NOVICE OD VSEPOVSOD

dec. '20

Spominska soba pisateljice Ivanke Mestnik

V Drašči vasi v Suhi krajini so septembra svečano odprli spominsko sobo pisateljice Ivanke Mestnik. Čeprav že dolgo živi v Novem mestu, je na rojstno vas zelo navezana, njeno sobo pa so uredili v Hiši kulture in nature, rojstni hiši njene matere. Med triindvajsetimi knjigami je sklepno delo njenega literarnega opusa iz leta 2019 z naslovom Krka, zelena žila do srca. Iz srca pa je napisala tudi druge leposlovne bisere, kot so Grenki kruh, v katerem spoznamo življenje Suhokrajinčanov v zadnjih dvesto letih, izjemno delo Kulturnozgodovinski vodnik po Suhi krajini, najbolj avtobiografsko delo Vikend na vasi, Beli čeveljčki in druge knjige za otroke in odrasle. Na odprtju je pisateljica s svojo živo pripovedjo osvetljevala svoje spomine na rodno vas in bodrila sovaščane, naj zaupajo vase, naj gojijo medsebojno strpnost in človečnost ter s povezovalno močjo stopajo novi sreči naproti.

(Marjeta Lapanja, foto: Rok Nose, Dolenjski list)

Slovenski velikani na koledarju

Na risbi Helene Potočnik je prva slovenska doktorica znanosti dr. Ángela Piskernik.

V sklop praznovanj 210. obletnice Gimnazije Kranj in 10. obletnice mednarodne mature na gimnaziji spada tudi prav poseben koledar. Dijakinje Gaja Bumbar, Eva Kozjek Širc, Klara Polajnar ter Helena in Martina Potočnik so pod mentorstvom profesorice Nataše Kne za lanski koledar s svinčnikom narisale portrete znanih Slovencev: Jožeta Plečnika, Franceta Prešerna, Lili Novy, Jurija Vege, Ane Mayer-Kansky, Jakoba Aljaža, Ivane Kobilce, Janeza Puharja, Primoža Trubarja, Zofke Kveder, Ivana Cankarja in Rudolfa Maistra. Navdih so našle v študijah glave Leonarda da Vincija in Božidarja Jakca. Delo so mlade umetnice nadaljevale tudi letos, prva kot dijakinja 3. letnika mednarodne mature na gimnaziji, preostale pa že kot študentke. Na koledar Slovenski velikani 2021 so umestile Edvarda Rusjana, Veroniko Deseniško, Srečka Kosovela, Ignacija Borštnika, Josipino Turnograjsko, Simona Jenka, Angelo Piskernik, Ivana Vurnika, Mikija Mustra, Leona Štuklja, Dušo Počkaj in Hermana Potočnika Noordunga.

(Besedilo in fotografija: Stanislav Jesenovec)

Psihološka podpora po telefonu

Vsi, ki ob epidemiji covida-19 doživljate različne stiske ali vas pestijo občutki negotovosti, nemoči in izgube nadzora, lahko pokličete na brezplačno telefonsko številko 080 51 00. Deluje 24 ur na dan, vse dni v tednu. Izkušeni psihologi, psihoterapevti in drugi strokovnjaki s področja duševnega zdravja vam dajejo čustveno podporo pri obvladovanju tesnobe, strahu, jeze in drugih čustvenih stanj ter z njimi povezanih odzivov, podporo pri spopadanju z boleznijo in ob morebitni izgubi bližnjega ter podporo pri doživljanju osebnih stisk in težavah v medosebnih odnosih.

Za vsa vprašanja v zvezi z boleznijo covid-19 in ukrepi, povezanimi z njim, pa se obrnite na Klicni center za informacije o novem koronavirusu (080 1404).

Jejmo dobro, predvsem pa domače

Ministrstvo za kmetijstvo potrošnike poziva, da se pogosteje odločajo za nakup lokalno pridelane hrane. Informacije, kje jo je mogoče kupiti, dobite na spletni strani Naša super hrana (https://www.nasasuperhrana.si), na kateri so objavljeni zemljevid lokalnih pridelovalcev in tudi tradicionalni slovenski recepti. Spletna stran Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije Kupujmo domače (http://www.kupujmodomace.si) pa kmetom omogoča brezplačno predstavitev ponudbe in povečanje neposredne prodaje na kmetiji. Vendar pa morate pri nakupu na kmetijah tako kupci kot prodajalci upoštevati predpise za preprečevanje širjenja okužbe. Zato se, kjer je le mogoče, dogovorite za dostavo na dom, pri plačilu pa v čim večji meri uporabljajte kartico in spletne transakcije. Če je le mogoče, se za obisk naročite in s sabo prinesite svojo embalažo.

Podarite ilustracijo – ali z njo razveselite sebe

Vodnikova domačija Šiška v Ljubljani je že šestič zapovrstjo pripravila sejem ilustracije. Sicer ne v galeriji domačije kot do zdaj, pač pa v obliki spletne trgovine (www.sejemilustracije.si). Do 29. decembra bodo na ogled in za nakup na voljo tako reprodukcije kot originali 35 slovenskih ilustratorjev različnih generacij.

Poleg teh bodo na sejmu tudi ilustracije portretov desetih likovnih umetnic iz knjige Nepozabne: ženske, ki so premikale meje našega sveta in izbor knjig, ki so jih ilustrirali slovenski avtorji in avtorice. Spomnite se, da je ilustracija simpatično darilo, z nakupom pa podpirate tudi domačo ustvarjalnost.

 

Okrnjene razstave jaslic

Jaslice so nepogrešljiv element prazničnega decembrskega vzdušja in marsikje jih bodo, vsaj v manjšem obsegu, razstavljali tudi letos, seveda če bodo zdravstvene razmere to dopuščale.

Gradežu pri Turjaku bo tamkajšnje društvo za ohranjanje dediščine pripravilo razstavo jaslic na prostem. Na ogled bodo od 13. decembra 2020 do 3. januarja 2021. Zaželeno je, da se obiskovalci predhodno najavijo za vodene posamične oglede.

Tudi v frančiškanskem samostanu na Sveti Gori bo razstava jaslic. V skromnejši obliki kot sicer bodo na ogled od 20. decembra 2020 do 10. januarja 2021.

Vojniku velike prireditve, kot je bila zadnjih pet let, ne bo, bodo pa božično vzdušje poskušali pričarati z jaslicami, ki jih bodo postavili okoli farne cerkve in v parku.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media