DRUŽENJE

Druženje | apr. '21

LENDAVA

Pred 70 leti je bila med prvimi stotimi podružnicami takratnega Društva upokojencev Ljudske republike Slovenije tudi Podružnica upokojencev Dolnja Lendava. Kot je povedal predsednik Društva upokojencev Lendava Aleksander Varga, so v arhivu našli zapis o prvem zboru, na katerem se je zbralo 25 upokojencev. Za predsednika so izbrali Martina Čosiča. Žal se o njihovem delovanju v naslednjih letih niso ohranili pisni viri. Današnje društvo pa je bilo registrirano 19. decembra leta 1975 in deluje pod sloganom Naredimo si prijaznejše staranje in si ga olajšamo z roko v roki. Združuje okrog 700 članov in v dobrobit starejših izvaja številne humanitarne, kulturno-umetniške, izobraževalne in športnorekreacijske dejavnosti. Mednje spadajo tudi pohodi. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

 

PRAZNOVALI SO

V teh že skoraj pomladanskih dneh je 90. rojstni dan praznovala Ivanka Zalar, dolgoletna članica Društva upokojencev Senovo. Z možem sta si ustvarila družino s tremi hčerami, ki jo je pomagala preživljati z delom na večjih kmetijah. Bolezen ji greni življenje, a jo premaguje z optimizmom in ljubeznijo vnukov ter pravnukov.

Marija Šetinc iz Brežic je 5. marca slavila častitljivih 100 let. Med vojno so Nemci njeno družino z Bizeljskega izselili v taborišče Braunsdorf, kjer je spoznala nemško medicinsko sestro, s katero še vedno ohranjata prijateljstvo. Lepo urejena gospa nikakor ne kaže svojih let, le vid in sluh ji malo nagajata. Poleg sina in hčere ima še štiri vnuke, dve pravnukinji in dva pravnuka.

Ida Knaus z Vaneče je 13. marca obrnila stoti list življenja. Življenje je preživela na kmetiji, kjer ni bilo dela, ki se ga ne bi lotila. Z možem sta imela štiri otroke, zdaj je vesela, ko jo obiščejo vnuki in pravnuki. Zelo rada posluša radio ali pa sede pred okno, se zazre skozenj in obuja spomine.

Jožica Ošlak je 11. marca praznovala stoti rojstni dan v Domu Danice Vogrinec v Mariboru, kjer stanuje že trinajst let. Znana je po dobri volji, skromnosti, veselju do plesa in petja in po tem, da je – kot nekdanja krojačica – vedno elegantno oblečena. Dneve ji z obiski lepšata vnuka, trije pravnuki pa z videoklici.

ČESTITAMO NAROČNIKOM

Konec februarja je 90 let dopolnil Ciril Adler z Grintovca pri Zagradcu. Do upokojitve je delal kot šofer avtobusa. Še pri teh letih se rad usede za volan in se z ženo, s katero sta poročena 64 let, odpelje na krajši izlet. Zelo uživa tudi v družbi svojih treh otrok, devetih vnukov in petih pravnukov. Vse življenje je vesel, rad poje in tudi še zapleše. 

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media