Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec

Dobro je vedeti | feb. '21

SUHA USTA

75-letna bralka, ki se zdravi zaradi visokega krvnega tlaka in povišanih holesterolov, sprašuje o morebitnem vplivu zdravil na suhost ust. Enaka zdravila (Exforge, Sinvacor, Asentro, Helex občasno) jemlje že dolgo. Nima sladkorne bolezni in nima večjih težav s hrbtenico ali bolečin v sklepih. Občasno ima občutek peska v očeh, ki se ji pogosto solzijo. 

Na prvi pogled bi bil odgovor zelo enostaven. Asentra zelo pogosto povzroča suha usta, kombinirane učinkovine v tableti Exforge občasno, Sinvacor in Helex zelo redko. Pred morebitno ukinitvijo Asentre, ki mora biti nujno postopno, je zelo pomembno pretehtati koristi zdravila in stopnjo neželenega učinka. Pozorno moramo oceniti tudi morebitne preostale vzroke suhih ust, ki jih ni malo. Predvsem pri sistemskih boleznih so sočasno pogosto prisotne tudi suhe oči.

Začnimo iskati vzroke pri tistem, kar običajno ni krivo za vse – torej pri staranju. Dejstvo je, da žleze slinavke z leti zmanjšujejo izločanje sline, solzne žleze pa snovi, ki preprečujejo izhlapevanje solz. Tako kot je pri raznih tujkih v očesu odgovor na suho oko večje solzenje. Solzenje, srbenje, praskanje, rdeče oči so torej lahko znak suhih oči.

Suha usta so pogosto posledica pitja nezadostne količine tekočin. Dnevno naj bi zaužili vsaj 30 ml tekoče snovi na kilogram telesne mase (razen v primeru omejitev zaradi bolezni srca ali ledvic). Ustna sluznica se izsuši pri dihanju skozi usta (smrčanje, spremembe nosnega pretina), pri bivanju v toplih in/ali presuhih prostorih. Pogosto se pojavijo pri kajenju, prekomernem pitju alkohola, kislih, slanih ali močno začinjenih jedeh. Vsi poznamo občutek suhih ust zaradi strahu, treme, nervoze ali drugih stresov. Razen pri starostnih spremembah so težave pri drugih vzrokih ob odstranitvi le-teh prehodne.

Veliko je tudi bolezni, kjer se kot eden izmed simptomov pojavijo tudi suha usta. V žlezah slinavkah se lahko pojavijo kamni v izvodilu, vnetje ali tumorji. Spremljajo lahko sistemske revmatološke bolezni, sladkorno bolezen, bolezni ščitnice, parkinsonovo ali alzheimerjevo bolezen, slabokrvnost ali bolezni ustne votline. Lahko so posledica okvare živcev pri hudih težavah z vratnim delom hrbtenice.

Žal so suha usta zelo pogosto neželeni učinek raznih zdravil. Po podatkih je takih zdravil več sto. Če sumite, da je vzrok v jemanju zdravil, ki ste jih šele začeli jemati, se posvetujte s svojim zdravnikom. Včasih so težave prehodne in izginejo same od sebe. Ne pozabite, da tudi nekateri čaji (pravi čaj) ali prehranska dopolnila povzročajo enake težave.

Tatjana Erjavec odgovarja tudi po telefonu. Pokličite jo v ponedeljek, 15. februarja, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.    


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media