Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec

Dobro je vedeti | nov. '20

DALJŠI PREMORI PRI DIHANJU

Bralka se je zelo ustrašila, ko se ji je zdelo, da je mož ponoči nehal dihati. Čez nekaj dolgih sekund je po nekajkratnem globokem vdihu ponovno normalno dihal in zaspal. Po tem dogodku je še večkrat zaznala tudi daljše premore pri dihanju. Mož je malo predebel in ima mejno povišan krvni sladkor. Drugače je zdrav. Vendar se mu zaradi tega ne zdi vredno obiskati zdravnika. Kaj svetujete? 

Občasne prekinitve dihanja v spanju niso tako redka in tudi ne nedolžna težava. Pojavlja se približno pri desetih odstotkih oseb, večkrat pri moških, starejših in predebelih ljudeh. Ti ljudje običajno smrčijo zaradi anatomskih sprememb, dodatnega nabiranja maščobnega tkiva v žrelu ali oslabelosti mišic žrela v starosti. Če ohlapne mišice in jezik zaprejo dihalno pot, dihanje preneha (obstruktivna spalna apneja – OSA). Centralna spalna apneja – CSA lahko nastane ob možganski kapi.

Pri zapori dihalnih poti se zmanjša vsebnost kisika v krvi. Dihalni center v možganih to zazna in ukaže sprostiti v telo večjo količino stresnih hormonov, ki človeka »zbudijo« iz globokega spanca. Navadno takšno prebujanje spremljata nemir in hlastanje za zrakom. Če so prekinitve dihanja samo občasne in kratkotrajne, običajno niso nevarne. Pomembne postanejo, če trajajo več kot deset sekund in se pojavijo več kot 30-krat v sedmih urah spanja. Pogoste in dalj časa trajajoče prekinitve dolgoročno povzročajo motnje ritma srca, visok krvni tlak in ne nazadnje srčni infarkt, možgansko kap ali pljučno embolijo. Zato je takšne motnje dihanja v spanju treba opredeliti, potrditi in v primeru težjih oblik tudi zdraviti.

Zaradi nemirnega spanca so takšni ljudje čez dan običajno utrujeni in zaspani. Za ocenjevanje ogroženosti možne apneje v spanju si lahko pomagamo z uporabo Epworthove lestvice zaspanosti. Najdete jo lahko na spletu in si odgovorite na vprašanja. Več točk ko dosežete, večja je ogroženost za prisotnost te bolezni. Za registracijo epizod prekinitev dihanja med spanjem obstajajo aparature, ki jih dobimo na dom. Rezultat beleženja pokaže, ali je potrebna nadaljnja diagnostika, ki jo opravijo posebni specialisti za motnje spanja (somnologi). Bolniki v posebnih laboratorijih prespijo ob stalnem beleženju motenj dihanja in pomembnih parametrov v krvi ali izdihanem zraku. Specialisti se odločajo tudi o potrebnem zdravljenju.

Iz vsega, kar sem napisala, sledi, da bo mož le moral obiskati zdravnika. Zaradi lastnega in ne nazadnje tudi vašega zdravja.

Tatjana Erjavec odgovarja tudi po telefonu. Pokličite jo v ponedeljek, 9. novembra, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.  


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media