomo manj rose in neželenih žuželk. Te so pogosto tista neprijetna stvar, ki nas odvrne od pogostejše uporabe terase ali vrta. Za odvračanje komarjev so sicer na voljo različni elektronski pripomočki, svetilke, odišavljene sveče in pršila, a verjetno ugotovimo, da še najbolj pomagajo dolgi rokavi in sveče.

Vrtni ogenj ni namenjen peki, ampak ustvari prijetno vzdušje.

Za okrasitev vrta in terase in označitev vrtne poti lahko uporabimo bakle, ki jih zapičimo v tla, ali sveče v keramičnih lončkih. Zakurimo lahko vrtni ogenj v kovinski košari ali za to namenjeni železni skledi. Pazimo, kam dajemo tak ogenj, da se ne zgodi nesreča. Manjše otroke ogenj neustavljivo privlači, zato bodimo pozorni, ali so bakle in ogenj res primerni, kadar so tudi oni prisotni. Takrat so verjetno primernejše sveče v posodah. Pri postavljanju sveč uporabimo domišljijo. Namesto posebnih, lepo oblikovanih okrasnih posod ali zaprtih latern so zanimivi tudi kozarci za vlaganje, kovinski ali keramični lončki, razne viseče košarice, v katere postavimo sveče. Za podlago lahko nasujemo okrasni ali navaden pesek. Uporabimo dišeče sveče, saj se bo vonj na prostem malo razpršil in ne bo tako močan, kot bi bil v zaprti sobi.

Če imamo solarne lučke, jih zapičimo v zemljo tam, kjer želimo označiti prostor za mizo ali pot do nje. Taka razsvetljava ustvarja še dodatno prijetno vzdušje. Tudi za mojstra, ki peče na žaru, lahko pripravimo niz sveč, ki bodo osvetljevale njegovo delovno površino, ali pa večjo solarno baterijsko svetilko. Bela svetloba ni primerna za ležerno večerno vzdušje, naj bo svetloba mehka rumena. Da bi ustvarili še čarobnejše vzdušje, uporabimo božične lučke ali take z lampijončki, baloni in podobno. Ko z njimi okrasimo grme ali drevo, postane vrt še čarobnejši in vzdušje primerno za prijetno druženje.

Balkon

Posode za svečke so lahko zelo raznolike, predvsem pa poceni ali izbrane z nekaj domišljije.

Prav tako kot na vrtu si lahko pričaramo zelen počitniški kotiček na balkonu, tudi za večerno posedanje. Odstranimo navlako, pospravimo in pomijemo balkon. Kupimo nekaj montažnih lesenih podnic, ki jih sestavimo na tleh, in bosi se bomo lahko sprehodili iz dnevne sobe na balkon. Z mizico in stoli, klopjo ali morda ležalnikom in pisanimi blazinami bosta balkon in terasa postala dodatna soba na prostem. Nič ne de, če razgled ni kaj prida. Morda si lahko kupimo enoletnice, ki jih ob začetku poletja dobimo zelo poceni in jih zasadimo v obilju v večje posode ali korita. Nekaj evrov, kolikor bomo odšteli zanje, nam bo prineslo veselje še tja v začetek jeseni. Na balkon ali teraso lahko na počitnikovanje preselimo tudi večje sobne rastline. Če je na terasi več prostora, si morda postavimo visoko gredo, kjer pridelamo celo nekaj zelenjave. Balkon zasenčimo s platneno nadstrešnico, senčnikom, ložo pa s tekstilnimi roloji.

Odprta vrata iz dnevne sobe le-to podaljšajo na prosto, na zeleni del, kjer si lahko privoščimo tudi večerjo, morda ob prijetni družbi. Za večerno vzdušje si lahko pripravimo razsvetljavo s svečkami, postavljenimi v steklene posode ali viseče košarice. Električno svetilko na balkonu ugasnemo in prepustimo, da čarobnejšo svetlobo in sence ustvarijo sveče. V steklene posode lahko naložimo za okras kamne, v drugega školjke pa svetleče kristale in podobno.

Barbara Železnik Bizjak, arhitektka


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media