Pozabljene igrače  - vrtavka

Prosti čas | mar. '21

Stare igrače

Vrtavko poznamo predvsem kot otroško igračo, toda nekoč je bila tudi sveti predmet. Vrtavke so arheologi našli po vsem svetu, njihov nastanek pa sega v sivo davnino, saj so z njimi prižgali ogenj. Ko so jo hitro zavrteli, se je konica, kjer je trenje veliko, zelo razgrela in lahko vnetljiv material se je vnel. Vrtavka pa je bila tudi skrivnosten sveti predmet, saj se vrti okoli osi enako, kot se na nebu vrtijo nebesna telesa. Zato so jo stara ljudstva uporabljala za prerokovanje in pri igrah na srečo. Še zdaj poznamo družabne igre, pri katerih se igra začne z vrtavko.

Na mezopotamskih, egipčanskih, grških, etruščanskih in rimskih vazah so pogosto upodobljeni moški in ženske z vrtavko. Vrtavke so bile velike, ljudje na podobah pa z njimi prerokujejo ali se le zabavajo. V azijskih deželah so bile vrtavke vedno pisano poslikane. Na naših tleh so imeli plemiški otroci lepo izrezljane lesene vrtavke in vrtavke iz kovin in kamnin. Revni otroci so imeli doma narejene lesene vrtavke, vrtavke iz hrastove šiške ali celo jabolka na paličici. Preproste vrtavke kmečkih otrok vidimo na sliki Otroške igre Pietra Breugla iz leta 1560.

Pri nas so bile vrtavke modna igrača med prvo in drugo svetovno vojno. Narejene so bile iz pločevine ali lesa. Priljubljeni igri z leseno vrtavko sta bili frtolc in marjanca. Obe še vedno prodajajo ribniški suhorobarji. Frtolc je vrtavka, ki ima na stranicah številke. Običajno so jo igrali za fižole ali gumbe. Pri marjanci pa so na sredini lesenega krožnika kroglice, med katerimi so zavrteli vrtavko tako, da so se kroglice razpršile v jamice na robu krožnika.

Danes na trgovskih policah prevladujejo plastične vrtavke. Nekatere se svetijo, druge zaigrajo melodijo ali pa le brnijo. Z njimi se igrajo predvsem majhni otroci. Družabne igre z vrtavko pa so skoraj pozabljene, ker se otroci ne družijo več tako, kot so se nekoč.

Ali ste pravkar dobili zamisel, s katero staro igro bi lahko razveselili vnuka?

Maja Črepinšek


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media