DRUŽENJE

Druženje | dec. '20

 ŠENTJUR

Ko človek praznuje svoj sedemdeseti rojstni dan, se mu spomin nehote vrne na prehojeno pot. Naenkrat se odvrti film o vseh prelomnicah, ki so ga v življenju spremljale. Toda resnica je ta, da se vedno spominjamo lepih trenutkov, ki so nas osrečevali, slabo pa potiskamo nekam v ozadje, v pozabo. Kljub letom nismo črnogledi, kajti jesen življenja je treba polno živeti, si s svojo modrostjo, izkušenostjo in voljo narediti vsak dan lep, deliti dobro in srečo s svojimi najdražjimi v skladu z možnostmi in ne glede na trenutne težave. Z navedenim se lahko primerja tudi 70. obletnica delovanja Društva upokojencev Šentjur. Od daljnega leta 1950 je društvo vseskozi raslo in doseglo skoraj maksimum v vseh dejavnostih, ki so v prvi vrsti organizirane za upokojeno članstvo. Koronavirus je sicer uničil praznovanje te častitljive obletnice, ki je bilo načrtovano kot slovesna prireditev, zagotovo pa jo bo društvo izpeljalo v prihodnjem letu. Oktobra so pripravili dvojno razstavo, na kateri je rokodelska sekcija (članice na fotografiji) predstavila ročna dela, slikarka Vilma Mavrič Krisper pa svoja likovna dela.
(Besedilo in fotografija:
Hinko Pap)

TIŠINA

Društvo upokojencev Tišina je letos izvedlo že dvanajsti pohod po poteh občine. Pohodi, ki jih vodi tajnica društva Nada Mladenović, so zastavljeni tako, da udeleženci prehodijo vse vasi v občini, potem pa krog ponovijo. Na približno desetkilometrsko pot se je odpravilo okrog 20 pohodnikov iz domačega društva in tudi od drugod, priključil se jim je še predsednik društva Jože Poredoš. Društvo ohranja stike tudi s člani, ki se ne morejo več udeleževati njihovih dejavnosti. Tako so vaški poverjeniki na njihovih domovih obiskali člane, ki so starejši od 85 let, in jih obdarili s sladkimi paketi. Letos je bilo takih v tišinski občini kar 67.
(Besedilo: Nada Mladenović, fotografija: Tadeja Lepoša)

BELTINCI

Že septembra se je mešani pevski zbor Društva upokojencev Beltinci, ki ga vodi zborovodja Matjaž Horvat, udeležil srečanja pevskih zborov na prostem pri Pavlovi hiši v avstrijskem Radkersburgu. Nastopila sta še pevski zbor Pavlove hiše in instrumentalna skupina Glasbene šole Radkersburg. Med obema zboroma so že nekaj časa prijateljske vezi, kajti pevci iz Pavlove hiše so bili že nekajkrat gostje na adventno-božičnem koncertu v Beltincih. 
(Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

 

ODRANCI

V občini Odranci so ob drugem valu epidemije koronavirusa vsakemu gospodinjstvu poslali eno bombažno zaščitno pralno masko in dve kirurški maski za enkratno uporabo. Material za bombažne maske je zagotovila občina, predsednica Društva upokojencev Odranci Ivanka Tompa pa je zbrala prostovoljke, ki so maske sešile. V akcijo so se vključile Katarina Kavaš, Anica Zver, Barbara Cigan, Marija Balažic, Marija Marinič, Verica Smodiš, Elizabeta Sep, Angela Zadravec in Elizabeta Borovič.

(Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

 

PIVKA

Društvo upokojencev Pivka začenja četrto sezono bralne značke za vse upokojence v občini. Dobila je tudi ime – odslej je Krpanova bralna značka. Predloge za bralni seznam so prispevali člani krožka Beremo skupaj s knjižničarko Dartanielo Stegel. Zloženke z naslovi knjig in pogoji za pridobitev priznanja so na voljo na sedežu društva upokojencev na Kolodvorski 3 v Pivki, v Knjižnici Pivka, na Bibliobusu  in na spletni strani društva upokojencev. Na srečo so knjižnice odprte, v domišljiji lahko s knjigo potujemo preko vseh meja, vabijo k branju člani krožka. Prejšnje sezone so bralno značko začeli 1. oktobra na prireditvi ob dnevu starejših in zaključili konec aprila, ob svetovnem dnevu knjige.Ker so zaradi karantene odpadle vse prireditve, so priznanja za sodelovanje v lanskem letu udeležencem poslali po pošti. (Besedilo in fotografija: Jožica Knafelc)

ROGAŠKA SLATINA

Člani pevske skupine Fantje z vasi iz okolice Rogaške Slatine so se lani  odločili, da bodo obiskali 125 domov za starejše občane in stanovalce razveselili s petjem ljudskih pesmi. Po navadi so si nastope načrtovali tako, da so obiskali tri domove v enem dnevu.  Epidemija koronavirusne bolezni jim je precej pomešala štrene, a kljub temu so do srede oktobra uspeli obiskati 73 domov. Skupino sestavljajo pevci stari od 50 do 80 let,  vsi so doma pod Bočem. Vodi jih Tone Plevčak. Pojejo največ stare ljudske pesmi, z značilnim večglasnim petjem, ko eden začne, drugi poje »čez«, poslušalci pesmi poznajo in z veseljem zapojejo z njimi. (Besedilo in fotografija: U. R.)

PRAZNOVALI SO

Elizabeta Scheck, članica Društva upokojencev Šalovci, je 1. novembra praznovala 100. rojstni dan. Živi na Hodošu pri nečakovi družini, ki zanjo lepo skrbi. Pozitiven pogled na življenje, hudomušnost in dobra volja so ji vedno pomagali prebroditi težave in celiti rane, ki so jih povzročili življenjski udarci. Njena največja bolečina pa je dejstvo, da so otroci odšli po svetu.

Med stoletnike se je novembra v deželi ob Muri zapisala tudi Ema Vlaj iz Bodoncev. Že četrto leto preživlja v Domu Brigita v Puconcih, kjer so ji pripravili lepo praznovanje. Povedala je, da se v domu zelo dobro počuti, je še kar zdrava, le pri hoji ima težave.

V Preboldu so pred domom starejših, ki je enota Doma upokojencev Franc Salamon Trbovlje, pripravili posebno slavje. Marija Les, ki je v dom prišla letos januarja, je namreč praznovala stoletnico. Rodila se je v Hrastniku v družini z desetimi otroki. Izučila se je za kuharico, po poroki sta se z možem preselila v Celje. Rodila je dva sinova. Z leti se je družina povečala za štiri vnuke in sedem pravnukov.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media