Na vprašanje s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk

Dobro je vedeti | jun. '21

DOPOLNILNO ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE

Bralko zanima, kaj sploh krije dopolnilno zdravstveno zavarovanje, saj je mesečni strošek 35 evrov namreč za marsikoga, še posebej za upokojence, velik strošek. Zanima jo še, ali lahko to zavarovanje prekine. 

Hvala za vprašanje, ki zanima marsikoga. Domnevam, da je bralka seznanjena s tem, da je zdravstveno zavarovanje v Sloveniji sestavljeno iz dveh delov – iz obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. V sistem obveznega zdravstvenega zavarovanja smo vključeni vsi državljani, vendar pa nam obvezno zdravstveno zavarovanje ne krije vseh zdravstvenih storitev v celoti, zato je nekatere treba doplačati. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je prostovoljno, kar pomeni, da ga lahko prekinemo, a šele po poteku enega leta od sklenjenega zavarovanja in s trimesečnim odpovednim rokom.         

Pomenljivo je, da lahko v nekaterih primerih doplačila znašajo celo do 90 odstotkov cene zdravstvene storitve, zdravil ali medicinsko-tehničnega pripomočka. Ta doplačila so lahko zelo visoka, zato je absolutno priporočljivo, da imajo še zlasti starejši ljudje ali pa ljudje z več zdravstvenimi težavami urejeno tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje. V Sloveniji ima sicer približno 95 odstotkov ljudi sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje. 

Strošek zavarovanja v višini približno 35 evrov, ki ga je treba mesečno plačevati, je za marsikoga z nizkimi dohodki ali pa nizko pokojnino dokaj visok, a verjemite, da ni to nič v primerjavi s tem, koliko bi bilo treba plačati na primer v primeru zahtevnejše operacije, če oseba ne bi imela urejenega takega zdravstvenega zavarovanja. S tem sicer še ne želim reči, da je sistem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pri nas optimalen, v vsaki vladi namreč potekajo debate o njegovi ukinitvi, a vsaj za zdaj se na tem področju ni zgodilo še nič oprijemljivega.

Glavna prednost dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je predvsem ta, da se z njim zavarovanci izognejo doplačilom pri obisku zdravnika, zdravljenju v bolnišnici, zdravilih na recept in nekaterih drugih zdravstvenih storitvah (na primer pri nenujnih reševalnih prevozih).

Navajam še nekaj konkretnih številk: Dopolnilno zdravstveno zavarovanje krije na primer 90 odstotkov stroškov zobne protetike, očal in zdravil na recept z vmesne liste, 20 do 30 odstotkov stroškov bolnišničnega zdravljenja in tudi 20 odstotkov osnovnih zdravstvenih storitev.     


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media