Primere iz psihološke svetovalnice predstavlja Zdenka Peloz

svetovalka TA in spec. psihoterapevtka:
Zdenka Peloz

Dobro je vedeti | nov. '20

O ZAMERAH

Naročnica je prišla na svetovanje v zvezi s težavo, ki jo bremeni že dolgo časa. Pred leti sta se sporekli s sestro in od takrat ne govorita več druga z drugo. Neprijetni občutki zamere pa ne ponehajo in ji grenijo življenje. Rada bi našla notranji mir in sestri odpustila.

V življenju velikokrat naletimo na okoliščine, ko ena oseba želi nekaj, druga pa ji ne ustreže. Vse je odvisno od tega, kako razumemo nastalo situacijo. Če znamo ločiti, da nas drugi ne zavrača kot osebo, pač pa samo ni pripravljen na to, da nam ne ustreže v vedenju, potem je vse v redu. Tak nesporazum lahko presežemo in nadaljujemo odnos še naprej. V nasprotnem primeru pa se zavrnjena oseba počuti izigrano, prevarano in globoko razočarano. Začne verjeti, da je drugi nepravičen, in s tem nastane zamera. Ta ne vpliva le na medčloveški odnos, ampak tudi na čustveno življenje tistega, ki zameri. Čustvena vsebina tega počutja je mešanica jeze, razočaranja in tudi žalosti zaradi izgubljenega odnosa. Prvi kazalnik takšnega novonastalega razmerja je distanca, ki jo prizadeta oseba vzpostavi do drugega. Bolj ko je odnos pomemben, bolj boli zamera, ki lahko traja leta. Lahko se pojavita celo sovraštvo in želja po maščevanju.

Tako čustveno stanje pa ne vpliva samo na odnos do drugega, ampak tudi na čustveno življenje tistega, ki zamero občuti. Tako postane žrtev lastnih negativnih čustev. Namesto da bi se ukvarjal s sedanjostjo ali prihodnostjo, tiči v preteklem dogodku. Če nam je odnos pomemben, potem ga poskušamo popraviti tako, da se ponovno pogovorimo in poskušamo ugotoviti, ali smo imeli res prav in ali bi situacijo danes lahko videli z drugimi očmi. To je tudi priložnost, da se ena ali druga stran opraviči za storjeno vedenje v preteklosti. Če to ni mogoče, potem je nujno odpuščanje sebi. Tako se osvobajamo notranje napetosti zaradi nedokončane zadeve in sprostimo življenjsko energijo, ki je bila zvezana v čustveno zanko zaradi zamere. Če tega ne zmoremo sami, se je koristno obrniti na strokovnjaka, ki nam bo pri tem pomagal.


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media