Ladjica

Prosti čas | jul. '21

Igrača ladjica, ki prav zares pluje po ribniku sredi parka, je nekoč navduševala otroke. Z njimi so tekmovali, se postavljali in sanjarili, da bodo še sami odpotovali.

Marsikatera je doživela pravi brodolom in za vedno izginila v ribniku. Ko so sredi prejšnjega stoletja čistili velik okrogel ribnik v londonskem Kensingtonskem parku, so v mulju našli več kot 150 potopljenih barčic. Med otroki so bile najbolj priljubljene okrog leta 1920, seveda pa so obstajale že dolgo pred tem. Ljudje so doma izdelovali ladjice, podobne pravim ladjam, tovarne igrač pa so jih začele izdelovati okoli leta 1850. Sprva so bile lesene, ko pa sta les in veter začeli nadomeščati kovina in para, so se spremenile tudi barčice. Otroci so osuplo opazovali, kako ladjica pluje, ker jo poganja majhen propeler na vodno paro, ki jo je segreval špirit. Kovinske ladjice na parni pogon so bile zelo drage, zato so takšno igračo imeli le otroci iz premožnih družin. Najdražje in najboljše so izdelovali v treh nemških tovarnah v Nürnbergu, njihovi izdelki so imeli mnogo občudovalcev tudi med odraslimi. Pri tem ni šlo samo za igro, temveč tudi za propagando dosežkov nemške ladjarske industrije in gospodarske moči.

Veliko ladjic so naredili v Veliki Britaniji, kjer so izdelovali predvsem lesene jadrnice. Poudarek je bil na plovnih lastnostih in lepoti izdelka. Angleški dečki so po tradiciji tekmovali, čigava jadrnica bo prej preplula ribnik. Z barčicami so se otroci igrali do začetka druge svetovne vojne, potem je igra skoraj zamrla. Na policah trgovin z igračami jih je vse manj, zato marsikdo majhno jadrnico spet naredi sam. V modelarskih krožkih jih izdelujejo večji otroci ob pomoči mentorjev, potem pa prirejajo tekmovanja. Mali mornarji svoje barčice ne prepuščajo več vetrovom in sreči, ampak imajo daljinsko upravljanje. Kadar priredijo tekmovanje, je videti, kot da na ribniku poteka prava regata. V trgovinah prevladujejo plastični modeli bojnih plovil in velikih potniških ladij, ki pa so le za okras. Priljubljene so tudi plastične gusarske jadrnice, na katerih so figurice gusarjev.

Maja Črepinšek


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media