Poskrbi zase in za druge!

Prosti čas | jan. '21

Z VNUKI

V navadi je, da ob začetku novega leta naredimo načrt, kaj bomo z novim letom spremenili. Letos je lahko cilj pokazati vnukom, kako se pogumno in modro spopasti s preizkušnjami zdravstvene krize.

Epidemija je zarezala v celotno družbo in razgalila resnico, katere vrednote cenimo kot družba in posamezniki. Prav zato je še toliko pomembnejše, da jih z zgledom predajamo vnukom. Na primer optimizem, sočutje, odgovornost, zvestobo, zanesljivost, vztrajnost, iskrenost, humor, potrpežljivost, pogum, premišljenost, spoštljivost, resnicoljubnost, pravičnost, igrivost, ljubeznivost, skrb zase in hkrati za druge … Kriza je priložnost, da se nanje osredotočimo, saj nam pomagajo »stati in obstati«.

Zdravje, skrb zase in za druge

Preteklo leto je pokazalo, kako pomembna vrednota je zdravje. Zato pokažite vnukom z lastnim zgledom, kako skrbite za vzdrževanje telesnega in duševnega zdravja. Spodbujajte še vnuke, da si poleg dela privoščijo uravnotežen odmerek rekreacije in počitka. Pomagajte jim doumeti, da morajo za dobro počutje dovolj spati in se vsak dan igrati zunaj, ker je to enako pomembno kot delo in učenje. Poskusite razbremeniti vnukove starše tako, da z njim na daljavo prek zaslona ponavljate šolsko snov. Vnuku v nižjih razredih osnovne šole podarite knjigo, ki ste jo kupili tudi sebi, da jo bosta izmenjaje glasno brala. Povabite vnuka na vsakdanji sprehod, ko se zaključi pouk. Toda ob tem ne pozabite na primerno zaščito, da varujete lastno zdravje. Povejte mu, da sta enako pomembna skrb zase kot tudi spoštovanje zdravja drugih ljudi. 

Vztrajnost in potrpežljivost

Časi so negotovi in vnuki čutijo, da so odrasli zaskrbljeni. To jih straši. Zato je pomembno, da jim pokažete, kako nas preizkušnje krepijo in vodijo do modrosti. Povejte vnuku, da živi v posebnih časih in da ga bodo sedanje izkušnje okrepile za izzive, ki jih bo prineslo življenje. Spodbujajte ga, da vztraja tudi takrat, ko mu je težko. Spremljajte ga prek zaslona, ko piše domače naloge ali vadi igranje na inštrument. Na koncu ga vsak dan zaprosite, da vas nauči nekaj zanimivega iz šolske snovi. Zamenjane vloge učenca in učitelja so zabavne. Če se boste vsak teden potrudili zapomniti si pet novih angleških besed, vam bo to zagotovo koristilo.

Dobra volja je najbolja!

Pesem in smeh sta dobrodošlo okrepčilo proti zaskrbljenosti. Zato si tenko prisluhnite, o čem govorite v času krize, nato pa zamenjajte način pripovedi. Obračajte besede optimistično. Bodite zabavni. Nasmejte sebe in vnuka. Pokažite moč, da kljub težavam ohranjate optimizem. Skupen smeh v težkih časih krepi čustveno bližino, čeprav smo sicer fizično ločeni.

Zmožnost dogovora

Odkar delamo od doma in se šolamo na daljavo, bi se moralo družinsko življenje okrepiti, a žal se je marsikdaj pokazalo, da je dolgotrajna bližina prava preizkušnja potrpežljivosti. Ko se začnejo napetosti stopnjevati, imamo priložnost za učno uro potrpežljivosti in mirnega reševanja konfliktov. Za stare starše je praviloma bolje, če se v družinske konflikte ne vpletajo, lahko pa prevzamejo vlogo poslušalca, ki pomaga vpletenim, da odkrijejo vzroke za napetosti z vidika nasprotne strani. Konkretno: vnuku pomagajte s pozornim poslušanjem, ko vam pripoveduje o konfliktni situaciji. Ne hitite z nasveti, kako naj bi ravnal. Poskusite raje pogovor zapeljati tako, da bo sam iskal poti boljše komunikacije in kompromisa, ki bodo sprejemljive za obe strani.

Ljubeznivost in sočutje

Z masko na obrazu in ob vzdrževanju socialne distance se zdi, kot da se odmikamo tudi od vsakdanje empatije s soljudmi. Toda kdo bi si želel, da bi vnuki rasli v prepričanju, da so ljudje zunaj najožjega družinskega kroga predvsem pretnja za zdravje. Zato je čas epidemije tudi čas, da zavestno prenašamo na vnuke ljubeznivost in sočutje. Spodbujajte vnuka, da skupaj poskrbita za boljše počutje nekoga v soseščini, ki je osamljen. Lahko bi mu pogosto napisali nekaj vrstic ali pomagali pri nakupih, vnuk pa bi mu narisal risbo. Lahko bi mu preprosto pomahali s pločnika, ko se sprehajate mimo njegovega okna. Vsakdanje ljubeznivosti obdarijo tistega, ki jih prejme, in nagradijo tistega, ki jih podari.

Maja Črepinšek 


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media