Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Dobro je vedeti | feb. '21

DENARNO NADOMESTILO

Bralec sprašuje za 28-letnega sina, ki se mu sredi februarja izteče pogodba o zaposlitvi za določen čas 4 mesece, sklenjena pa je bila 15. oktobra lani. Ker mu delodajalec pogodbe ne bo podaljšal, ga zanima, ali bom upravičen do denarnega nadomestila na zavodu za zaposlovanje.

Ker nimamo podatkov o njegovih predhodnih zaposlitvah, kaže omeniti, da po sistemskem zakonu, ki ga za opredelitev denarnega nadomestila predstavlja Zakon o urejanju trga dela (ZUTD), za pridobitev dvomesečnega denarnega nadomestila pri zavarovancih, mlajših od 30 let, zadošča vsaj 10 mesecev zaposlitve v zadnjih 24 mesecih. Takšna gostota zavarovanja se lahko doseže na podlagi ene ali več pogodb, ki niso nujno zaporedne, ampak lahko tudi z vmesnimi prekinitvami.

Če zahtevane gostote zavarovanja nima, bo na podlagi interventnega PKP 7 oziroma Zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije COVID-19 (ZIUPOPDVE, Ur. list RS, št. 203/20) upravičen do začasnega denarnega nadomestila.

Na podlagi 97. člena tega zakona se namreč začasno denarno nadomestilo plače zaradi izgube zaposlitve prizna brezposelni osebi od prvega dne nastanka brezposelnosti in največ za čas trajanja razglašene epidemije nalezljive bolezni covid-19 osebi, ki ji je od 18. oktobra 2020 naprej prenehala pogodba o zaposlitvi iz poslovnega razloga ali s potekom časa, za katerega je bila sklenjena, in je bila pred 18. oktobrom 2020 na podlagi delovnega razmerja vključena v obvezna socialna zavarovanja, pri čemer ne izpolnjuje pogojev za pridobitev nadomestila za brezposelnost po določbah sistemskega ZUTD.  

To nadomestilo se uveljavlja pri zavodu za zaposlovanje z vlogo, oddano najpozneje v 30 dneh po objavi preklica epidemije nalezljive bolezni covid-19, ki se ji priloži odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga ali pogodba o zaposlitvi, sklenjena za določen čas. 

Ker je bralčev sin pogodbo sklenil pred 18. oktobrom 2020 in se mu bo zaposlitev iztekla v času epidemije, ki jo je vlada podaljšala vsaj do srede marca 2021, bo za ves čas epidemije upravičen do začasnega denarnega nadomestila. To nadomestilo je priznano v višini mesečnega zneska 513,64 evra bruto. V času priznanja nadomestila je oseba vključena v obvezna socialna zavarovanja kot brezposelna oseba, ki je prejemnica denarnega nadomestila za primer brezposelnosti.

SVETOVALNI TELEFON:

Dušan Bavec odgovarja tudi po telefonu. Pokličite ga v sredo, 10. februarja, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media