NOVICE OD VSEPOVSOD 

jun. '21

Spominski dren v čast junaškim ženam

Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija in Društvo Dobrnič sta ob praznovanju dneva zmage nad nacizmom in fašizmom ter dnevu Evrope pripravila že 19. dan spominov in tovarištva. Prireditev z naslovom Naši zakladi, pogum naprednih žensk je bila tokrat posvečena stoti obletnici rojstva Slave Klavore (eni od 21 slovenskih narodnih herojinj) in osemdeseti obletnici ustanovitve OF. V čast vsem junaškim ženskam so v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih 7. maja zasadili spominski dren. Na fotografiji so (z leve): Živa Vidmar, Franc Horvat, župan Občine Tišina, Majda Potrata, Ernest Ebešpanger, predsednik Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija, dr. Vera Klopčič, predsednica društva Dobrnič, Alojz Kastelic, župan občine Trebnje, Majda Ivnik iz Maribora ter Marjan Šiftar (vrt je zasnoval njegov oče Vanek). (B. B, foto: arhiv Šiftarjeve fundacije).

Vozovnice za brezplačni prevoz veljajo še letos

Kot so nam sporočili z ministrstva za infrastrukturo bodo vozovnice za brezplačni javni medkrajevni potniški promet za upokojence veljale tudi letos. Zaradi epidemioloških razmer bo veljavnost podaljšana avtomatično - ko se bo potnik prvič registriral na eni od medkrajevnih linij.

Pravico do brezplačne vozovnice za medkrajevni javni promet (za prevoze z vlaki ali avtobusi) imajo upokojenci, invalidi z evropsko invalidsko kartico, vojni veterani in vsi starejši od 65 let, vendar le, če niso v delovnem razmerju, ne opravljajo samostojne registrirane dejavnosti, niso poslovodne osebe gospodarske družbe ali direktorji zasebnega zavoda. Doslej je bilo izdanih 168.647 tovrstnih vozovnic.

Srečanja Vzajemnosti tudi letos ne bo

DRAGE BRALKE IN BRALCI, zaradi še vedno neugodnih epidemioloških razmer in ker želimo, da bi se lahko varno in sproščeno družili, smo se odločili, da 16. srečanja bralcev in prijateljev Vzajemnosti letos ne bo. Turistična agencija Kompas bo obvestila vse, ki ste vplačali denar za lansko srečanje in ga prenesli na letošnje, da si namesto tega lahko izberete katero drugo letovanje iz njihove ponudbe. Če pa vam nič od tega ne odgovarja, vam bodo vrnili denar. Želimo si, da bi čim prej premagali koronavirus in se naslednje leto končno spet srečali in se poveselili kot nekoč.

V Velenju bodo razširili dom starejših občanov 

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je z županom Mestne občine Velenje Petrom Dermolom in direktorico Doma za varstvo odraslih Velenje Violeto Potočnik Krajnc podpisal sporazum o obnovi in razširitvi velenjskega doma za varstvo odraslih. Ocenjena vrednost projekta, katerega glavni cilj je zagotoviti kakovostno in sodobno bivanje starostnikov v tem okolju v skladu s standardi in normativi, je 14,5 milijona evrov. Začetek gradnje načrtujejo že konec letošnjega leta. Mestna občina Velenje bo prispevala proračunska sredstva v višini komunalnega prispevka. (Jože Miklavc )

Stanovalci naj imajo več vpliva 

V Srebrni niti, združenju za dostojno starost, so prepričani, da morajo stanovalci domov starejših občanov kot uporabniki in plačniki storitev postati vsaj enakopravni in enakovredni, če ne kar najpomembnejši odločevalci v domovih (zavodih) in morajo imeti neposreden vpliv na vse odločitve. Kadar pa stanovalci niso več sposobni odločanja, naj to vlogo prevzame njihov sorodnik oziroma skrbnik. Zato predlagajo, da naj svete zavodov sestavlja tretjina predstavnikov ustanovitelja in lokalne skupnosti, tretjina zaposlenih in tretjina uporabnikov oziroma njihovih sorodnikov.

Pozivajo tudi k depolitizaciji domov starejših. Kot ugotavljajo, so tako direktor kot predstavniki ustanovitelja in lokalne skupnosti v svetih praviloma izbrani na podlagi politične pripadnosti, ne zaradi strokovnosti, izobrazbe, izkušenj ali vsaj izkazane empatije do področja, ki bi ga vodili. Zato je pri upravljanju domov glavna politika, ne pa stroka.  

V spomin na Maistra in njegove borce

V Društvu generala Maistra Veržej, ki združuje potomce borcev za severno mejo in podpornike, so ponosni na prednike, ki so se borili za domovino. Sredi maja so pripravili pohod, na katerem so se spomnili generala Rudolfa Maistra, veržejskih borcev za severno mejo (kar 21 se jih je iz Veržeja, Bunčanov in Banovcev odzvalo Maistrovemu pozivu) in rojaka, duhovnika Franca Kovačiča, ki je na pariški mirovni konferenci leta 1919 pripomogel, da je bilo Prekmurje priključeno matični domovini. Zbralo se je 35 pohodnikov, ki so se podali po obnovljenem nasipu reke Mure po urejeni pešpoti proti Krapju, pohod pa so zaključili z družabnim srečanjem. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

Babice in dedki pečejo prek spleta

Avstrijsko socialno podjetje Vollpension, ki si prizadeva zmanjšati osamljenost in tudi revščino starejših, ima na Dunaju dve kavarni, v katerih je več kot polovica od skupno 80 zaposlenih starejša od 60 let. Upokojenci pečejo slaščice, se družijo in tudi nekaj zaslužijo, mladi natakarji pa strežejo gostom. Med epidemijo covida-19 sta bili kavarni zaprti, zato so ustanovili spletno Slaščičarsko akademijo. Upokojenci vodijo tečaje peke slaščic kar iz svoje domače kuhinje. Zdaj pa vabijo k sodelovanju starejše od 65 let z vsega sveta, ki bi prek spleta delili recepte za slaščice v angleščini ali svojem maternem jeziku. Prijave na akcijo Bake Against Poverty (S peko proti revščini) zbirajo do 30. junija na povezavi: https://www.vollpension.wien/en/bake-against-poverty/. Komisija bo izbranim kandidatom dostavila opremo za spletne tečaje, ki se bodo začeli jeseni.

 

Izdelki z »bolhe« odslej tudi v trgovini

Verjetno ste že kdaj kakšno stvar, ki je ne potrebujete več, prodali prek spletnega oglasnika bolha.com. Ta je svoje delovanje prek pilotnega projekta Lokalna bolha.com in v sodelovanju z zavodom Knof razširil na fizične prodajalne. Postopek je zdaj poenostavljen tako za kupce kot prodajalce. Stvari, ki jih želite prodati, prinesete v enega od butikov ponovne uporabe Stara šola. Trenutno delujejo v Krškem, Brežicah, Litiji in Sevnici, kmalu naj bi se jim pridružili novi. V butiku je fotokotiček (t. i. bolhabox), kjer izberete enega izmed treh cenovnih paketov (odvisno od tega, kako poudarjen naj bo oglas), izdelke fotografirate in napišete oglas. Lahko pa zaposleni v butiku prevzamejo izdelke, jih opremijo s fotografijami in prodajnimi opisi za objavo na spletnem portalu in razstavijo v prodajalni. V času prodaje namesto vas tudi prevzemajo klice potencialnih kupcev. Ti si izdelke v butiku ponovne uporabe ogledajo in preizkusijo. Po nakupu pa lahko izdelek, če jim ne ustreza, vrnejo in dobijo vrnjeno kupnino. 

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media