Osvetlitev prostorov je za starejše še pomembnejša

Prosti čas | nov. '20

Diskretna osvetlitev še ne pomeni, da je prostor tudi zadostno osvetljen.

Vemo, kako pomembno vpliva svetloba na naše počutje, tako naravna kot umetna. Če v stanovanjske prostore lahko posije sonce, se v njih tudi bolje počutimo. Dobro osvetljeni prostori delujejo večji, obenem svetloba poskrbi, da barve pridejo do izraza. Šele s primerno osvetlitvijo prostor dobi svoj pravi izraz, ob zadostni osvetlitvi prostorov pa smo tudi varnejši pred poškodbami in padci, saj so površine vidnejše.

A pogosteje kot bi si mislili, imamo preslabo ali neustrezno osvetljene prostore, njihove posamezne dele ali delovne površine. S staranjem lahko tudi slabše vidimo, na kar je dobro misliti ob prenovi ali preurejanju stanovanja in opremljanju s svetlobo. Izraza opremljanje s svetlobo skoraj ne poznamo in nam je tuj,  čeprav je to pravi način razmišljanja v nasprotju z namestitvijo prve svetilke, ki nam pride v roke. V starejših stanovanjih in hišah je bil običajno pripravljen le en izpust za luč na sredini stropa. Tja se je namestila svetilka, stropna ali viseča, v kopalnici tudi stenska. To je pogosto vodilo v neustrezno osvetljen prostor. Tudi če stanovanja ali prostorov ne bomo v celoti preurejali, lahko obstoječo razsvetljavo vsaj nadgradimo in dopolnimo tako, da bo svetleje in prijetneje za vse dejavnosti in tudi sprostitev. Dobra osvetlitev omogoča tudi varnost gibanja v prostorih, na hodnikih in stopnicah, varno uporabo prostorov in opravljanje raznih dnevnih opravil. S pravilno nameščeno razsvetljavo glede na namembnost prostora poskrbimo, da so tiste površine in deli prostora, ki jih potrebujemo, dobro vidni.

Dodatna osvetlitev

Da bi dosegli optimalno razsvetljavo, še posebej za pešajoče oči, poskusimo razsvetljavo zasnovati v več korakih: najprej poskrbimo za dobro splošno razsvetljavo prostora, potem pa še za dodatno osvetlitev za različne dejavnosti v prostoru ali posameznih površin. Nazadnje opremljamo še z dekorativno svetlobo, s svetlobo za vzdušje s svetili, ki imajo bolj ali manj dekorativno vlogo v prostoru. Vse to troje daje celovito svetlobno opremljen prostor.

V kopalnici je mogoče osvetliti površine, da so vidnejše.

V različnih prostorih stanovanja so gotovo različne potrebe po svetlobi. V nekaterih prostorih smo le občasno ali gremo le hitro skoznje (hodniki, stopnice, shrambe, stranišče), v drugih preživimo večino aktivnega dneva, ko smo doma, v tretjih počivamo. Morda pa imamo tudi domačo pisarno, prostor za hobije, telovadnico in še kaj. Opravila, pri katerih potrebujemo dovolj svetlobe, so priprava hrane, hobiji, iskanje in pospravljanje v omarah, branje, preoblačenje v predsobi in nega v kopalnici. Poleg tega morajo biti dobro osvetljeni vsi prostori in površine, kjer se spremeni višina tal, to pa so predvsem stopnice in prehodi med prostori ter seveda kopalnica s kadjo ali prho. Ob prešibki svetlobi se v kopalnici ne moremo urediti, preslabo vidimo robove umivalnika, kadi, kadice za prhanje, kar pa že vpliva na našo varnost. A tudi premočna svetloba v kombinaciji z bleščečimi ploščicami je za slabovidne neprimerna. Svetilke naj bodo usmerjene ob ogledalu navzdol, ne vanj, stran od bleščečih površin in seveda oči. Ob prenovi pa lahko namestimo sijalke, odporne proti vodi, tudi v steno ali v tla za osvetlitev prostora za prhanje.

Diskretna osvetlitev še ne pomeni, da je prostor tudi zadostno osvetljen.

V kuhinji si pogosto delamo senco, ko stojimo pri pultu. Poskrbimo za dodatne točkovne ali linijske lučke pod visečimi omaricami. Izberimo tako barvo svetlobe, ki se bo skladala z barvo pulta in kuhinje. V bleščeče beli kuhinji izberimo toplo svetlobo, v leseni kuhinji pa bolj belo svetlobo, saj z rumeno svetlobo ne bi pripomogli k boljši osvetlitvi. Vseeno pa ne pretiravajmo s svetlobnimi trakovi, ker bo vidnejša svetloba sama, kot pa bo dejansko osvetljena delovna površina. Tudi sicer naj bodo trakovi zasenčeni, skriti za robom omarice ali letvijo, da svetloba ne bije v oči. To je še posebej izrazito, če pri pultu sedimo.

Umirjene nočne svetilke

V spalnici potrebujemo dobro splošno razsvetljavo, ki pa jo pred spanjem običajno zmanjšamo in prižgemo umirjeni nočni svetilki. Nočne ali še dodatne bralne svetilke naj imajo mehko rumeno svetlobo. Naj imajo možnost usmerjanja, da ne motimo partnerja. Če je mogoče, v omare dodajmo še svetlobne trakove za lažje iskanje. Bralne luči, ki jih imamo v dnevni sobi ali ob pisalni mizi, so lahko samostoječe namizne ali talne, lahko pa so tudi linijske, če so pod policami nad mizo. Pri nameščanju samostojnih svetilk pazimo, da kabli ne bodo v napoto in bi se obnje spotikali.

Hoja po stopnicah pri slabi razsvetljavi je nevarna sama po sebi, seveda pa še bolj, če so stopnice polne navlake in čevljev. Pospravimo stopnice, ki naj bodo zadostno osvetljene, da si pri hoji ne delamo sence. Ne varčujmo po nepotrebnem s prešibkimi sijalkami. Sijalke LED so zelo varčne in trajajo dlje kot stare žarnice. Morda lahko osvetlimo tudi ploskve stopnic, če imamo možnost predelave napeljave.

Stopnišča in kleti v večstanovanjskih hišah pa naj bodo opremljeni s takimi samodejnimi sistemi za prižiganje, ki omogočajo časovno daljše gorenje svetilk, da predvsem bolj počasni ne ostanejo v temi. V sili si lahko posvetimo s telefonom, lahko pa s seboj nosimo baterijsko svetilko, najbolje čelno.

Barbara Železnik Bizjak, arhitektka


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media