Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Dobro je vedeti | dec. '20

ODPRAVNINA OB UPOKOJITVI IN JUBILEJNA NAGRADA 

Bralec bo na dan upokojitve dosegel tudi 20 let dela pri zadnjem delodajalcu. Zanima ga, ali mu ob izplačilu zadnje plače pripada poleg odpravnine ob upokojitvi tudi jubilejna nagrada za 20 let delovne dobe.

Pravica do odpravnine ob upokojitvi je zakonska pravica, ki je urejena v 132. členu Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1), na podlagi katerega je delodajalec delavcu, ki je bil pri delodajalcu zaposlen najmanj pet let in se upokoji, ob prenehanju pogodbe o zaposlitvi dolžan izplačati odpravnino v višini dveh povprečnih mesečnih plač v Republiki Sloveniji za pretekle tri mesece oziroma v višini dveh delavčevih povprečnih mesečnih plač za pretekle tri mesece, če je to zanj ugodnejše. Kolektivna pogodba na ravni dejavnosti pa lahko glede te pravice določa drugačne pogoje.

ZDR-1 v 2. odstavku 9. člena sicer določa splošno poznano delovnopravno načelo, in sicer da se lahko s pogodbo o zaposlitvi ali kolektivno pogodbo določijo pravice, ki so za delavca ugodnejše, kot jih določa ta zakon. V 3. odstavku istega člena pa so navedena odstopanja od takšnega pravila, saj zakon za deset primerov dopušča možnost, da se s kolektivno pogodbo lahko določi tudi drugače, kar pomeni slabše oziroma manj pravic. Ena izmed pravic delavca, ki je v kolektivni pogodbi lahko manjša od tiste, določene v zakonu, je tudi odpravnina ob upokojitvi. To velja tako glede pogoja zahtevane zaposlitve pri delodajalcu, od katerega odhaja v pokoj, kot tudi glede višine odpravnine. Glede na navedbe, da ima delavec v tem podjetju 20 let delovne dobe, ta dilema v danem primeru sicer sploh ni relevantna, pa vendarle jo je dobro poznati.

Delodajalec je deloma razbremenjen izplačila odpravnine ob upokojitvi, če delavcu izplača odpravnino po 108. členu kot posledico odpovedi iz poslovnih razlogov ali zaradi financiranja dokupa pokojninske dobe.

Pravica do jubilejne nagrade je pravica, ki izhaja iz kolektivne pogodbe, in ni v nikakršni povezavi s pravico do odpravnine ob upokojitvi, ki izhaja iz zakona. Gre torej za dve ločeni pravici zaposlenega, ki jih mora delodajalec upoštevati, zato je v danem primeru delavec poleg pravice do odpravnine ob upokojitvi upravičen tudi do jubilejne nagrade za 20 let delovne dobe pri zadnjem delodajalcu, če to izhaja iz zavezujoče kolektivne pogodbe.

SVETOVALNI TELEFON:

Dušan Bavec odgovarja tudi po telefonu. Pokličite ga v sredo, 9. decembra, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media