Pomagajte mu, da bo uspešen v šoli

Prosti čas | okt. '20

Z VNUKI

Vsi si želimo, da našim vnukom matematika, slovenščina in drugi naravoslovni in družboslovni predmeti ne bi povzročali težav, da ne bi imeli odpora do šole ali občutka, da so manj sposobni kot sošolci. Kako pomagati vnuku, da bo uspešen v šoli?

Za uspešne učence je značilno, da so skrbni, odgovorni, vztrajni, samostojni, radovedni in osredotočeni na tisto, kar počnejo. To pa so vrline, ki jih je treba gojiti in rastejo z otrokom. Začne se že pri čisto majhnem vnuku. Vztrajnost vadi že, ko na primer sestavlja kocke, pa se mu stolp podira in ga mora zgraditi še enkrat. Nikar ga ne sestavite vi namesto njega. Raje ga spodbujajte, da še poskuša. Skrbnosti se uči, ko ob odhodu iz peskovnika sam pospravi lopatko v vedrce. Odgovornost goji, ko po končani igri postavi avtomobilček v garažo. Zato naj sam pospravi igrače ob koncu obiska pri vas, vi pa mu lahko posladkate delo z zgodbico, kako ga bodo pospravljene igrače čakale do naslednjega obiska. Samostojnosti se uči, ko svojo jopico sam obesi na pravo mesto. Ali pa tedaj, ko ga prosite, naj odnese na mizo žlice in položi k vsakemu krožniku eno. Zato bodite pozorni, da vnuka že od malega spodbujate, da čim več drobnih opravil naredi sam. Vse prevečkrat opravimo delo namesto vnukov, ker z njimi ravnamo kot z gosti.

 Branje in pripovedovanje 

Otroci so zelo osredotočeni, če jih nekaj prevzame. V igro se na primer lahko tako zatopijo, da ničesar ne slišijo, niti klica na kosilo ne. Težave pa imajo, kadar jih dogajanje ne pritegne. Dobra vaja za osredotočenost je branje slikanic, prav tako pripovedovanje pravljic. Vnuka, ki ne zdrži dolgo ob zgodbi, poskusite vplesti v branje in pripovedovanje tako, da on pove dele zgodbe, ki jo že pozna. Tako mu pomagate vzdrževati notranjo napetost, ki je potrebna za ohranjanje pozornosti. Branje in pripovedovanje, pri katerih ima vnuk aktivno vlogo, sta tudi dobra osnova za govorne in kasneje pisne sposobnosti. Učenec, ki se zlahka izraža, zna oblikovati misli in ima dovolj bogat besedni zaklad, ima manj težav, ko mora v šoli odgovoriti z več kot »da«, »ne« in »ne vem«.

Že od malega lahko vnuku pomagate, če v igri z njim gradite temelje matematike. Skupaj štejte korake. Prosite vnuka, da za oba pripravi po pet kamenčkov, da jih zmečeta v vodo. Pustite ga, da sam odšteje kose jedilnega pribora, ki ga bo odnesel na mizo. Prosite ga, da razlomi banano na tri dele – zase, za babico in dedka. Nalijte v kozarce malo, več in največ soka, on pa naj razporedi kozarce glede na količino soka. Iščite podobne predmete. On naj razdeli piškote na krožnike tako, da jih bo na vseh enako. In ko pride čas, vadite z njim odčitavanje časa na uri s kazalci.

Spodbujajte radovednost

Za uspešne učence je značilna tudi radovednost, sila, ki jih vodi v nova spoznanja. Pazite, da vnukove radovednosti ne zatrete. Nikar mu ne povejte vsega vnaprej, ker vi veliko veste. Raje ga spodbujajte, da odkriva sam. Pomagajte mu ustvariti občutek, da je ta svet poln čudovitih skrivnosti. Na primer, kaj počnejo mravlje, ko zvečer izginejo v mravljišče? Kaj se zgodi, če v mleko kanem malo limone? Kako se imenujejo ptice, ki prihajajo v krmilnico? Opazujte, kaj ga najbolj zanima, in postanite njegov podpornik. Morda pa skupaj z njim najdete področje, ki vaju bo družilo še potem, ko postane najstnik ...

Za uspešne učence pa je značilno še nekaj, kar v šoli ne bo ocenjeno, bo pa cenjeno – vnukova sposobnost vključevanja med vrstnike, njegova zmožnost prijateljevanja in njegove socialne veščine. Izkoristite skupne trenutke tudi za to, da mu z lastnim zgledom pokažete, kako biti tovariški, prijazen in prijateljski. Naj vas spremlja, kadar se družite s svojimi prijatelji in znanci, naj vas ima priložnost opazovati, kako se pogovarjate s prodajalko, frizerko, poštarjem … Naj opazi, kako učinkuje pošten, veder in prijazen odnos do soljudi. Njegova sprejetost med vrstniki in njegov občutek zadovoljstva v šoli sta zelo pomembna, pa čeprav ocene iz znanja ne bodo vedno le odlične.

Maja Črepinšek, fotografija: arhiv M. Č. 


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media