NOVICE OD VSEPOVSOD

apr. '21

Dnevi odprtih vrat v DCA 

V Dnevnih centrih aktivnosti za starejše Ljubljana (DCA) želijo preseči osamo, v katero nas je prisila epidemija koronavirusne bolezni. Zato vas vabijo, da se v dneh od 6. do 9. aprila 2021 med 8. in 14. uro oglasite na kateri od sedmih lokacij DCA v Ljubljani. To so: Gosposvetska 4, Povšetova 20, Puhova 6 za Bežigradom, Tržaška 37 na Viču, Kunaverjeva 6-8 v Šiški, Pot k ribniku 3a na Rudniku in Zaloška cesta 267 v Zalogu.

Na dnevih odprtih vrat vam bodo razkazali prostore in vam predstavili, kaj vse počnejo v dnevnih centrih. Seznanili vas bodo tudi z več kot 70 dejavnostmi, ki v zadnjem letu potekajo prek spletnih aplikacij (zdaj tudi telovadijo na daljavo, čeprav pogrešajo druženje, kot je na fotografiji). Brez skrbi se jim lahko pridružite tudi tisti, ki spletnih aplikacij ne znate uporabljati, saj vas bodo naučili. V sodelovanju z Društvom Duh časa pa bodo pomagali tudi tistim, ki računalnika še nimate. Več informacij dobite na tel. št.: 01 534 40 26 ali 051 664 810 ali na e-naslovu: dca@dca-ljubljana.org.

Našega srečanja še ne bo

Drage bralke in bralci, trenutna epidemiološka slika žal ne dopušča, da bi lahko kljub upoštevanju vseh priporočil in protokolov varno organizirali 16. srečanje bralcev in prijateljev Vzajemnosti. Ko pa bodo razmere omogočile izvedbo programa v skladu z vsemi ukrepi in priporočili za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom, vas bomo o tem obvestili. Stanje prav tako skrbno spremljajo v Turistični agenciji Kompas, od koder sporočajo, da je že vplačani aranžma za program, ki je bil načrtovan v letu 2019, na varnem in ga bodo v obliki vrednotnice prenesli na predvideno letošnje potovanje.

 Povezani prek telefona

Vedno je lažje, če lahko s kom spregovorimo kakšno besedo, mu povemo kakšno podrobnost iz vsakdanjega življenja, malo potarnamo ali se skupaj nasmejimo. Tako menijo pri Slovenski karitas in zato v sodelovanju z Young Caritas – Mlada Karitas Slovenija med epidemijo koronavirusne bolezni pomagajo starejšim osebam lajšati osamljenost s telefonskimi pogovori. Vabijo starejše, ki se želijo pogovarjati s prostovoljci, da pokličejo na telefonsko številko 069 928 187 (vsak delovni dan med 9. in 20. uro) in se dogovorijo, kdaj in s kom bodo poklepetali.

Kako spretno rešujete življenjske izzive?

Ali znate poiskati koristne podatke, ki vam pomagajo pri ravnanju z mesečnimi prejemki? Kako dobro znate ukrepati, ko se znajdete v zdravstvenih težavah? Ali obvladujete elektronske storitve? Bi preverili svoje spretnosti? Na spletni strani https://svos.acs.si izpolnite vprašalnik za ocenjevanje spretnosti SVOS in preverite svoje matematične in besedilne spretnosti, spretnosti reševanja problemov v tehnološko bogatih okoljih ter uporabo teh spretnosti. Rezultati ocenjevanja vam bodo v pomoč pri odločitvah za nadaljnje učenje in izobraževanje ter za morebitno spremembo poklicne poti. Vprašalnik sodi v sklop nacionalnega projekta Razvoj kompetenc odraslih 2016–2022, ki ga izvajajo na Andragoškem centru Slovenije, namenjen pa je izboljšanju spretnosti odraslih za lažje obvladovanje vsakdanjih izzivov in razvoja sodobne tehnologije in s tem za kakovostnejše življenje.

Nove označbe za energijsko učinkovitost

 Od marca morajo imeti vsi novi hladilniki, zamrzovalniki, pomivalni stroji, pralni stroji in televizijski sprejemniki novo različico energijske nalepke EU, ki je potrošnikom v pomoč pri zniževanju računov za energijo in zmanjšanju ogljičnega odtisa. Vrača se že uporabljena lestvica od A do G, s katero bo primerjava med različnimi izdelki preprostejša. Energijsko najučinkovitejši aparati so uvrščeni v razred B ali C, razred A pa je namenjen aparatom, ki bodo šele prišli na trg. Nova nalepka vsebuje še druge podatke, tudi kodo QR, s pomočjo katere lahko potrošniki dobijo dodatne informacije o modelu izdelka, na primer o merah ali posebnih lastnostih. Od 1. maja bodo nove označbe veljale tudi za pnevmatike, od 1. septembra pa še za svetila.

Prav tako so začele veljati nove uredbe o okoljsko primerni zasnovi. Proizvajalci ali uvozniki bodo morali poklicnim serviserjem zagotavljati bistvene dele (motorje, črpalke, blažilnike in vzmeti, pralne bobne itd.) najmanj sedem do deset let po tem, ko bo zadnji model dan na evropski trg. Več let po umiku izdelka s trga pa bodo morali imeti na voljo izdelke, kot so vrata ali tečaji in tesnila, ki so primerni za popravila po načelu »sam svoj mojster«.

Premagajmo osamljenost

Dan za spremembe je največja vseslovenska prostovoljska akcija pod okriljem Slovenske filantropije. Potekala bo 10. aprila, poudarek pa je na dejavnostih, ki naj bi vsaj za en dan zmanjšale občutek osamljenosti in krepile povezanost med posamezniki v skupnosti. Akcij, ki jih pripravljajo vrtci, šole, knjižnice, humanitarne organizacije in različna društva, bo znatno manj kot pretekla leta, seveda pa bodo potekale v skladu z zaščitnimi ukrepi za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom. Ponekod bodo prostovoljci po telefonu klepetali s starejšimi sosedi, jim napisali pisma, narisali risbice ali pa z glasbenim programom nastopili pred domovi starejših občanov. V nekaterih krajih bodo pripravili (individualne) čistilne akcije ali izmenjave sadik, nekaj bo tudi spletnih predavanj ali delavnic na temo čustev in odnosov. Več informacij najdete na: https://www.filantropija.org/.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media