NOVICE OD VSEPOVSOD

nov. '20

Pomagajte z nakupom Vrečke dobrote

Z malimi dejanji lahko naredimo veliko, so prepričani v podjetju Hofer, zato so v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje ustvarili Vrečko dobrote. Ta vsebuje osnovna živila in izdelke za nego, z nakupom pa pomagamo otrokom in mladostnikom v stiski pod okriljem programa Botrstvo.

Vrečka dobrote je napolnjena z osnovnimi živili in izdelki za nego Hoferjevih blagovnih znamk v vrednosti 25 evrov (testenine, riž, polenta, konzervirana živila, živila za zajtrk ter nekaj osnovnih izdelkov in pripomočkov za nego). Trgovec vanjo doda darilni bon za 10 evrov, da lahko družine izberejo še nekaj izdelkov. Vrečko lahko podarite prek spletne strani www.vreckadobrote.si. To je tudi lepo darilo, s katerim naredimo dvojno dobro: razveselimo prejemnika darila ter še tiste, ki potrebujejo pomoč.

Poglejmo okrog sebe – in pomagajmo

Humanitarček je dobrodelno društvo s sedežem v Mariboru, ki je trdno odločeno, da povrne »vero v dobrobit, sočloveka, zaupanje, iskrenost ...« Opozarjajo na stiske ljudi, ki na stara leta nimajo sredstev za dostojno preživetje, na svojem portalu in v medijih objavljajo njihove resnične, a zelo pretresljive zgodbe in jim pomagajo na različne načine: od plačevanja položnic ali nakupa dobrin, ki si jih starejši ne morejo privoščiti (sadje, med, meso, kava, pralni prašek, kurjava), do sodelovanja v projektu Dobrodelko, ki je nekakšna borza dobrih del, dostave toplega obroka ali ureditve varstvenega dodatka. Predvsem pa nas spodbujajo, da pogledamo okoli sebe in v svojem okolju prepoznamo ljudi, potrebne pomoči. Na spletni strani www.projektvida.org najdemo predloge, kako pomagati, ne da bi prizadeli dostojanstvo teh ljudi, saj je marsikomu zelo težko priznati, v kakšni stiski živi.

 

Klicni center za informacije o novem koronavirusu

V pomoč prebivalcem pri iskanju zanesljivih informacij v zvezi z novim koronavirusom je Vlada RS vnovič vzpostavila klicni center. Pokličete lahko od ponedeljka do petka med 8. in 18. uro na brezplačno telefonsko številko 080 1404, za klice iz tujine pa je na voljo številka +386 1 478 7550. Na vprašanja odgovarjajo študentje višjih letnikov Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani pod mentorstvom ustreznih strokovnjakov.

Nikar pa za informacije o epidemiji ne kličite na številko 113, saj je to interventna številka policije, prav tako ne na številko 112, ki je namenjena klicem tistih, ki potrebujejo nujno medicinsko ali veterinarsko pomoč, pomoč gasilcev, gorskih, jamarskih reševalcev ali drugih reševalnih enot ali policije.

 

Pravljice povezujejo generacije

Ilustracija: Anja Držanič

Otroci so navdušeni, ko jim kateri od družinskih članov bere ali pripoveduje pravljico. Ta še posebej ne sme manjkati pred spanjem. Kadar pa ni nikogar pri roki, je pravljica še vedno tu – le da v sodobni obliki, saj jo lahko poslušajo po tablici, telefonu ali računalniku. To so Lahkonočnice, slovenske zvočne pravljice.

Na spletni strani: https://www.lahkonocnice.si/ so zbrane pravljice, ki jih pišejo sodobni pravljičarji, rišejo pa mladi ilustratorji. Različnih tem se lotevajo na način, ki je prijazen otrokom, pišejo tudi o čustvih, odnosih, nestrpnosti, veliko je seveda pravljic o živalih in domišljijskih likih … Še ena odlika Lahkonočnic pa je v tem, da jih berejo babice in dedki – njihovo vlogo so prevzeli stanovalci domov starejših občanov Fužine, Tezno, Trebnje in Postojna.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2023 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media