Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Dobro je vedeti | apr. '21

VARSTVO PRED ODPOVEDJO

Bralec je slišal, da je Ustavno sodišče RS menda zablokiralo postopke prisilnega upokojevanja delavcev, ki imajo izpolnjene pogoje za starostno upokojitev. Zaradi težav v poslovanju je vodstvo podjetja napovedalo, da se bo odločilo za uporabo mehkih metod odpuščanja. Zanima ga, ali je zdaj varovan pred kakršno koli odpovedjo.

Absolutnega varstva pred odpovedjo ni. Zadržanje dela določb 89. člena ZDR-1, ki izhajajo iz 21. člena PKP 7, ki se nanaša na zasebni sektor, in 156. a člena Zakona o javnih uslužbencih, ki je v zvezi z 22. členom PKP 7 in se nanaša na javni sektor, pomeni samo to, da do vsebinske odločitve ustavnega sodišča delodajalec ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi delavcem, ki izpolnjujejo pogoje za starostno upokojitev iz prvega ali iz četrtega odstavka 27. člena ZPIZ-2, na poenostavljen način. Izpodbijane določbe so delodajalcu namreč omogočale podajo odpovedi brez dokazovanja utemeljenega poslovnega razloga, s čimer bi odpadlo tudi tveganje v primeru tožbe delavca.

Vsi drugi zakonski odpovedni razlogi ostajajo še naprej nespremenjeni. To praktično pomeni, da je tudi delavcu, ki ima izpolnjene pogoje za starostno upokojitev, mogoče podati popolnoma zakonito odpoved zaradi poslovnega razloga, če poslovni razlog dejansko obstaja, kar bi moral delodajalec v primeru sodnega spora tudi dokazati. Samo izpolnjeni upokojitveni pogoji delavca pa delodajalcu ne zadostujejo za odpoved.

Prav tako je takemu delavcu seveda mogoče podati odpoved zaradi razloga nesposobnosti, če ne dosega pričakovanih delovnih rezultatov, dela ne opravlja pravočasno, strokovno in kakovostno ali ne izpolnjuje več pogojev za opravljanje dela, določenih z zakoni in drugimi predpisi, izdanimi na podlagi zakona, zaradi česar delavec ne izpolnjuje oziroma ne more izpolnjevati pogodbenih ali drugih obveznosti iz delovnega razmerja.  

Ne glede na starost kot tudi ne glede na dopolnjeno pokojninsko dobo pa je zaradi kršenja pogodbene obveznosti ali druge obveznosti iz delovnega razmerja mogoča odpoved zaradi krivdnih razlogov, v primeru najhujših kršitev pa celo izredna odpoved.

Vsak izmed teh postopkov ima svojo specifiko in tudi določene predhodne postopke pred odpovedjo, kot to zahteva zakon, kar pomeni, da odpoved praktično ni mogoča »od danes do jutri«, posledično tudi ne prenehanje delovnega razmerja, razen če le-ta preneha na podlagi sporazuma med delavcem in delodajalcem.

SVETOVALNI TELEFON:

Dušan Bavec odgovarja tudi po telefonu. Pokličite ga v sredo, 14. aprila, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media