Za prijeten počitek

Prosti čas | mar. '21

Udoben naslanjač ali počivalnik je vreden zlata. (Foto: Vitra)

Sedežne garniture so v mnogih dnevnih sobah v obliki kotne garniture. Ta zasede veliko prostora, poleg tega se na njej ne moremo vsi udobno namestiti. Zato se ob menjavi raje odločimo za ločena kavča ali počivalnik. Predvsem pa se pred nakupom prepričajmo, da sta počivalnik in kavč res udobna in uporabna.

Čeprav morda menimo, da bi v dnevno sobo nekako umestili kotni sedežni sestav, se vprašajmo, kaj bomo s tem pridobili. Izgubimo prostor v kotu, ki bi ga sicer izrabili za kakšno mizico, morda stoječo svetilko ali pa bi dva kavča dodatno razmaknili in dobili več prostora. Če izberemo dvosed in trosed, imamo verjetno dovolj sedežnih mest za družino in goste. Primerneje je namreč, da obiskovalcem ponudimo sedenje na kavču, domači pa sedijo nasproti ali s strani na drugem kavču. Funkcionalno dnevno sobo nadgradimo tako, da ob strani dodamo še naslanjač ali dva s svojo mizico in morda stoječo svetilko. Tako lahko sedimo v naslanjaču in v miru beremo, popijemo skodelico čaja ali poslušamo glasbo, medtem ko so na kavču tisti, ki gledajo televizijo. Naslanjač ob strani je lahko drugače oblikovan in v drugih barvah in materialu, tako popestrimo videz dnevnega prostora, ga razdelimo na cone in omogočimo raznolikost uporabe. Namesto klubske mizice sredi prostora pred kavčem raje razmišljamo o manjših in višjih mizicah ob kavču in naslanjaču.

Koristna podpora za noge

Poskrbimo za utrujene noge in se odločimo za sedežno garnituro ali kavč, pri katerem se spodnji del dvigne in nastane podpora za noge. Tako lahko iz vsakega sedeža dobimo udoben raztegnjen počivalnik. Dobro je, da ima počivalnik še možnost naklona hrbtne ali vzglavne podpore. Tak mehanizem je lahko – odvisno od kakovosti garniture, kavča ali fotelja – mehansko ali električno upravljan, kar pomeni, da za sproščanje mehanizmov ne potrebujemo moči, morda so na voljo tudi različne stopnje nagiba ali dviga podpore. Pri samostojnem naslanjaču si lažje privoščimo širok model in izteg nožne podpore, ker je ob njem verjetno več prostora, pri kavču pa moramo paziti na to, koliko prostora imamo. Prodajalce vsekakor pred nakupom vprašajmo o merah iztegnjene oblike.

Kavči, ki imajo vgrajene raztezne mehanizme so udobni za počitek. (Foto: Natuzzi)

Sodobne sedežne garniture imajo en del podaljšan, tako da lahko na njem ležimo. Tak del je lahko obrnjen v prostor in nanj sedemo, ko pridemo mimo, če pa je v dnevni sobi manj prostora, je bolje, da je podaljšan del pri zidu. Uporabimo ga kot dodatno ležišče.

Dodatni sedež, ki ne zavzame veliko prostora, je taburet. Lahko je namenjen sedenju ali je samostojna podpora za noge ali pa nadomešča mizico, če nanj položimo večji pladenj ali tak taburet s pladnjem že kupimo. Na trgu so tudi naslanjači, pri katerih lahko počivalnik za noge kupimo ločeno. Počivalnik naj bo lep dodatek v prostoru, lahko je zelo sodoben ali pa na novo oblazinimo starejšega, če je še udoben.

Samostojni počivalniki imajo lahko mehanizme za naklon in podporo za noge. (Foto: Tapetništvo Žakelj)

Za starejšo osebo morata biti tako kavč kot tudi ločen počivalnik udobna, a vseeno trdna. Nizki hrbtni nasloni in zelo globoki sedeži niso primerni. Naslon mora dajati dobro oporo hrbtnemu delu, tako križu kot vratu. Naslon ne sme biti previsok ali prenizek. Naslonjala za roke morajo dajati dobro oporo pri vstajanju in roke naj na njih lepo počivajo. Zelo široka naslonjala za roke so namenjena tudi odlaganju, morda je nanj že nameščena lesena podloga ali pa tja postavimo pladenj. Naslanjači z dvižnim nožnim delom so lahko neprimerni, če starejši težko sedejo vanj in se še težje iz njega vstanejo, če je hrbtni del nagnjen nazaj, noge pa dvignjene in se stola ne da hitro poravnati. Za stole in posteljo res lahko rečemo, da jih ne moremo kupiti v spletni trgovini, ampak jih je treba preskusiti v prodajalni.

Glede izbire tkanine se odločamo glede na potrebe in videz; usnje je najbolj trajno in odporno proti madežem, zelo trajne so tudi razne druge mikrotkanine. Glede svojih želja se posvetujemo s prodajalci. Namesto da bi sklepali kompromise in kupili nekaj na silo in na hitro, je bolje izbrati želeno blago in barvo ter velikost kavča ali naslanjača, ki nam ustreza, in počakati na dobavo.

Barbara Železnik Bizjak, arhitektka


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media