Najlepše je doma

jul. '20

Marsikje po svetu verjamejo ljudskim vražam, da prestopno leto ni kaj prida. Tudi pri nas je pogosto slišati, da sta nas doleteli epidemija koronavirusa in pozeba pa tudi vse drugo, kar je še slabega, ker je prestopno leto. Toda prineslo bo prav gotovo tudi kaj dobrega. Ko smo morali čez noč ostati doma in se je življenje ustavilo, smo se lahko zamislili nad smislom nenehnega hitenja in pehanja za materialnim. Dobro bi bilo, če bi se iz tega kaj naučili. Družboslovci sicer pravijo, da se v tako kratkem času družba ne more spremeniti. Verjetno res ne, je pa pomembno, da se lotimo sprememb.

Epidemija je razgalila tudi naš odnos do starejših. Smo tretja najstarejša država v Evropi, a še edina brez urejene dolgotrajne oskrbe. Za starejše namenjamo precej manj denarja od evropskega povprečja, prav tako za javno zdravstvo. In tudi demografski sklad, ki bo skrbel za vzdržnost pokojninske blagajne, ustanavljamo že leta, vendar še vsakokratna oblast do zdaj ni prišla dlje od obljub. Ena najglasnejših zagovornic pravic starejših je zadnji dve leti Srebrna nit – Združenje za dostojno starost. Pogovarjali smo se z njeno predsednico Biserko Marolt Meden, ki vseskozi opozarja na staromrzništvo in se bori za spoštljivejši odnos do starejših.

Odprta in humana družba ni tista, ki o tem govori, ampak tista, ki spoštljivo poskrbi za vse ljudi, tudi bolne in ostarele. Koronakriza je pokazala, da imamo lahko najsodobnejše stroje pa moderne hale in močan kapital, vendar je vse to premalo, če nimamo zdravih državljanov.

Letos bo drugačno tudi dopustovanje. Zaradi strahu pred okužbo in podarjenih turističnih bonov bomo v glavnem dopustovali doma. V tem je veliko dobrega. Tako bomo pomagali turizmu in zaposlenim, obenem pa bomo spoznavali našo malo, a tako pisano in raznoliko domovino. Nekaj manj znanih kotičkov predstavljamo tudi v poletni Vzajemnosti.

Želim vam lepo poletje. Napolnite se z energijo za jesen in uživajte v domačih logih. Kje je lepše kot doma?

Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media