Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Dobro je vedeti | jul. '20

ODPOVED POGODBE STAREJŠI DELAVKI

Bralka dela v družinskem podjetju, toda kljub starosti 66 let ima le dobrih 14 let delovne dobe. Zaradi koronakrize bo verjetno postala višek. Sprašuje, katere pravice ima v podjetju in katere na zavodu, saj bi se rada čim prej upokojila.

Kljub navedenim težavam delodajalca je delavka zaradi svoje starosti načeloma varovana pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov, in sicer skladno z določbo 1. odstavka 114. člena Zakona o delovnih razmerjih. Ta člen namreč varuje pred tovrstno odpovedjo starejše od 58 let ali tiste, ki jim manjka do starostne upokojitve manj kot 5 let pokojninske dobe.

V 2. odstavku istega člena zakon pozna sicer izjemo od varstva pred odpovedjo, in to v primeru, ko delavec v času prejemanja denarnega nadomestila izpolni pogoje za starostno upokojitev, ki pa v danem primeru ne pride v poštev. Na zavodu za zaposlovanje delavka namreč ne bo mogla uveljaviti denarnega nadomestila, čeprav bi ji delovno razmerje prenehalo proti njeni volji ali brez njene krivde. Eden izmed pogojev za pridobitev denarnega nadomestila je namreč tudi status brezposelne osebe, ki je sicer zmožna za delo. Po Zakonu o urejanju trga dela se za delazmožno šteje brezposelna oseba le od dopolnjenih 15 do 65 let starosti.  

Delodajalec bi imel opravičilo za podajo takšne odpovedi le, če bi delavka podala pisno soglasje. V tem primeru bi bila odpoved zakonita, delavka pa bi bila za 14 let delovne dobe upravičena do odpravnine v višini 14/4 osnove. Osnovo predstavlja njena povprečna mesečna bruto plača iz zadnjih treh mesecev pred odpovedjo, kar pomeni, da bi odpravnina znašala tri njene bruto plače in še polovico le-te.

Nadaljnji problem ima bralka tudi zaradi tega, ker je za starostno upokojitev ob pogoju starosti 65 let treba imeti tudi najmanj 15 let zavarovalne dobe. Ker na zavodu za zaposlovanje ne bo mogla pridobiti denarnega nadomestila, si bo morala manjkajočo zavarovalno dobo pridobiti z vključitvijo v prostovoljno zavarovanje, saj sicer ob sedanji zakonodaji nikoli ne bo upravičena do pokojnine. Oba navedena primera toge zakonodaje sta lahko kompetentnim v opomin, tako določba, da po 65. letu nisi več delazmožen, kot tudi ta, da s 14 leti zavarovalne dobe nisi upravičen do nikakršne pokojnine.

Kljub težki finančni situaciji podjetja kaže vseeno dodatno preveriti možnost ohranitve zaposlitve za teh nekaj manjkajočih mesecev pokojninske dobe.

SVETOVALNI TELEFON:

Dušan Bavec odgovarja tudi po telefonu. Pokličite ga v sredo, 15. julija, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media