Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk

Dobro je vedeti | jul. '21

POGOJI ZA POTOVANJE NA HRVAŠKO

Bralko zanima, pod katerimi zdravstvenimi pogoji, povezanimi z epidemijo covida-19, lahko potujemo na Hrvaško. Z možem namreč načrtujeta pot v juliju, oba sta bila že cepljena, ona s cepivom Pfizer, mož pa z AstraZeneco. Zanimajo jo pogoji tako za izstop iz Slovenije kot za vstop nazaj v Slovenijo.

Najnovejši pogoji, ki veljajo, so naslednji: Hrvaška od potnikov iz Slovenije zahteva negativni hitri test, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa (dovolj je natisnjeno potrdilo iz sistema zVEM – za prijavo potrebujete digitalno potrdilo), ali negativni hitri PCR-test, ki ni starejši od 72 ur (prej 48 ur) od odvzema brisa, ali potrdilo o prebolelosti ali pozitivnem covid testu, ki je starejše od 11 dni in ne več kot 180 dni, ali potrdilo o prebolelosti ali pozitivnem covid testu in da je oseba znotraj šestih mesecev bila cepljena z vsaj enim odmerkom katerega koli cepiva, se ji izjema vstopa brez negativnega testa ali karantene podaljša za 180 dni od datuma cepljenja, ali potrdilo o polnem cepljenju po pravilih proizvajalca (dovolj je tudi cepilni kartonček, še bolje pa je imeti potrdilo iz sistema zVEM).

V primeru cepiv Pfizer, AstraZeneca in Moderna zdaj po drugem cepljenju ni treba čakati še 14 dni za veljavnost potrdila. V primeru cepiva Janssen, kjer je samo en odmerek, pa je treba po cepljenju počakati še 14 dni. V primeru enkratnega odmerka cepiva Pfizer ali Moderna potrdilo velja od 22. dneva do največ 42. dneva po cepljenju, v primeru enkratnega odmerka cepiva AstraZeneca pa potrdilo velja od 22. dneva do največ 84. dneva po cepljenju.

Kar zadeva vrnitev iz Hrvaške, pa je trenutno takole: od 12. junija 2021 Jadranska Hrvaška (Primorsko-goranska županija, Liško-senjska županija, Zadrska županija, Šibeniško-kninska županija, Splitsko-dalmatinska županija, Istrska županija in Dubrovniško-neretvanska županija) ni več na rdečem seznamu.

Če oseba prihaja z območja, ki ni na rdečem seznamu (kar torej zdaj velja tudi za Jadransko Hrvaško), in ob vstopu predloži dokazilo, da je pred vstopom najmanj pet dni neprekinjeno bivala na območju, ki ni na rdečem seznamu, je mogoč vstop brez napotitve v karanteno na domu in brez dokazov o cepljenju, testiranju ali prebolelosti. Oseba pa mora dokazilo predložiti le za obdobje od odhoda iz Slovenije do vrnitve vanjo, če je to obdobje krajše od petih dni.


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media