Sprostitev

jul. '21

»Hodil po zemlji sem naši / in pil nje prelesti.« Oton Župančič

Slovenija je kot biser, majhna, a tako lepa, da se je ne moreš naveličati. Lahko si zaželiš gora pa morja ali prekmurskih ravnic in gričevnate dolenjske pokrajine. In koliko je skritih kotičkov, ki jih še ne poznamo. Zdaj, ko zaradi omejitve potovanj ne moremo daleč po svetu, so domači logi kot naročeni, da jih obiščemo in raziščemo. V obsežni poletni številki Vzajemnosti smo pripravili več različnih namigov za izlete in pobeg pred hudo vročino.

Naša dežela je prepredena s potočki, rekami, bajerji in jezeri. Vsakdo ve za kakšen prijeten kraj za poletno ohladitev. Se spomnite, kje ste poiskali osvežitev v mladih letih? Ob rekah so bila številna kopališča, polna otrok in mladine, ali pa so se hladili v bližnjem bajerju. Tam je bilo nadvse prijetno, čeprav ni bilo barov in restavracij, bila pa je družba vrstnikov in prijateljev. Pri nas ni bilo kopališč, ker smo živeli v hribovski vasici, smo pa poleti redno hodili po mrzlo studenčnico na bližnji studenec, ki je bil skrit v gozdu, in iz zemlje je tekla najboljša voda. Tam smo si lahko ohladili vsaj noge. Ob poti domov pa smo nabrali še gozdne maline, jih pretlačili, dodali malo sladkorja in že je bil nared najboljši malinovec na svetu. Med šolskimi počitnicami smo si kdaj pa kdaj po napornem kmečkem delu, kot je spravilo sena, »prislužili« kopanje v bližnjih toplicah. Mama nam je pripravila malico in dala denar za avtobusno vozovnico in vstopnino na kopališče. Bilo je kratko in skromno, a za nas neprecenljivo in nepozabno. To je bilo naše morje. Kaj pa danes, bi se otroci še razveselili tako skromnih počitnic?

Če se letos ne boste podali kam daleč na počitnice, bo lep izlet, če boste obiskali nekdanje kopališče ali poiskali tisti studenec, kjer ste včasih natočili vodo. Osvežili se boste in obudili spomine. Kjer koli že boste, poskrbite, da si boste vzeli čas za počitek in sprostitev. 

Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media