Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec

Dobro je vedeti | jul. '20

VELIKO ZDRAVSTVENIH TEŽAV

69-letna bralka, ki ima veliko zdravstvenih težav, je poslala pismo, v katerem prosi za razlago njenih diagnoz. Zdravi se zaradi epilepsije, ishemične bolezni srca, kroničnega gastritisa, ima trebušno kilo, ki je ni mogoče operirati. Komaj hodi, hitro se zadiha, otekajo ji roke in noge, boli jo želodec, hrbtenica in kolena. Leta 2015 je imela poseg na koronarnem ožilju. Noga, na kateri so vzeli žilo za žilni obvod, ji močno zateka. Ima razpokan jezik, da komaj je. Enkrat je opazila svežo kri v izpljunku. Ima občutek, da je zaradi starosti nihče ne jemlje resno.

Na takšna vprašanja je zelo težko odgovoriti, ker »vsestranskega« nasveta za rešitev težav ni. Prav gotovo vaša starost za današnji čas ni takšna, da bi samo zamahnili z roko. Vaša zdravnica se trudi in poskuša za vas narediti, kar lahko. Zato vas je poslala na dodatne preiskave, s katerimi bodo poskušali ugotoviti, ali so žilni obvodi na srcu prehodni in kako močno je vaše srce. Zatekanje nog po odvzemu žile je več ali manj prisotno pri vseh. Tako izrazito in prisotno zatekanje tudi druge noge pa verjetno pomeni srčno popuščanje. Tudi manjša zmogljivost in težje dihanje kažeta na to. Predvidevam, da jemljete tablete za odvajanje vode. Spremljanje telesne teže v enakih pogojih je kazalnik primernega odmerka zdravila. Če se teža v enem dnevu poveča za več kot 1,5 kg, je treba odmerek zdravil za vodo povečati. Paziti je treba tudi na vnos tekočin (ne več kot 1,5 litra na dan). V letu 2019 so pri gastroskopiji odkrili kronično vnetje želodca s prekomerno kislino, ki zateka v spodnji del požiralnika in kvari sluznico. Zatekanje je posledica hiatalne hernije, pri kateri se zgornji del želodca prek prepone pomakne v prsno votlino. Poleg zdravil in primerne prehrane je pomembno, da je pri ležanju zgornji del telesa dvignjen, tako da kislina ne more zatekati nazaj v požiralnik. Razbrazdan jezik je neprijetna sprememba na jeziku, katere vzrok ni znan. Običajno je prisoten ob suhi sluznici jezika, lahko ga povzročajo zdravila. Posebnega zdravljenja ni, potrebno pa je skrbno izpiranje po zaužitju hrane, da le-ta ne zastaja v razpokah. Poskušamo tudi z različnimi mazili za ublažitev bolečin in umiritev vnetja. Morda je bil enkraten krvav izpljunek tudi zaradi globoke razjede. Glede kilnega pasu pa predvidevam, da ga je treba narediti po meri, ker tipski ni dober. Spoštovana bralka, imate zdravnico, ki ji vsekakor ni vseeno za vaše zdravje in je zaupanja vredna. Žal se pri kroničnih boleznih lahko samo trudimo, da upočasnimo napredovanje in blažimo težave, ki se samo množijo. Zdravniki smo pogosto odvisni od mnenja raznih specialistov in smo tako kot vi nezadovoljni, če vse poteka prepočasi. Včasih, ko smo v stiski in ne vemo, kako in kaj, pokažemo tudi svojo nejevoljo.

Tatjana Erjavec odgovarja tudi po telefonu. Pokličite jo v ponedeljek, 6. julija, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53. 


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media