DRUŠTVENA DEJAVNOST

Druženje | jul. '20

ŠENČUR

V Društvu upokojencev Šenčur so ponosni na svojo članico Anico Benigar, ki je dopolnila sto let. Predstavniki društva, Krajevne skupnosti Šenčur - Srednja vas in območne organizacije Rdečega križa so jo obiskali skupaj z županom Cirilom Kozjekom. Slavljenki je zaigral Pihalni orkester občine Šenčur, podpredsednik Pokrajinske zveze društev upokojencev Gorenjske Stane Gorenc pa ji je podelil posebno plaketo ob visokem jubileju.

Anica Benigar je pri svojih stotih letih še v dobri telesni kondiciji, rada dela na vrtu in tudi spomin ji dobro deluje. Rodila se je 22. maja 1920 pri Šlosarjevih v Šenčurju. Poročila se je z Milanom Benigarjem, ki je bil, kot pravi Anica, dober mož in oče trem otrokom. Zgradila sta si hišo v današnji Sušnikovi ulici, kjer po moževi smrti pred nekaj leti še vedno sama živi. O tem, kako dočakaš 100 let, pa pravi Anica takole: »Delo, delo, zdrava prehrana in nič alkohola.« Zvečer rada pogleda televizijo ali kaj prebere, in to še večinoma brez očal. (Besedilo in fotografija: Franci Erzin)

DOBRNA

V preteklih mesecih nam je novi koronavirus močno spremenil zastavljene načrte. A končno je le prišel čas, ko so tudi člani vokalne skupine Veseli vižarji, ki deluje pri Društvu upokojencev Dobrna, spet začeli hoditi na pevske vaje, pa čeprav z maskami. Čudno so bile odpete prve pesmi pod maskami. Nič, prav nič ni »štimalo«. A vseeno so veseli, da se lahko družijo, pokažejo dobro voljo in to dobro voljo delijo z vsemi, ki radi prisluhnejo lepi slovenski ljudski pesmi. (Besedilo: Marko Švent, fotografija: Stanislav Pečnik)

POSTOJNA IN PIVKA

Članice in člani Kluba upokojencev v vzgoji in izobraževanju občin Postojna in Pivka so med epidemijo koronavirusa želeli pomagati drugim na varen način. S šivanjem zaščitnih mask so prispevali k lajšanju nastale situacije z mislimi na varnost zaposlenih in stanovalcev Doma upokojencev Postojna, kjer živi tudi nekaj njihovih članov. Članice so sešile 78 mask iz pralnega materiala, ob pomoči članov Civilne zaščite Postojna pa so jih predale vodstvu postojnskega doma upokojencev. (Besedilo in fotografija: Edvarda Sajovic)

 LENDAVA

Medobčinsko društvo invalidov Lendava, ki povezuje invalide iz občin Lendava, Črenšovci, Odranci, Velika Polana, Turnišče, Dobrovnik in Kobilje, je ob sodelovanju Ribiške družine Lendava in Občine Dobrovnik na Bukovniškem jezeru pripravilo tekmovanje v ribolovu za društva invalidov iz severovzhodne Slovenije. Tekmovanja se je udeležilo 43 moških in dve ženski iz desetih društev invalidov: Pomurje, Slovenska Bistrica, Maribor, Ormož, Ptuj, Ljutomer, Gornja Radgona, Murska Sobota, Lendava. Skupni zmagovalec pri moških je postal Mitja Pipenbaher, član Društva invalidov Slovenska Bistrica, pri ženskah pa Marjeta Lorber, članica Medobčinskega društva invalidov Gornja Radgona in članica Ribiške družine Gornja Radgona. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

ČRENŠOVCI

Ljudske pevke Kulturnega društva Fran Saleški Finžgar Žižki v občini Črenšovci se poleg petja ukvarjajo še z ročnimi deli. Tako so v vasi pripravile teden ljubiteljske kulture. Na delavnicah ročnih del so izdelovale tudi rože iz krep papirja za prekmurskega pozvačina. To je tradicionalni lik, ki hodi po vasi in vabi svate na gostijo. Oblečen je v posebna oblačila iz lanenega platna, pošita s številnimi trakovi iz krep papirja. Na glavi ima klobuk, bogato okrašen z raznobarvnimi papirnatimi rožami. V roki nosi ježevko, ob sebi pa ima čutaro, v kateri ima »nevestino mleko«, dejansko pa ima v čutari proso. Otrokom ponuja tudi bombone. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

DRAŽENCI

Državljani v tako imenovanem tretjem življenjskem obdobju se zelo uspešno ukvarjajo s športnim ribolovom lovi-spusti. Na širšem ptujskem območju je veliko upokojenskih ekip, ki tekmujejo na raznih nivojih vse do tekme za ekipnega prvaka države. Ribniki so večinoma nastali v opuščenih glinokopih in gramoznicah, ki so bile včasih v sramoto določenega kraja ali vasi, ker so tja ekološko neozaveščeni ljudje odlagali vse mogoče odpadke. Kar nekaj ribičev je starejših od 80 let in še aktivno ribarijo, ob tem pa pozabijo na marsikatero težavo. Je pa res, da žensk med njimi ni veliko, vendar se s svojo vztrajnostjo in uspešnostjo pri ribolovu uspešno kosajo s svojimi moškimi kolegi.

Skupina ribiških navdušencev iz vasi Draženci v občini Hajdina ima svoj ribnik, ki mu sami rečejo Draženska jama. Ta je nastala z izkopom gramoza, ki so ga uporabili pri gradnji ceste Hajdina–Macelj leta 1973 in 1974. Krajani Draženc in vaščani sosednjih vasi so ob pomoči občine očistili jamo, uredili okolico, nabavili ribe in zgradili brunarico, tako da imajo lep in prijeten prostor za druženje, ki ga uporabljajo še drugi občani. Leta 2006 so ustanovili društvo ter si nadeli ime Žejne ribice. Predsednik društva Dušan Černenšek pravi takole:»Smo relativno majhno društvo, med seboj se zelo dobro razumemo in se skupaj z družinskimi člani lotimo dela, ko je treba kaj postoriti. Tako so tudi družine seznanjene z našimi ribiško-ribolovnimi aktivnostmi. Tako se imamo vsi lepo.«

Društvo šteje 30 članov in dve članici. V svojih aktivnostih imajo kar veliko društvenih in meddruštvenih tekem, ligo društva, tekmo za ribiškega carja društva, in kar je najbolj zanimivo, tako imenovano tekmo ONA-ON. Tako nastanejo zanimivi pari: mož-žena, dedek-babica, oče-hči, mama-sin, fant-dekle, dedek-vnukinja, babica-vnuk, stric-nečakinja, teta-nečak. Po končani tekmi sledi piknik z druženjem vse do poznih večernih ur, na katerega so povabljeni tudi krajani. Na junijski tekmi je lovilo 12 parov in najstarejši par (mož in žena) sta imela skupaj kar 142 let. Zmagala sta Marina Knez in Urban Lenart, drugo mesto sta zasedla Petra Zamuda in Aleš Stockl ter tretje mesto Vesna Lenart in Drago Lenart. (Ignac Habjanič, fotografija: Denis Krajnc)

PRAZNOVALI SO

Pred 90 leti je na svet prijokala Agata Maučec, doma iz Gančanov v občini Beltinci. V zakonu je povila dva otroka, že vrsto let je vdova, jesen življenja pa preživlja s hčerko. Kar 30 let je bila članica domačega ženskega pevskega zbora. Rada zahaja k svetim mašam, kot članica Društva upokojencev Beltinci se udeležuje društvenih srečanj.

Jože Poljanec z Vrtače pri Semiču je 4. junija praznoval 90. rojstni dan. Med drugo svetovno vojno je morala vsa družina v italijansko taborišče v Monigu pri Trevisu, a so se vsi srečno vrnili domov. Zaposlen je bil v trgovini v Črnomlju. Z ženo Milko sta imela dve hčerki, ponosen je na štiri vnukinje in trenutno osem pravnukov. Uživa v vrtnarjenju, rad spremlja šport po televiziji, posebno nogomet.

ČESTITAMO NAROČNIKOM

Cvetka in Franc Mejak z Vrha pri Trebelnem sta konec maja v krogu družine, sosedov in prijateljev praznovala zlato poroko. Pred petdesetimi leti je Novakova Cvetka prišla na Francetovo domačijo na Jagodniku. Rodili so se jima trije otroci: Franci, Darko in Mojca, zdaj pa ju razveseljujejo še dve vnukinji in dva vnuka. Čeprav imajo doma nekaj zemlje, sta si morala poiskati še zaposlitev. Pred upokojitvijo je Franc delal v Revozu, Cvetka pa v mokronoški osnovni šoli. Oba sta še danes aktivna člana društev na Trebelnem – Franc v prostovoljnem gasilskem društvu, kjer je najstarejši član, Cvetka pa v Društvu podeželskih žena Tavžentroža. Je prava mojstrica v peki kruha in pletenic, za kar je prejela že vrsto priznanj.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media