NOVICE

jul. '20

V Krškem začeli graditi oskrbovana stanovanja

V Krškem v bližini že obstoječega objekta z oskrbovanimi stanovanji, doma starejših občanov, zdravstvenega doma, nakupovalnih centrov in avtobusnega postajališča je družba Kostak začela graditi 29 novih oskrbovanih stanovanj, namenjenih starejšim od 65 let. Zgrajena naj bi bila do februarja naslednje leto. Gradnjo sofinancira tudi Stanovanjski sklad Republike Slovenije, in sicer 15 stanovanj, ki bodo na voljo za oddajanje. Velika bodo od 40 do 50 kvadratnih metrov in primerna za bivanje ene ali dveh oseb. Zgrajena bodo po sodobnih standardih in prilagojena gibalno oviranim. Z Občino Krško potekajo pogovori za odkup še preostalih 14 stanovanj, ki bodo prav tako namenjena najemu. Razpis za najem obojih stanovanj naj bi izvedla krška občina, podrobnosti pa bodo znane, ko bodo stanovanja zgrajena.

Odprta kuhna dva dni v tednu

Na Pogačarjevem trgu v Ljubljani slovenski kuharski mojstri zadnjih osem let kuhajo v živo in na stojnicah prodajajo svoje jedi. Letošnje poletje celo dvakrat na teden, ob četrtkih in petkih. Tako gostinci kot gosti upoštevajo priporočila za preprečevanje morebitnih okužb s koronavirusom. Zato je ponudnikov hrane manj, mize in stojnice redno razkužujejo, med stojnicami je več prostora, manj je miz in sedišč, za zdaj Odprta kuhna tudi ne gostuje v drugih krajih. Veliko pozornosti posvečajo okolju, zato uporabljajo biorazgradljiv pribor za enkratno uporabo ter povratne ali biorazgradljive kozarce in pazijo na ločevanje odpadkov.

Med pastirje na Veliko planino

Velika planina je eden najlepših kotičkov za prijeten poletni izlet ali morda daljši oddih. Obiskovalci uživajo v čistem zraku in lepi naravi, ki dopolnjujeta tipične pastirske bajte (imenovane tudi stani), krite s smrekovimi skodlami. Zanimiv je ogled Preskarjevega muzeja ter obisk treh jam: Male in Velike Vetrnice ali Dovje Griče. Pri pastirjih, ki na planini pasejo krave do konca septembra, lahko dobijo sir ali pravo pastirsko malico – kislo mleko in žgance. Velja se udeležiti tudi katere od tradicionalnih poletnih prireditev. Pri gostišču Zeleni rob bo 25. julija potekalo tekmovanje harmonikarjev, naslednji dan pa bodo pred Preskarjevim muzejem pastirji predstavili svoje običaje. Tam bo 2. avgusta Dan trniča (pastirji krasijo trdi sir hruškaste oblike, ki jih podarijo svojim izbrankam), 5. in 15. avgusta pa je vedno zelo obiskano bogoslužje v kapeli Marije Snežne v bližini pastirskega naselja.

Stari recepti z uporabo kvasa Fala

Kvas blagovne znamke Fala praznuje letos častitljivih 100 let. V francoskem mestu Strasbourg so namreč leta 1920 razvili proizvodnjo kvasa, ki je del velike Skupine Lesaffre. Svežemu kvasu Fala, ki ostaja že stoletje nespremenjen in sestavljen le iz kvasnih celic skrbno izbrane družine kvasovk, sta se v zadnjih letih pridružila tudi kislo testo Fala in suhi kvas Fala. Vsi izdelki so že desetletja nepogrešljivi v številnih slovenskih kuhinjah, zato želijo obletnico praznovati skupaj z vami. Če hranite doma stare recepte za kruh ali kvašeno pecivo, stare fotografije, pripomočke za peko ali le zgodbe in spomine babic ali prababic o kvasu ali peki, jih posredujte do 15. avgusta po elektronski pošti: fala.sloncek@gmail.com ali na naslov Lesaffre Slovenija, Obrtniška 6f, 1370 Logatec. Objavili jih bodo v knjigi 100 let receptov in spominov Fala Slončka, ki jo boste v dar prejeli tudi vi.

Že dvajseti festival za starejše

Festival za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO) letos praznuje jubilejno 20. obletnico svojega obstoja. Kot do zdaj bodo vrata Cankarjevega doma brezplačno odprta tri dni, in sicer od 30. septembra do 2. oktobra. Ne smemo pa pozabiti, da je 1. oktobra tudi mednarodni dan starejših.

Festival velja za največjo prireditev za starejše v Evropi, se pa tudi nenehno razvija. V lanskem letu ga je obiskalo več kot 17.500 obiskovalcev, predstavilo se je več kot 160 razstavljavcev, izvedli so več kot 80 delavnic, na odprtih odrih pa se je zvrstilo več kot tisoč kulturnih nastopov. Tudi letos bo ponudil zanimive izobraževalne dogodkepolemične strokovne razprave in številne delavnice za vse generacije. Manjkala ne bosta niti bogat kulturni program na različnih prizoriščih ter dobrodelna akcija.

Jubilejni F3ŽO bo potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Vse lepo, kar ponuja Slovenija

Zaživel je prvi slovenski portal za rezervacijo domače turistične ponudbe MojaSlovenija.org, na katerem slovenski turistični ponudniki oglašujejo svojo ponudbo: od nastanitvenih možnosti (hoteli, apartmaji, turistične kmetije, glampingi …) do športnih aktivnosti, vodenih aktivnosti in drugih doživetij. Dobrodošel je zlasti zato, ker lahko svojo ponudbo javnosti predstavijo tudi manjši ponudniki, ter da se za dopustovanje v Sloveniji navduši čim več domačih turistov, ki se bodo lažje odločili, kje naj porabijo turistične bone. Na portalu lahko nastanitev ali storitev le rezervirate, plačate pa jo pri ponudniku. Uporabnikom, ki so manj vešči dela z računalnikom, bo 24 ur na dan na voljo telefonska številka: 064 122 013.

Filmski večeri v arboretumu

Filmske projekcije na prostem postajajo vedno bolj priljubljene. Obiskovalci Arboretuma Volčji Potok bodo to poletje pod zvezdnatim nebom uživali kar 12 večerov. Vsak četrtek, petek in soboto med 30. julijem in 22. avgustom 2020 bodo na ogled filmske projekcije, za katere bo poskrbel Kulturni dom Franceta Bernika Domžale oziroma Mestni kino Domžale, med njimi bo tudi vsaj ena slovenska filmska klasika.

Filmski večeri se začenjajo ob 21. uri.  Za ogled filmske predstave je dovolj nakup filmske vstopnice po ceni 5 evrov, s katero je vstop v park mogoč eno uro pred predstavo. Vstopnice  so na voljo pri blagajni arboretuma, pri blagajni Mestnega kina Domžale in na vstopnice.arboretum.si ter www.mojekarte.si. Sezonska vstopnica za ogled filma ne velja. 

Za varnejše potovanje po Evropi

Da se bomo Evropejci izognili okužbam s koronavirusno boleznijo in v prihodnje lažje načrtovali počitnice in potovanja, je Evropska komisija ustanovila posebno spletno stran. S klikom na naslov: https://reopen.europa.eu/sl lahko dobimo najzanesljivejše informacije o možnostih potovanj ali morebitnih omejitvah v državah članicah EU ter ukrepih, ki še veljajo v posameznih državah, na primer, kakšno je stanje na meji, ali potrebujemo posebno potrdilo za vstop v državo, so obvezne maske v trgovinah ali javnem prevozu, kateri drugi zdravstveni in varnostni ukrepi še veljajo … Informacije sproti posodabljajo, na voljo so v 24 jezikih, tudi v slovenščini.

Jubilej Društva likovnikov Ljubljana

Društvo likovnikov Ljubljana, ki letos praznuje 50. obletnico delovanja, je bilo leta 1970 ustanovljeno z imenom Društvo likovnih samorastnikov Ljubljana. Tudi samorastniki se izobražujejo in velikokrat so njihova dela primerljiva ali celo presegajo izdelke akademsko izobraženih avtorjev, kar potrjujejo številni likovni kritiki, umetnostni zgodovinarji in pedagogi.

Letno postavijo na ogled 10 do 12 skupinskih razstav na različne teme. Je eno od redkih društev, ki je v svoj repertoar uvrstilo risbo in kasneje še grafiko. V začetku leta izberejo starega mojstra, katerega dela člani nato proučujejo, in na koncu leta postavijo razstavo del, ki so izdelana na način starega mojstra. Ker se člani vseskozi izobražujejo, sledijo teme in slike tudi sodobnemu slikarstvu. Ustanovili so celo svojo štiriletno likovno šolo, a so jo morali z ustanovitvijo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti ukiniti.

Pred skoraj 40 leti je društvo uvedlo ekstempore s stalnim naslovom Podoba Ljubljane. Odvija se jeseni, dela pa so kasneje razstavljena v mestni hiši. Društvo je pobudnik in soustanovitelj Zveze likovnih društev Slovenije, za kar je zaslužen nekdanji predsednik, žal pokojni Alojz Capuder. Vpeljal je projekt »zlata paleta«. Kakovostna dela prejmejo certifikate, najboljša dela po izboru žirije zlato, srebrno in bronasto paleto, najuspešnejša društva pa prejmejo plakete.

Zaradi svoje vloge pri širjenju ljubiteljske kulture v Mestni občini Ljubljana in širše po Sloveniji ter ohranjanja kulturne in naravne dediščine je Društvo likovnikov Ljubljana pridobilo status društva v javnem interesu. V prihodnje si želijo pridobiti nove člane in širiti medgeneracijsko sodelovanje. (Besedilo in fotografija: Maja Gostinčar)

Pohodniški kotiček

Tisti, ki v Vzajemnosti pogrešate rubriko Pohodniški kotiček, se lahko z vodnikom z licenco Planinske zveze Slovenije Janezom Albertom dogovorite za kakšen skupen poletni pohod. Pravila poznate: udeležba je na lastno odgovornost, vodenje je brezplačno, stroške prevoza pa krijete sami. Obvezne so pohodne palice, dobra planinska obutev in primerna obleka, zaželena pa velika mera dobre volje. Janeza Alberta pokličite na telefonsko številko: 040 689 502.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media