Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk

Dobro je vedeti | feb. '21

KDO IMA PREDNOST PRI CEPLJENJU

Bralko, staro 75 let, zanima, ali obstaja kakšen uradni dokument, ki bi določil, kdo ima prednost pri cepljenju proti covidu-19. Zanima jo še, kdaj bo na vrsti in ali bomo državljani lahko prosto izbirali med različnimi cepivi.

Uradni dokument obstaja, in sicer so to Priporočila glede oblikovanja prednostnih skupin, ki sta jih skupaj izdala NIJZ in Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije.

Glavni cilji priporočil so zmanjšanje umrljivosti zaradi covida-19, izboljšanje zdravja prebivalstva s preprečevanjem težkega poteka bolezni pri posameznikih in razbremenitev zdravstvenega sistema ter tudi ponovni zagon gospodarstva ter vzpostavitev normalnih pogojev za izobraževanje, promet, dejavnosti v kulturi ter socialno življenje kot tudi vseh drugih dejavnosti, ki so bile pred koronakrizo povsem običajne.

NIJZ predlaga, da se cepljenje začne izvajati pri najbolj ogroženih skupinah prebivalstva ter pri kritičnih skupinah za delovanje družbe po naslednjem vrstnem redu: najprej naj bi prišli na vrsto zdravstveni delavci in sodelavci, zaposleni in oskrbovanci v DSO – teh naj bi bilo okrog 70.000, takoj za njimi starejši, in sicer stari 60 let in več, ki bi se cepili postopoma, in sicer najprej tisti, ki so stari 80 let in več. Če bo razpoložljivega dovolj cepiva, že hkrati z zdravstvenimi delavci, nato tisti, stari 75 let in več, in nato tisti, ki so stari 60 let in več (vseh skupaj naj bi bilo okrog 550.000).

Nato naj bi prišli na vrsto kronični bolniki, mlajši od 60 let (predvsem bolniki z rakom, diabetesom, imunsko oslabljeni bolniki ipd.), teh naj bi bilo približno 400.000. Za njimi pa še druge nujne službe, kot so zaposleni v vzgojno-izobraževalnih zavodih (50.000), policisti (9000 oseb), civilna zaščita (50.000 oseb), vojska (9000 oseb) ter delavci v kmetijskem ter živilskem sektorju in prometu. Za njimi naj bi prišli na vrsto tudi še vsi drugi. 

Ker je gospa stara 75 let, bo na vrsti že precej kmalu. Vendar je ta trenutek nemogoče napovedati, kdaj točno. Kar zadeva prosto izbiro cepiva – glede na to, da jih bo na voljo več vrst – za zdaj ta opcija še ni predvidena, saj bi to precej zapletlo že samo logistiko cepiva. Je pa pričakovati, da bo izbor mogoč kasneje, ko bodo vsa cepiva že na voljo in ko se bo cepljenje opravljalo na več lokacijah.


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media