Možiček kopitljaček

Prosti čas | jun. '21

Stare igrače 

Možiček kopitljaček, figurica iz lesa ali kartona, je prastara igrača. Ko potegnemo za vrvico, možiček smešno pomiga z rokami in nogami. Zdi se, kot da bi drobna figurica nenadoma oživela.  

Zagotovo je bil možiček kopitljaček igrača, ki so jo poznali že v starem Egiptu, saj so arheologi izkopali kar nekaj takšnih figuric. V srednjeveški Evropi možički kopitljački niso bili razširjeni, sredi 18. stoletja pa je ta igrača postala zelo priljubljena na francoskem dvoru in med plemstvom. Le da to niso bile igrače, ampak drobna zabava za odrasle. Največkrat so prikazovale figure eksotičnih plesalcev – Kitajcev, Turkov, Italijanov ... Moški so si na skrivaj ogledovali tudi erotične ženske kopitljačke, dame pa so se smejale smešnemu poplesavanju kopitljačka v podobi moškega, ki je bil žrtev mode.

Kopitljačka kot otroško igračo so uveljavili nemški izdelovalci igrač. Rekli so mu Hampelmann, pod imenom Hampel pa je bila igrača ponekod znana tudi pri nas. Znani izdelovalci lesenih igrač so bili na območju Rudne gore (Erzgebirge oziroma Krušné Hory) na meji med Saško in Češko, ki so jih prodajali po vsej Evropi. Pri nas so bili kopitljački zelo priljubljeni še po drugi svetovni vojni. Otroci in odrasli so jih izrezovali iz papirja ali kartona, kdor pa je znal, ga je izrezal iz tanke vezane plošče in ročno pobarval. Imel ga je marsikateri otrok, saj ni bil draga igrača. Oton Župančič je napisal celo pesmico Možiček kopitljaček. Žal se je pri nas ohranilo le malo starih kopitljačkov, v glavnem le tisti, ki so bili narejeni iz lesa. Nekaj lepih primerkov hranijo v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani.

Sodobni možički kopitljački so največkrat leseni, vendar so bolj namenjeni okrasu v otroški sobi kot otroški igri. Otrokom se danes gibanje kopitljačka ne zdi prav nič posebnega, saj so vajeni igrač, ki oživijo in celo spregovorijo. Sodobni kopitljački imajo pogosto podobo klovna, živali ali pa Ostržka, prodajajo ga tudi kot spominek. V Italiji ima najpogosteje podobo Ostržka, v Avstriji pa podobo možička ali ženice v narodni noši. Vendar so sodobni kopitljački večinoma izdelani na Kitajskem, izdelave lastnega unikatnega kopitljačka pa se loti le še malokdo.  

Maja Črepinšek 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media