Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec

Dobro je vedeti | jul. '21

LIMFEDEM 

Bralka ima težave zaradi enostranskega limfedema, ki je verjetno povezan s kroničnim venskim popuščanjem. Svetovali so ji povijanje z elastičnim povojem in zdravilo Detralex. Poleti zaradi vročine povoje težko prenaša. Oteklina je zato obsežnejša, trša in čez noč ne splahni. Zanima jo, ali obstajajo povoji, ki so lahko nameščeni več dni, in kakšno novejše zdravljenje njenih težav. 

Limfedem nastane zaradi čezmernega kopičenja vode, elektrolitov, beljakovin in še nekaterih drugih snovi med celicami tkiva, navadno v spodnjih udih. Limfne poti jih zaradi različnih vzrokov ne morejo odstraniti in odplaviti v krvni obtok. Vzrok so lahko prirojene motnje in najrazličnejše bolezni, ki ovirajo odtok limfe (poškodbe, vnetja, rakava obolenja) ali preveč obremenijo limfni sistem (kronično vensko popuščanje, bolezni jeter, ledvic). Limfedem se kaže kot oteklina, ki je sprva mehka in čez noč izgine. Z napredovanjem bolezni postaja vedno trša, neelastična, ostane tudi čez noč, spremenita se koža in podkožje. Akutno zdravljenje poteka pod nadzorom specialistov. Ko se z različnimi metodami fizikalne terapije oteklina optimalno zmanjša, se s kompresijskim zdravljenjem poskuša vzdrževati doseženo stanje, z zdravili pa preprečuje in zdravi vnetja ter lajša bolečine. Kompresijsko zdravljenje je mogoče z nošnjo ustrezno umerjenih nogavic ali povijanjem z elastičnimi povoji. Zunanji tlak, ki ga ustvari povoj, mora biti dovolj visok, da nevtralizira bolezensko povečan tlak v limfnem in venskem sistemu. Povoji so lahko dolgoelastični (raztegljivi) ali kratkoelastični (togi, neraztegljivi). Pravilno nameščeni dolgoelastični povoji izvajajo dokaj velik tlak v mirovanju. Povišan tlak lahko moti arterijsko prekrvitev, zato je treba povoje pri daljšem mirovanju odstraniti. Kadar namestimo kratkoelastične povoje, je zunanji tlak v mirovanju nizek, zato so lahko nameščeni tudi več dni. Njihova slabost je v tem, da je pravilna namestitev težja in jih navadno lahko namešča samo izobražen strokovnjak.

Kompresijska terapija je osnova dolgoročnega zdravljenja tako limfedema kot kroničnega venskega popuščanja. Med drugimi terapijami je na prvem mestu ročna limfna drenaža, pri kateri z nežno krožno masažo usmerjamo odvečno tekočino v limfni obtok in proti najbližjim bezgavkam. Pri aparaturni limfni drenaži se poskuša doseči enak učinek z intermitentnim, segmentnim naraščanjem zunanjega tlaka v več manšetah od stopala proti stegnu. Bistvo pa je, da po terapiji obvezno namestimo ustrezni povoj ali nogavice.

Kot dodatek k drugim terapijam uporabljamo tudi elastične lepilne trakove, ki jih namesti usposobljen fizioterapevt. Osebam z limfedemom priporočamo redne vaje, s katerimi pospešimo venski odtok, hojo predvsem po mehki podlagi in počitek z dvignjenimi nogami. Zdravila za odvajanje vode nimajo dolgoročnega učinka. Uporabimo jih za kratkotrajno razbremenitev večjih oteklin.

 Tatjana Erjavec odgovarja tudi po telefonu. Pokličite jo v ponedeljek, 5. julija, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.  


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media