Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec

Dobro je vedeti | apr. '21

ZOŽITEV AORTNE ZAKLOPKE

86-letni oče naše bralke je bil na pregledu zaradi slišnega šuma nad srcem. Ugotovili so, da ima zožitev aortne zaklopke zmerne stopnje. Dobil je zdravila zaradi povišanega holesterola in krvnega tlaka. Zdravnik mu je odsvetoval telesne napore. Oče ne prizna, da bi imel kakršne koli težave, in komaj čaka, da bo lahko začel delati na vrtu. Zanima jo, kako nevarno je zanj lahko delo na vrtu.   

Aortna stenoza je pri starejših ljudeh pogosta bolezen. Po 80. letu jo ima okoli 10 odstotkov starostnikov. Najpogostejši znaki so zmanjšanje telesne zmogljivosti, pojav težke sape, bolečina v prsnem košu, omotica ali izguba zavesti. Simptomi so odvisni od stopnje zožitve. Pri hudi aortni stenozi (površina odprtine, skozi katero teče kri, je manjša od 1 cm2) je običajno potrebna zamenjava zaklopke ali širitev zožitve s posebnimi katetri. Brez takšnega posega je smrtnost visoka.

Telesni napor je pri hudi aortni stenozi nevaren, ker srce zaradi hitrejšega srčnega utripa in tako krajšega časa za krčenje srca ne more izčrpati dovolj velike količine krvi. Zato pade krvni tlak, kar lahko povzroči omotico, izgubo zavesti in slabšo prekrvitev srčne mišice. Pri tem lahko nastopijo usodne motnje srčnega ritma.

Pri bralkinem očetu je ugotovljena zmerna zožitev, kar pomeni, da je odprtina za zdaj večja. Kardiologi bodo spremljali, kako zožitev napreduje, in se odločali glede nadaljnjega zdravljenja. Verjamem, da oče ob takšni zožitvi lahko tudi nima simptomov. Mora pa jih poznati in biti dovolj kritičen, da se ob prej naštetih takoj oglasi pri zdravniku. 

Katera stopnja telesne dejavnosti je za posameznika še varna, lahko najbolje določimo z obremenitvenim testiranjem, s katerim ugotavljamo, kolikšen telesni napor zmore srce. To je seveda tudi najboljša rešitev, vendar se bojim, da preiskave oče ne bo mogel opraviti pred začetkom sezone dela na vrtu. Lopatenje vrta, prekopavanje in nošnja težjih bremen niso primerna dela zanj. Menim, da lahko opravlja lažja vrtna dela, seveda ob skrbnem opazovanju svojega počutja. Omejitev za nadaljevanje dela naj bo predvsem začetna zadihanost, občutek utrujenosti ali nelagodnosti pri srcu. Zdravnik prav gotovo ni mislil, da mora samo počivati, in prav je, da tako razmišlja tudi mama. To, kar lahko naredi, je, da med očetovim delom večkrat poskrbi za počitek in kontrolo s pogovorom ali manjšim obrokom.

 Tatjana Erjavec odgovarja tudi po telefonu. Pokličite jo v ponedeljek, 12. aprila, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.    


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media