Ko je čas za menjavo oken

Prosti čas | apr. '21

Ob menjavi balkonskih vrat je pomembno, da ni praga ali roba.

Če pri oknih vleče, je v prostoru pozimi prehladno, poleti prevroče, in če se vsakokrat, ko odpiramo in zapiramo okno ali dvigujemo roleto, jezimo, je verjetno čas za menjavo oken. A za tak poseg se ne odločimo zlahka. Vzrokov je več: skrbi nas visoka cena, bojimo pa se sitnosti ob menjavi, poškodb na zidovih in umazanije. Težko se je odločiti med mnogimi ponudniki, da bi dobili kakovostna okna in zadovoljivo izvedbo.

Na tržišču je mnogo različic oken glede materialov, razlikujejo pa se tudi v energetski učinkovitosti. Prevladujejo plastična okna, potem kovinska, kombinacije plastike ali lesa s kovino, še najmanj je zdaj lesenih. V novogradnje se vgrajujejo običajno le še troslojna okna, kar pomeni, da jih sestavljajo trije sloji stekel, med katerimi je lahko plin, ki predstavlja dodatno izolacijo. Profili okenskih okvirjev imajo mnogo komor in dejansko ne predstavljajo šibke točke okna, kjer bi uhajala toplota. A kot pravijo, je okno le toliko dobro, kolikor je pravilno vgrajeno. Ob nepravilni vgradnji lahko namreč nastaja toplotni most oziroma možnost za prehajanje toplote in hladu, nabira se kondenz. Napake ob vgradnji se pogosteje dogajajo pri menjavi starih oken z novimi kot pri novogradnji. Že nekoč so bili lahko namreč okna in police napačno vgrajeni. Zato je pomembno, da naročnik izvajalca ob prvem ogledu opozori na možnost nepravilne vgradnje in zahteva še posebej pravilno vdelavo po uveljavljenih standardih. Stare okenske police lahko ob menjavi oken ostanejo, razen če so neprimerno vgrajene ali pa se odločimo za zamenjavo. Nova okna so namreč debelejša, okvirji zavzamejo več okenske police, in tako se uporaben prostor na obstoječi polici zmanjša.

Menjava oken mora biti izvedena kakovostno. Na sliki je primer slabe izvedbe.

Menjava oken je dovolj hiter postopek, kjer mojstri po vgradnji uničene špalete zaprejo in zgladijo. Pred začetkom del vseeno preverimo, ali so v predračun vključeni tako zaščita tal in opreme, rušenje, odvoz starih oken kot tudi izolacija, kitanje, glajenje in podobno po namestitvi oken. Pred izbiro izvajalca se pozanimajmo tudi o njihovih priporočilih. Vprašajmo jih, ali obstaja možnost subvencije za menjavo oken, ki se med občinami razlikuje in je odvisna tudi od stanja trenutnih razpisov. Običajno kakovostni izvajalci to vedo in lahko uredijo. Tako bo strošek menjave oken vsaj nekoliko nižji.

Po menjavi oken nekateri pravijo, da nastaja na zidovih več plesni kot pred menjavo. A to se lahko zgodi zato, ker so novejša okna mnogo bolj izolativna kot stara. Naleganje okenskega krila na okvir gre prek več pripir s tesnili, tako da samo okno ne dopušča nikakršnega pihanja, kot smo ga poznali pri dotrajanih oknih. Ravno to pihanje pod okni je pri starih oknih namreč poskrbelo, da je prišlo do izmenjave zatohlega, z vlago nasičenega zraka s svežim. Pri novih oknih ne piha več, z izdihanim zrakom, kuhanjem, prhanjem in drugim ustvarjamo veliko vlage, zrak postane nasičen, vlaga se odlaga na zidove. Če je stavba še pomanjkljivo izolirana, je temperatura zidov še nižja. Pomaga večkratno redno zračenje, tudi v hladnih dneh, da se zrak zamenja, dovolj je že nekaj minut. Ob menjavi oken se nekateri dodatno odločajo za električno prezračevanje, kar pa res ni potrebno, če poskrbimo za zračenje z odpiranjem oken.

Menjava rolet

Dvigovanje težkih rolet je kar težko opravilo, zato smo ob menjavi oken veseli lažjih in lepo tekočih rolet. Še primernejša rešitev so rolete z električnim upravljanjem, kjer s pomočjo stikala ali daljinskega upravljalnika roleto dviga motorček. Poznamo tudi senzorsko upravljanje, kjer senzorji zaznajo spremembo v dnevni svetlobi in sami sprožijo spuščanje ali dviganje rolet. Treba je le napeljati elektriko do roba okna, kar pa ob prenovi ne predstavlja take težave, saj so v prostoru običajno na več mestih vtičnice ali razdelilne podometne doze.

Premier troslojnega PVC-okna

Ko zamenjamo okna ali kasneje prostor še prebelimo, se zakrije tudi mesto, kjer je bil nameščen kabel. Električno dviganje in spuščanje sta mogoča tudi za kovinske lamelne žaluzije, imenovane krpanke. Ob menjavi oken se morda odločimo za vgradnjo komarnikov, ki nas varujejo pred insekti.

Na balkon brez praga

Balkonska vrata ali drsna steklena stena na balkon ali teraso naj bodo brez praga, na kar opozorimo izvajalce že ob samem naročilu pred pripravo predračuna. Le taka izvedba je primerna za varno hojo mladih in starejših, še posebej pa za osebo, ki hodi z berglami, hojco ali je na vozičku.

Strešna okna, vgrajena v zadnjih petnajstih ali dvajsetih letih, lahko ob pravilni vgradnji zdržijo vrsto let. Če je potrebna menjava, se lahko opravi čisto in hitro, za naročnika ne predstavlja posebnih sitnosti. Izvajalec lahko popravi tudi stike okna in mavčnokartonskega stropa. Ob menjavi je dobro, da se odločimo za zunanje senčilo ali roleto, ki bo ščitila tudi pred točo.

V kakovostni stari ali celo spomeniško zaščiteni arhitekturi oken ne moremo menjati po lastni presoji, ne da bi pri tem bistveno vplivali na kakovost stavbnega ovoja. Pri spomeniško zaščitenih stavbah je potrebna pridobitev spomeniškovarstvenih pogojev, lahko tudi gradbeno dovoljenje, izkušeni in kakovostni izvajalci lahko pomagajo s preteklimi izkušnjami menjave oken na takih stavbah. Tudi v običajni večstanovanjski stavbi ne moremo ravnati samovoljno pri menjavi oken ali zapiranju balkonov. Mnogo stanovanjskih skupnosti menjavo oken izpelje celovito, to je za vso stavbo naenkrat, z razpisom in več ponudniki. Težava je, kadar dogovora med stanovalci ni in vsakdo v bloku izbere svojega ponudnika, si zaželi svoje različice balkonskih vrat, svoje rolete in podobno.

K temu bi gotovo šteli tudi zastekljevanje balkonov, ki je skoraj po pravilu izvedeno na črno, brez dovoljenja ali upoštevanja usmeritev, vsak stanovalec izbere bolj ali manj posrečeno rešitev, končna podoba je razvrednotena arhitektura in podoba naselij. Poleg tega z zapiranjem balkonov izgubimo zunanji prostor, kjer bi lahko posedeli, kar še posebej velja za starejše, ki so v teh dneh več doma kot sicer.

Barbara Železnik Bizjak, arhitektka


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media