Ko pride dojenček

Prosti čas | sep. '20

Z VNUKI

Rojstvo dojenčka, ki vnuku »prevzame« mesto v družini, je dogodek, ki ga vznemiri, saj vidi, koliko časa in ljubezni dojenčku naklonijo zanj najpomembnejši odrasli. Počuti se odveč. Tisti, ki mu lahko pomagajo prebroditi težavno obdobje, so tudi stari starši.

Pomoč starih staršev mladi družini je ob rojstvu dojenčka neprecenljiva v vseh pogledih. Še posebno dragocena pa je čustvena podpora vnuku, ki se doživlja veliko spremembo v družini.

Kaj vnuk občuti ob prihodu sorojenca v družino, si ne zna razložiti, še manj ubesediti. Mešanico njegovih čustev sestavlja veselje, toda tudi negotovost, ker je življenje nenadoma drugačno. Mama je za nekaj dni izginila v porodnišnico, odkar se je vrnila, pa imata z očetom kar naprej v naročju dojenčka, ne več le njega. Domači red je obrnjen na glavo. Dojenček ponoči joka in odrasli ponoči bedijo. Otrok dojenčkovega joka ne razume kot normalnega, četudi mu razložite, da dojenček drugače ne zna izraziti svojih potreb. Zanj je jok znak, da je nekaj narobe. Mešanica čustev ga straši, zato sili v starše, pogosto stopi korak nazaj v razvoju ali pa glasno želi, da bi dojenček odšel. Ali pa postane tih, pasiven, v sebi pa ves zakrčen zaradi negotovosti.

Najprej se posvetite starejšemu vnuku

Stari starši, ki se zavedajo, kaj se v vnuku dogaja, mu v začetnem obdobju prilagajanja, ko imata mlada starša polne roke dela z dojenčkom, lahko veliko pomagajo. Kako? Povrnite vnuku občutek normalne vsakdanjosti. To mu pomaga, da ponovno vzpostavi občutek varnosti. Začne se, ko pridete prvič na obisk k dojenčku. Otrokovim staršem že po telefonu napovejte, da se boste najprej posvetili starejšemu vnuku. Ob vsakem prihodu ga najprej pozdravite in poljubkujte, se z njim poigrajte in šele čez čas mu predlagajte, da vas odpelje pogledat dojenčka. Tako mu pomagate oblikovati vlogo starejšega sorojenca, dojenček pa zagotovo ne bo prikrajšan, če se boste z njim ukvarjali pol ure kasneje in ne takoj ob prihodu. Ob »pogovoru« z dojenčkom držite vnuka za roko ali pa ga dvignite v naročje, da bo čutil vašo bližino. Pomembno je, da se zaradi dojenčka ne počuti odrinjenega ali izločenega, temveč sprejetega med starejše.

Če boste dojenčku ob obisku prinesli kakšno darilo, imejte s seboj tudi darilce za starejšega sorojenca. Darilo zagotovo ni najpomembnejša stvar, vendar če darila dobiva le dojenček, drugi otrok občuti ljubosumje. Nato poskusite vnuka igrivo vključiti v svoja opravila z dojenčkom, a ne toliko, da bi ga obremenjevali. Naj ima občutek, da vam pomaga, ker je že velik in ker je za vas dragocen.

Ob pogledu na dojenčka se vsi raznežimo. Na dan privrejo močna čustva. Pokažite jih, vendar tako, da vnuku začnete pripovedovati, kako ste se počutili, ko se je rodil on, kako je bilo, ko ste ga prvič videli, in kaj je počel, ko je bil še dojenček. Otroci to radi poslušajo, poleg tega pa bo vnuku pomagalo doumeti, da bo tudi dojenček nekega dne zrasel. Vzemite si čas za razlago, kaj dojenček sporoča z gibi in jokom – kaj pomeni mencanje oči, premik glavice stran od tistega, ki ga ogovarja, sesanje peščice ... Ko bo vnuk znal razbrati dojenčkova sporočila, se bo ob njem počutil manj nemočnega in ga bo tudi lažje vzljubil. Odkrijte mu tudi, kako zelo zanimiv je za dojenčka. Že nekajmesečni dojenček bo raje z očmi sledil vnuku kot odraslemu. Védenje, da je za dojenčka najzanimivejši član družine, krepi vnukovo samozavest in mu pomaga oblikovati vlogo starejšega otroka.

V naslednjih mesecih poskusite preživeti več časa sami z vnukom. Razmislite o kakšni skupni dejavnosti. Lahko bi ga naučili kakšne nove spretnosti, ki je za »večje otroke«. Odpravite se na sprehod ali igrišče, pripravite slaščičarski tečaj, opazujte ptice, žuželke ali gradbišča, naučite ga novih družabnih iger, izdelovanja predmetov iz gline … Pomembno je le, da je druženje prijetno in da vnuka potegne iz začaranega kroga ljubosumja na dojenčka.

Razburkano prvo obdobje z dojenčkom se bo za vnuka počasi umirjalo, ko bo našel svojo novo vlogo starejšega sorojenca. Kljub temu se bodo valovi ljubosumja občasno še dvignili. Takrat ga bosta vaša družba in prisotnost hitro umirili, saj bo v njem zasidran občutek, da ste njegov varni in ljubeči pristan, kamor se lahko vedno zateče.

Maja Črepinšek


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media