Za praznike nazdravljamo s »hudičevim vinom«

Prosti čas | dec. '20

Decembra poleg petard pogosteje »pokajo« tudi šampanjci, bi se lahko začel tale zapis o peninah … Vendar pozor, v nasprotju z veseljem večine, ko iz steklenice s pokom odleti zamašek, resni ljubitelji te vesele mehurčkaste pijače pravijo, da pri pravilnem odpiranju steklenice zamašek ne sme odleteti z glasnim pokom. Še manj pa sme iz steklenice brizgniti dragocen gejzir te umetelno pridelane pijače, ki naj bi jo prvi izdelali Francozi v pokrajini Šampanja.

 V 17. stoletju so v tem delu Francije pili predvsem rdeča vina, bela pa so ostajala v sodih. Ko so jeseni potrebovali sode za novo vino, so ostanek pretočili v steklenice. Ker pa so bila to predvsem slajša vina, so spomladi, ko je bilo topleje, zavrela še enkrat. Steklenice so bile takrat tanjše, zato je marsikatero zaradi pritiska razneslo. Tako se je raznesel glas, da ima tu prste vmes sam vrag, in tako vino so zato poimenovali hudičevo vino.

Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.

Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.

Če niste naročnik, se lahko naročite tu.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media