Primere iz psihološke svetovalnice predstavlja Zdenka Peloz

svetovalka TA in spec. psihoterapevtka:
Zdenka Peloz

Dobro je vedeti | jul. '21

OBŽALOVANJE

60-letni naročnik je prišel na pogovor zaradi neprijetnih občutkov, ki ga prevevajo v zadnjem času. Predvsem mu je žal za nekatere odločitve v življenju, ki jih je sprejel. Na primer, da je ostal v zakonu z ženo, ki je ves čas nezadovoljna, kar se z leti samo stopnjuje. Zaradi otrok je potrpel. Danes bi naredil povsem drugače.

Kaj ljudje najpogosteje obžalujejo? Nekateri obžalujejo, da so svoje življenje usmerili pod pritiskom staršev, drugi, da so izbrali poklic zaradi možnosti dobrega zaslužka, ne pa zato, ker bi si to res želeli delati, tretji, da so izbrali napačnega partnerja, četrti, da niso več tvegali in so ostajali v varnem in poznanem okolju. Kolikor je ljudi, toliko je možnosti obžalovanj. V bistvu jih lahko razdelimo tako, da obžalujemo tisto, kar smo naredili, ali tisto, česar nismo naredili. Izkazalo se je, da ljudje veliko bolj obžalujejo tisto, kar bi lahko naredili, pa niso. Pri tem predpostavljamo, da bi imeli boljše, lepše življenje, če bi bila naša izbira drugačna. To je idealizirana slika, saj v resnici ne moremo vedeti, kako bi bilo v resnici. V globini žalovanja gre v resnici za občutek jeze – nase ali na druge. Jeza je sicer dobro čustvo, ker v ozadju skriva željo po spremembi, vendar je v tem primeru brezpredmetna, saj preteklosti ni mogoče spremeniti. Na razpolago nam ostane samo dvoje: svoje življenje narediti zadovoljivejše in srečnejše tukaj in zdaj ali pa nehati žalovati. Najbolj neproduktivno je ves čas premlevati odločitve za nazaj. Ko so na smrt bolne spraševali, česa se kesajo, so kot glavno obžalovanje navedli, da niso živeli bolj avtentično, ampak so delali, kar so morali ali pa kar so drugi pričakovali od njih; da so preveč delali in se premalo zabavali in družili; da niso bolje poskrbeli zase in več živeli v sedanjosti namesto v preteklosti ali prihodnosti, da niso bili bolj srečni; da so življenje dojemali kot nekaj samoumevnega; da so se obnašali, kot da bodo večno živeli. Vsak dan je dragocen, zato je kakovost našega življenja v naših rokah in stvar naše izbire. Najboljše, kar lahko naredimo, je, da svoje bivanje osmislimo. Če bi nas nekdo na koncu vprašal, kaj bi naredili drugače, bi odgovorili, da bi vse ponovili še enkrat na enak način. Naredimo si življenje lepo.


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media