Kultura kratke 

Prosti čas | jul. '21

GLASBA

Festival Europa Cantat 2021

V organizaciji Javnega sklada za kulturne dejavnosti RS bo v Ljubljani od 17. do 22. julija eden izmed največjih mednarodnih glasbenih festivalov. Pevci, skladatelji, zborovodje, instrumentalisti in zborovski založniki s celega sveta bodo lahko sodelovali prek online televizije Europa Cantat, kjer bodo dostopali do izobraževalnih vsebin, intervjujev, skupnega petja in drugih prispevkov. Dostop bo brezplačen za vso javnost. Zaradi epidemioloških ukrepov bo izobraževalni del potekal hibridno. V živo bodo izvedeni koncerti povabljenih skupin (Tenebrae, Singer Pur, Ringmasters, Postyr), slovenskih zborov (Perpetuum Jazille, Zbor Slovenske filharmonije, Dekliški zbor Sv. Stanislava, Megaron skupaj z Kgbl) ter povabljenih tujih zborov (National Youth Choir in Eurochoir). Koncerti bodo potekali na Kongresnem trgu, v Slovenski filharmoniji in Cankarjevem domu. Vstopnice so na voljo na spletni strani Europa Cantat. Cikel Družinski Do Re Mi pa bo brezplačno predstavljen na Novem trgu. Na Jakopičevem sprehajališču bo do 1. avgusta na ogled tudi razstava Zborovska fotopromenada. Vse fotografije, ki so prispele na natečaj za razstavo, bodo na ogled tudi na spletni strani Europa Cantat.

62. jazz festival Ljubljana

Avishai Cohen

Z izvedbo 62. jazz festivala Ljubljana želi organizator Cankarjev dom povrniti normalnost posredovane umetnosti, četudi v novih razmerah. Zato so se odločili, da ves festival med 28. in 31. julijem izvedejo v živo pred občinstvom. Spremljali bomo lahko 25 koncertov, vključno s koncertom izraelskega zvezdnika, basista, skladatelja in pianista Avishaija Cohena, ter paleto domačih glasbenikov s posebnim poudarkom na projektih .abeceda in Mladi raziskovalci. Nastopajoči bodo prišli iz trinajstih držav, na kar so ob pandemiji še posebno ponosni. Večino koncertov bodo izvedli v Parku Sveta Evrope in bodo brezplačni, medtem ko bo šest koncertov v dvoranah plačljivih. »Jazz festival bo nadaljeval prekinjeno gradnjo glasbene skupnosti, ki v duhu festivala spoznava, ozavešča, preverja in pretaka nove zamisli, odnos do preteklosti in skupno prihodnost. Ob tem pa se ima neizmerno dobro,« sporočata umetniška vodja festivala Bogdan Benigar in Edin Zupčević.

 Festival Druga godba

Programsko se bodo letos oprli na domače izvajalce. Nastopili bodo Katalena, Zvezdana Novaković in Katja Šulc, Samuel blues in Miha Erič. Iz bližnje soseščine prideta Darko Rundek in kolektiv Nemanja, pričakujejo še prihod afganistanske pevke Elane Soroor ter armenskega pianista Tigrana Hamasyana. Do 10. julija na več prizoriščih: Cankarjev dom, Kino Šiška, letni vrtovi Gala hale, Švicarije in Vodnikove domačije.

14. mednarodni festival Klovnbuf

Letos poteka festival sodobne klovniade in novega cirkusa Klovnbuf v znamenju Iskanja ravnotežja, in sicer med nebom in zemljo, med cirkusom in drugimi žanrskimi zvrstmi, med normalnostjo hrepenenja in nenormalnostjo bivanja ter življenja, ker je človek v postpandemičnem svetu dokaj izgubljen. Festival v živo prinaša atraktivno zmes različnih jezikov sodobnega cirkusa, ki jih pri nas redko vidimo. Od 25. julija do 1. avgusta boste videli predstave najatraktivnejših domačih ustvarjalcev sodobnega cirkusa in drugih žanrov. Razporejene bodo po različnih lokacijah Ljubljane, od Fužinskega gradu, Parka Tabor, Kongresnega trga, centra Skala, Plesnega teatra Ljubljana do Stare mestne elektrarne.

GLEDALIŠČE

Bojan Emeršič

Špas teater bo poletje 2021 preživel delovno. Izbrali so 17 idiličnih lokacij, kjer bodo uprizarjali svoje uspešnice. Med njimi je več gradov (Ljubljanski, Blejski, grad Grm v Novem mestu, Stari grad v Celju) pa Arboretum Volčji Potok, Amfiteater Portorož, oder Minoriti v Mariboru in Ruska dača v Ljubljani. Ogledali si boste lahko priljubljene predstave, med drugim Večno samska, Ljubezenske prevare, Profesor Kuzman mlajši, Kriza srednjih let, Trip to Las Vegas, Avdicija in Erotika po Emeršiču. V njih igrajo gledališki igralci, ki jih dobro poznate.

RAZSTAVE

Bienale tekstilne umetnosti BIEN 2021

Bienale do 14. avgusta napoveduje več kot 40 razstavnih projektov, vrsto umetniških rezidenc in spletni program. BIEN črpa iz dediščine industrije in identitete prostora. Posveča se tekstilijam, trajnostnim materialom in principom, spodbuja interdisciplinarno umetniško povezovanje in posebno pozornost namenja najboljšim delom aktualne študentske produkcije. Razstavni projekti in instalacije bodo na ogled v galerijskih prostorih na Gorenjskem, kot so Layerjeva hiša, Stolp Škrlovec in Gorenjski muzej v Kranju, Šivčeva hiša v Radovljici in Loški muzej v Škofji Loki. Osrednje razstavno prizorišče pa bo že več let prazen prostor nekdanje pokrite garaže v tretjem nadstropju kranjskega Globusa, delo arhitekta Ravnikarja.

Fotografije Srdjana Živulovića – 30

V Narodnem muzeju – Metelkova si lahko do konca leta ogledate razstavo fotografij v počastitev 30. obletnice samostojnosti Slovenije. Na ogled je 36 zanimivih fotografskih pričevanj, ki zrcalijo raznoliko družbeno dogajanje v napetih časih nastajanja naše samostojne države. Ugledni slovenski fotograf je ustvaril impresiven opus fotografij, bil vedno v prvih fotografskih vrstah ob prelomnih dogodkih in leta 2015 s kolegi iz Reutersa prejel Pulitzerjevo nagrado. »Z razstavo bi rad prikazal predvsem to, da je bilo takrat pri nas dva milijona ljudi na cesti, v vojni, s srcem in dušo pri osamosvojitvi. Vsi so imeli isti cilj. Vsi so bili za spremembe na bolje. In to, mislim, se zrcali v mojih fotografijah iz tistega časa,« je povedal Živulović.

Portreti Tjaše Rener

V Galeriji Ravne na Koroškem si lahko do 13. avgusta ogledate razstavo del, ki jo je slikarka in grafičarka naslovila Čudovito. Z razstavo portretov temnopoltih prebivalcev Akre se Tjaša Rener, ki živi in ustvarja med Slovenijo in Gano, prvič po letu 2013 predstavlja domači javnosti.

fotka: Tjaša Rener: Sramežljiva z rdečo torbico

Rdeče in črno, Evropa na ljubljanskem kongresu 1821

Ob 200. obletnici ljubljanskega kongresa ter v času slovenskega predsedovanja Svetu EU v ljubljanskem Mestnem muzeju osvetljujejo mesece, ko je bila Ljubljana prizorišče zgodovinskega dogajanja na področju mednarodnih evropskih odnosov. Poleg bleščečih trenutkov za Ljubljano kongres predstavljajo tudi v luči antagonizma med načeli legitimizma in konstitucionalizma. Avtor razstave je mag. Janez Polajnar. Na ogled do konca leta.

Neva Brun


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media